Με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΠΑΠ αλλά και του δημάρχου Κηφισιάς, πραγματοποίησε παρέμβαση στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο Βασίλης Ξυπολυτάς.
Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση που αφορούσε την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία συντονιστής ήταν ο α’ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ και δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και εισηγητής ο πρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Κρίσης ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος.
Ο Βασίλης Ξυπολυτάς άρχισε την παρέμβασή του, θέτοντας κάποια ερωτήματα:
– Είναι προετοιμασμένοι οι δήμοι για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής; «Νομίζω ότι η απάντηση για όλους μας είναι, ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το 40% των δήμων δεν έχει καν ένα πυροσβεστικό. Αλλά και αυτοί που έχουν, είναι κάτι παλιές ντακότες. Το 70% δεν έχει κανένα ψηφιακό μέσο προστασίας στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Στα πολύ απλά λοιπόν δεν είμαστε προετοιμασμένοι».
– Έχει αρμοδιότητες ο ΣΠΑΠ και ποιες είναι αυτές; «Καταρχήν να σας πω ότι δεν εντάσσεται σε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο “Δάρδανος”, “Ιόλαος”. Δεν έχει κανένα επιχειρησιακό όργανο ενταγμένο, είναι όλα στους δήμους και τις περιφέρειες. Να σημειώσω ότι δεν έχουμε και μόνιμους υπαλλήλους, οπότε στην ουσία, αναλαμβάνουμε εδώ και πολλά χρόνια, έργο το οποίο μπορούμε να παραδώσουμε εν μέρη ή με δυσκολία. Και πάντα με την οδηγία του τι ζητάει το πυροσβεστικό σώμα και όταν ζητάει και όταν θυμάται να ζητήσει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία τη βοήθεια του ΣΠΑΠ.
Αν πραγματικά είναι αντιληπτό από εμάς ποιες είναι οι συνέπειες, τι περιμένουμε; Νομίζω ότι πραγματικά ελάχιστοι έχουμε συνειδητοποιήσει τι έρχεται και τι θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Δεν έχουμε κατανοήσει το μέγεθος του τι έρχεται, το πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα, η οικονομία, η λειτουργία μας και η ίδια η αυτοδιοίκηση.
Πρέπει να είμαστε όσο πιο απλοί και πρακτικοί γίνεται στην αυτοδιοίκηση, η αυτοδιοίκηση δεν έχει θεωρία, έχει πράξη. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε, δεν έχουμε τα εργαλεία ούτε φυσικά τη χρηματοδότηση.
Και το ερώτημα είναι πώς οργανωνόμαστε; Είδαμε τι έγινε πέρσι στην κεντρική Ελλάδα με τις πλημμύρες, τι έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Ισπανία. Αυτά θα γίνονται όλο και πιο συχνά. Αυτό που μάθαμε ως μια «λεκάνη» στη Μεσόγειο με μια κλιματική ηρεμία δεν θα υπάρχει, θα αλλάξει και θα το ζήσουμε.»
Ο Βασίλης Ξυπολυτάς αναφέρθηκε στη συνέχεια στις κινήσεις της δημοτικής Αρχής Κηφισιάς πάνω στην Πολιτική Προστασία (ίδρυση εθελοντικού κλιμακίου πυροσβεστικής, τετραπλασιασμός εκχιονιστικών, αγορά πυροσβεστικών, ειδικές μονάδες πυροσβεστικής στο Φασίδερι, επιδότηση για αντιπυρικές).
«Με όλα αυτά, περίπου τριπλασιάσαμε την πυροσβεστική μας δύναμη. Χωρίς να σημαίνει τίποτα αυτό στην ουσία. Γιατί αν αυτή η μεγάλη φωτιά (σ.σ. του Αυγούστου) που πέρασε μέσα από την Πεντέλη, το ίδιο βράδυ πέρναγε μέσα από την Κηφισιά, δεν θα την σταματούσαμε», τόνισε.
Συνεχίζοντας, ο Βασίλης Ξυπολυτάς αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα: «Φυσικά θα έχουμε και φέτος πλημμύρες. Ο Δήμος μου δεν είχε σοβαρό αντιπλημμυρικό για 40 χρόνια. Δεν έχουμε καν την κεντρική μελέτη εδώ και δέκα χρόνια που ζητάει ο Δήμος, ασχέτως δημοτικής Αρχής, κάτω από την οποία θα «κουμπώσουν» όλα τα αντιπλημμυρικά έργα. Κι όταν θα πλημμυρίσει η Κάτω Κηφισιά, τα νερά δεν θα μείνουν στην Κηφισιά, δεν θα τα πιούμε εμείς. Θα πάνε λίγο παρακάτω και θα καταλήξουνε στο Παλαιό Φάληρο, στον Πειραιά και θα έχουμε εικόνες με βάρκες.
Τώρα είναι η στιγμή να μιλήσουμε για αντιπλημμυρικά. Μετά την Ισπανία η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει λεφτά γιατί πέθανε κόσμος. Και νομίζω ότι η κυβέρνηση κι εμείς σαν αυτοδιοίκηση πρέπει να απαιτήσουμε τώρα τα αντιπλημμυρικά. Ανοίγουν οι κωδικοί έρχονται οι χρηματοδοτήσεις.»
«Ο ΣΠΑΠ χρειάζεται αρμοδιότητες και χρηματοδότηση»
Μιλώντας ως πρόεδρος του ΣΠΑΠ, σημείωσε ότι «ο ΣΠΑΥ πήρε όλες τις χρηματοδοτήσεις. Αυτή τη στιγμή ο ΣΠΑΠ έχει το 1/10 του προϋπολογισμού του ΣΠΑΥ χωρίς ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο, χωρίς έναν πιστοποιημένο υπάλληλο.
Βρεθήκαμε αμέσως μετά τις φωτιές, οι αυτοδιοικητικοί του Πεντελικού Όρους που έπληξε η πυρκαγιά με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Εκεί λοιπόν έκανα μια τοποθέτηση αρκετά οργανωμένη και με συγκεκριμένη στόχευση. Τι μπορεί να κάνει ο ΣΠΑΠ το επόμενο διάστημα -αν φυσικά μας δώσουν τη δυνατότητα να το κάνουμε. Γιατί ο ΣΠΑΠ δεν έχει αρμοδιότητες κι όταν ζητάς να φτιάξεις κάτι πρέπει να συμφωνεί και ο ανώτερος από σένα φορέας αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες μεταξύ αυτών καθώς και η δασική υπηρεσία, η οποία πάντα σε όλους μας δημιουργεί προβλήματα.
Στα αντιπλημμυρικά μετά τις φωτιές, ο ΣΠΑΠ δεν ρωτήθηκε. Μόνοι μας βγάλαμε μια εργολαβία να μπορέσουμε να σηκώσουμε μπάζα, καμένη ύλη και να γυρίσουμε τα οχήματα μεταξύ Διονύσου, Μαραθώνα, δεν ρωτήθηκε ο Σύνδεσμος.
Στα πρώτα που θα συζητήσει ένας Σύνδεσμος είναι η αναδάσωση. Διαβάζω τη μελέτη του δασαρχείου. Ξαναμιλάμε για κωνοφόρα, δηλαδή κάηκε η Πεντέλη και ξαναλέμε ότι θα βάλουμε πεύκα; Ρωτήθηκε ο ΣΠΑΠ; Ο δήμαρχος Κηφισιάς; Εν τω μεταξύ το δυτικό κομμάτι του Πεντελικού ανήκει στο σύνολό του στην Κηφισιά, το μόνο που δεν έχει καεί. Και το βόρειο, ανήκει στον Διόνυσο. Δεν ερωτηθήκαμε.
Χρειαζόμαστε διοικητική οργάνωση από την αρχή, μόνιμη πρόσληψη προσωπικού. Αλλά φυσικά χρειάζεται χρηματοδότηση αλλιώς δεν μπορεί να γίνει. Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένο πληροφοριακό επικοινωνιακό επιχειρησιακό σύστημα. Θερμοοπτικές εστίες, επιχειρησιακό κέντρο και σχέδιο, σταθερές κάμερες επιτήρησης, drones κι αυτό πρέπει να γίνεται οργανωμένα. Δεν μπορεί να το κάνει κάθε δήμος ξεχωριστά, πρέπει να πάμε ως σύνδεσμος.»
Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ αναφέρθηκε στην ανάγκη προμήθειας μεγάλων δεξαμενών. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε δεξαμενές για τα ελικόπτερα οι οποίες να μην παίρνουν νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Δηλαδή την κρίσιμη στιγμή να τρέχουν οι υδροφόρες μας να γεμίζουν τις δεξαμενές κάτω υπό δύσκολες συνθήκες; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τις μεγάλες δεξαμενές, ποιος έχει την αρμοδιότητα; Ο ΣΠΑΠ, οι δήμοι, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας;»
Για τις αντιπυρικές ζώνες, ο Β. Ξυπολυτάς ήταν ξεκάθαρος: «Σαν Δήμος Κηφισιάς έχουμε ετοιμάσει μελέτη μεγάλων αντιπυρικών ζωνών και ήδη ακούμε τη γκρίνια. Θα κόψουμε δέντρα… ναι θα κόψουμε αλλά θα υπάρχει ένα σημείο για να σταματήσουμε τη φωτιά. Τώρα, αν πιάσει φωτιά δεν υπάρχει ένα σημείο που μπορείς να βάλεις τα οχήματά σου και να έχεις έστω την ευκαιρία να τη σταματήσεις.
Οι αντιπυρικές ζώνες δεν μπορούν να είναι δέκα μέτρα όπως ακούσαμε. Το ελάχιστο στην αντιπυρική προστασία θέλει, όταν πέφτουν δύο δέντρα αντικρυστά, να μην ακουμπούν. Όταν λοιπόν το δέντρο είναι 10-15 μέτρα σε ύψος, κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Ή θα πάρουμε γενναίες αποφάσεις όταν έχουν καεί όλα τα βουνά μας ή όχι.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Βασίλης Ξυπολυτάς αναφέρθηκε και στην απαραίτητη ενίσχυση των 16 εθελοντικών ομάδων, σημειώνοντας: «Κάποιος πρέπει να το κάνει. Ο Σύνδεσμος, ο Δήμος, η Περιφέρεια; Ειδικά εδώ στον ΣΠΑΠ έχουμε δήμους πολύ μεγάλης ισχύος με μεγάλες τεχνικές υπηρεσίες. Είμαστε εδώ αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.»
«Όχι τρικλοποδιές»
Κλείνοντας, τόνισε: «Το σημαντικό της παρέμβασης αυτής είναι το εξής: ναι είμαστε εδώ, ως δήμοι, σύνδεσμοι, άνθρωποι δε που θα τρέξουμε, θα προσπαθήσουμε. Αλλά αυτό δεν φτάνει, χρειαζόμαστε αρμοδιότητες χωρίς καθυστερήσεις από τα δασαρχεία, ξεκάθαρες εντολές, τι κάνει ο καθένας, όχι τρικλοποδιές από διάφορους τομείς του δημοσίου όταν βλέπουν ανταγωνιστικά ένα έργο. Πρέπει να είναι συνεργατική η σχέση των δύο πλευρών γιατί μετά στις φωτιές η ευθύνη είναι όλων μας.
Φυσικά χρειαζόμαστε χρηματοδότηση. Κι αν δεν υπάρχει, να φτιάξουν τα εργαλεία εκείνα, στα οποία να μπορούν να ενταχθούν οι δήμοι, οι σύνδεσμοι. Πρέπει να γίνει με βάση τους συνδέσμους, γιατί αυτή είναι η οργάνωση όλων των δήμων. Διαφορετικά θα μείνει η καλή διάθεση, ο κάθε δήμαρχος θα κάνει τη δουλειά που πιστεύει και μπορεί να κάνει αλλά όταν θα έρθει το μεγάλο το κακό, ένας δήμος μόνος του δεν θα μπορέσει να σταθεί και το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι δραματικό. Ζητάμε συνεργασία, χρηματοδότηση και ουσιαστικές αρμοδιότητες., συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά», κατέληξε ο Βασίλης Ξυπολυτάς.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία –Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook