Το «παρών» στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, η οποία διεξήχθη την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, με θέμα το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τον νερό, έδωσε ο δήμαρχος Κηφισιάς, ο οποίος κατέθεσε την άποψη του Δήμου για το ζήτημα, όπως είχε συζητηθεί την προηγούμενη ημέρα στη σχετική, μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Διαβάστε: Οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΥΑ
Σημειώνεται ότι όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Κηφισιάς (όπως και εκείνα άλλων δήμων) θα συμπεριληφθεί στην απόφαση της Ένωσης.
Τα βασικότερα σημεία της παρέμβασης του Βασίλη Ξυπολυτά:
* Το μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής είναι ο Κηφισός ποταμός. Οι πηγές του οποίου είναι στην Κηφισιά. (…) Στην περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς η συζήτηση δεν γίνεται τόσο για το δίκτυο, όσο για τις πηγές. Γιατί ακούμε για μεγάλα έργα της ΕΥΔΑΠ, μακριά από την Αττική, όταν προσπαθούν με τρόπους και χωρίς αντίτιμο να πάρουν τις πηγές που αξιοποιούν οι κάτοικοι της δικής μου περιοχής.
* Εμείς έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία συγχώνευσης με άλλες δύο εταιρείες. Πώς λοιπόν θα υπάρξει αυτό που ζητάει η ΕΥΔΑΠ;
* Δεν διασφαλίζονται ειδικά τιμολόγια. Ενδεικτικά θα σας πω ότι για τις μεγάλες καταναλώσεις, και θα αναφερθώ ειδικά σε αυτές, το τιμολόγιο που έχουμε εμείς σαν Δημοτική Ενότητα Νέας Ερυθραίας, αλλά και στην Εκάλη και στον Συνεταιρισμό, είναι πέντε φορές φτηνότερο από αυτό της ΕΥΔΑΠ.
Αν λοιπόν εμείς δεν έχουμε φτηνά τιμολόγια στους κήπους, στις καλλιέργειες, στους κοινόχρηστους χώρους, όλα αυτά ξεραθούν. Ενδεικτικά θα σας πω ότι εμείς έχουμε τιμολόγιο 2 ευρώ πάνω από τα 150 κυβικά, όταν η ΕΥΔΑΠ έχει 9,6.
* Δεν αντιμετωπίζεται με κανένα τρόπο η αποζημίωση για το δίκτυο της Ύδρευσης, για το οποίο έχουμε βάλει εκατομμύρια. Αντιμετωπίζεται επίσης πλημμελώς το ζήτημα της επιχειρουμένης μεταβίβασης προς την ΕΥΔΑΠ, λοιπόν παγίων, δεξαμενές, γεωτρήσεις, αντιλιοστάσια, οικόπεδα που στεγάζονται, δημοτικά οικόπεδα, τις οποίες μπορούν να αξιώσουν και κάποια εκατομμύρια στα σημεία που βρίσκονται. Δεν διευκρινίζεται, όπως ειπώθηκε, η κυριότητα των χρηματοδοτούμενων. Πως είναι δυνατόν ένα χρηματοδοτούμενο για το οποίο παλέψαν οι δήμοι, με κόστος εργασιακό, δεν λέω μόνο όλα τα υπόλοιπα, ξαφνικά να εμφανίζεται ως κρατικό χρήμα.
Δεν είναι κρατικό χρήμα αυτό! Είναι προσπάθεια δημοτική, η οποία πρέπει με κάποιο τρόπο να αποτυπωθεί.
* Και φυσικά, γιατί, μετά από ενάμισι χρόνο στην ουσία, έρχονται στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ, όλα τα δίκτυα, όλα και οι γεωτρήσεις, ποιος θα πληρώσει για αυτή τη συντήρηση; Δηλαδή, θα πληρώνουμε μέχρι τότε οι δήμοι και στη συνέχεια θα έρθει η ΕΥΔΑΠ και θα πει «Α, τα πήρα τζάμπα». Δεν φαίνεται πολύ λογικό αυτό για μένα.
* Για τη διάταξη του άρθρου 36, αναφορικά με το καθεστώς του προσωπικού. Εμείς έχουμε εργαζόμενες που είναι σε πολλές ειδικότητες, από χειριστές οχημάτων, μέχρι και υδραυλικούς που είναι σε σχολεία. Πώς θα τους πάρεις στο σύνολο; Ή αν δεν τους πάρεις, ποιος θα τους ξεχωρίσει;
Θα αρχίσουμε να κάνουμε «μαϊμουδιές» στις υπηρεσίες, να τους μεταφέρουμε για να τους γλυτώσουμε από την ΕΥΔΑΠ; Και αν το κάνουμε αυτό, θα είναι σωστό; Και αν εν τέλει, αποφασίσουμε να πάμε στην ΕΥΔΑΠ προσωπικό, το οποίο δεν θέλει η ΕΥΔΑΠ, κόσμο ο οποίος δεν εργάζεται, και απλά τον «κουμπώσουμε» στην ύδρευση, είναι λογική αυτή η διαδικασία;
* Παράλληλα, θα βάλουμε ένα άτομο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ. Αυτό είναι παράλογο. Ανεφάρμοστο και μόνο λόγω της γεωγραφικής έκτασης της ΕΥΔΑΠ. Δηλαδή, θα απαξιωθεί. Αν και υποπτεύομαι ότι η ίδια η ΕΥΔΑΠ θα το ρίξει, γιατί και εκείνη δεν θέλει να έχει 15 τύπους, οι οποίοι δεν έχουν καμία ιδέα, αιρετούς, να φωνάζουν. Είναι μόνο και μόνο για να πάρουμε ένα από αυτά, να συμφωνήσουμε και να το πετάξουμε απ’ έξω.
* Αν αύριο το πρωί, εγώ αποφασίσω να ανεβάσω τα τιμολόγια της δημοτικής μου ενότητας στα ίδια με την ΕΔΑΠ, θα έχω κερδοφορία πάνω από ένα εκατομμύριο. Και φυσικά θα ακολουθήσει και η Εκάλη ΑΕ και ο Συνεταιρισμός, γιατί και αυτοί ακολουθούν τη δημοτική πολιτική πάνω στην τιμολόγηση. Στην ουσία, δηλαδή, μόνο τα ύδατα της περιοχής μου θα έχουν τρία εκατομμύρια το χρόνο.
Κανονικά, θα έπρεπε όχι να τα πάρουν, αλλά να τα αγοράσουν αυτά. Να φτάσει η δεκαετία πάνω από 30 εκατομμύρια με τα κέρδη τους.
* Παράλληλα, ζητούμε σαν ΚΕΔΕ να πάρετε κάποιες αποφάσεις. Ζητούμε την εισαγωγή ειδικού τιμολογίου για την άρδευση κοινόχρηστων χώρων, ιδιωτικών κήπων και καλλιεργειών (…) οι κήποι, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι μικρές καλλιέργειες να εξαιρούνται από το τέλος υπονόμου και ύδρευσης.
Επίσης ζητούμε ως δήμοι, ως νομικά πρόσωπα να μπορούμε να διαθέτουμε μέσω γεωτρήσεών μας το ακατέργαστο είδους προς πώληση στην ΕΔΑΠ. Δηλαδή να κρατήσουμε τις πηγές μας, αν δεν μπορέσουμε να διασώσουμε το δίκτυο, το οποίο μπορεί μια χαρά να το συντηρήσουμε, αλλά να πουλάμε το δικό μας νερό.
* Με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι έρχεται για μια ακόμα φορά ένας νόμος, ένα «κοστούμι» το οποίο δεν χωράει σε όλους. Δεκαοκτώ μήνες συζητάμε γι’ αυτό το θέμα. Το τηλέφωνο του δημάρχου, για παράδειγμα ή του συνεργάτη μου στο Δήμο, για τις πηγές, τις μοναδικές ενεργές της Αττικής, δεν χτύπησε μια φορά. Και αναγκάζομαι να έρθω σε σύγκρουση. Προασπιζόμενος φιλελεύθερες ιδέες. (…) Αυτές οι πολιτικές είναι ολοκληρωτικές. Και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε…
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook