Δεν σταματά να εμπλουτίζεται με νέα, ενδιαφέρονται θέματα, η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς. Μεταξύ των νέων ομιλιών, ξεχωρίζουν μια η οποία ασχολείται με τη φιλοσοφία και μία με θέμα που αγγίζει τη βυζαντινή αρχαιολογία.
«Σύγχρονος κόσμος κι η προτροπή του Κορνήλιου Καστοριάδη»
H δρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ και έφορος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κηφισιάς, Πόπη Κατσιφαρέα, παρουσιάζει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς το θέμα «Σύγχρονος κόσμος κι η προτροπή του Κορνήλιου Καστοριάδη».
Η ίδια αναφέρει για το θέμα με λίγα λόγια:
«Βασική προϋπόθεση της φιλοσοφικής αναζήτησης είναι η σκέψη χωρίς περιορισμούς. Η ύπαρξή της δεν είναι καθολική, αλλά αποτελεί καθ’ ολοκληρία χαρακτηριστικό στοχαστών που οραματίζονται μία άλλη εποχή για την ανθρωπότητα ασκώντας κριτική στο παρελθόν – και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο παρόν του πολιτισμού τους.
Ξεχωρίζει ανάμεσα σε τέτοιους κριτικούς στοχαστές του 20ου αιώνα ο Κορνήλιος Καστοριάδης, το έργο του οποίου συνεχίζει να τροφοδοτεί τη σκέψη και την αναζήτηση για έναν ριζικό μετασχηματισμό της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων, με στόχο τη δημιουργία μιας αυτόνομης κοινωνίας, όπως τη σηματοδοτεί και η ακόλουθη προτροπή του σε μια από τις ομιλίες του στην Ελλάδα: «Τι θέλετε λοιπόν; Ν’ αλλάξετε την ανθρωπότητα; – Όχι, κάτι απείρως πιο μετριοπαθές: Ν’ αλλάξει η ίδια η ανθρωπότητα τον εαυτό της, όπως το έχει ήδη πραγματοποιήσει δυο – τρεις φορές».
«Βυζάντιο και μεσαιωνική Σερβία»
Στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων «Αρχαιολογία, Τέχνη, Πολιτισμός και Σύγχρονη Έρευνα», η καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Κωνσταντινίδη, παρουσιάζει το θέμα «Βυζάντιο και μεσαιωνική Σερβία».
Λίγα λόγια για το θέμα από την ομιλήτρια:
«Σύντομη αναφορά σε ονομαστά τοιχογραφημένα μνημεία της μεσαιωνικής Σερβίας. Οι τοιχογραφίες αυτές διατηρήθηκαν μέχρι τις μέρες μας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Πολλές από αυτές διασώζουν την υπογραφή σπουδαίων επώνυμων βυζαντινών ζωγράφων στα χρόνια της δυναστείας των Παλαιολόγων όπως του Μιχαήλ Αστραπά και του Ευτύχιου. Το περιεχόμενο της ζωγραφικής των ναών ανιστορεί τη διαδρομή της σερβικής δυναστείας των Νεμανιδών και παράλληλα της σερβικής ορθόδοξης Εκκλησίας. Μέσα από σύνολα παραστάσεων και πορτραίτα σέρβων αγίων, βασιλιάδων και πνευματικών πατέρων θα αναζητήσουμε τη μίμηση ή την πρωτοπορία σε σχέση με την παράδοση της εντοίχιας ζωγραφικής στη Βυζαντινή αυτοκρατορία».
Διαβάστε: Ελεύθερο Πανεπιστήμιο: Τρεις νέες ομιλίες εμπλουτίζουν την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Βίντεο)