Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας Μιχάλης Καυγαλάκης με ανακοίνωσή του ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα του ρέματος Κοντοχρήστου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μιχάλη Καυγαλάκη:
«Την Τετάρτη 17/4/2019 εισήχθη ως τακτικό θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγησή μου ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας, η γνωμοδότηση που αφορά στον καθορισμό των οριογραμμών του ρέματος – σε συνέχεια της μελέτης με τίτλο: «Μελέτη οριοθέτησης ρέματος Κοντοχρήστου και μελέτη συλλεκτήρα απαγωγής πλημμυρικών παροχών ρέματος», σύμφωνα με το υπ. αριθ. ΠΕΧΩ/2539/850/20/03/2019 έγγραφο του τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών της Δ/σης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. Τριάντα ολόκληρα χρόνια «περιμέναμε» αυτό το έγγραφο για την Οριστική οριοθέτηση του ρέματος Κοντοχρήστου. Σήμερα λοιπόν μετά τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δρομολογείται απ’ ευθείας από την Περιφέρεια η έγκριση της οριστικής μελέτης, συντάσσονται άμεσα τα Τεύχη Δημοπράτησης, ΣΑΥ, ΦΑΥ και δημοπρατείται το έργο.
Ως Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς καθώς και ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας του πρώην Δήμου Νέας Ερυθραίας, έχω να σημειώσω ότι για περίπου 25 χρόνια το ρέμα Κοντοχρήστου είναι ένα θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για την ολοκλήρωση των μελετών και αντιπλημμυρικών έργων όλων των διοικήσεων έως τώρα. Εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση «ήμουν νιος και γέρασα».
Στο σημείο αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω τα εξής παρακάτω, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι δημότες της Ενότητας Νέας Ερυθραίας:
-Στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα ψηφίστηκε ΥΠΕΡ κατά πλειοψηφία με τρία (3) ΠΑΡΩΝ από την πλευρά της Διοίκησης του κ. Χιωτάκη και συγκεκριμένα οι κ.κ. Κύρλος, Μπιτζάνης και η κα Κορογιαννάκη. Έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να πούμε ότι οι δυο κύριοι Σύμβουλοι ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα της Ν. Ερυθραίας.
-Ο κ.Χιωτάκης στο κάλεσμα – συγκέντρωση των πολιτών της Ν. Ερυθραίας ανέφερε με ιδιαίτερη ένταση: «Ο Δήμος μας χρειάζεται λύσεις, χρειάζεται γνώση, χρειάζεται εμπειρία», την στιγμή που οι δικοί του Δημοτικοί Σύμβουλοι ψηφίζουν ΠΑΡΩΝ σε μια τόσο χρονοβόρα δύσκολη και σημαντική απόφαση για την πόλη μας.
-Με στεναχωρεί ιδιαίτερα η στάση των συγκεκριμένων συναδέλφων σ’ ένα θέμα “κλειδί “ για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης διότι πράγματι θα ανακουφίσει αρκετές περιοχές του Δήμου Κηφισιάς (περιοχή Καστρί, και Μορτερό Νέας Ερυθραίας και Νέας Κηφισιάς). Φαίνεται ότι αυτές είναι οι λύσεις, αυτή είναι η εμπειρία, αυτές είναι οι γνώσεις εκείνων που εκτείθονται για άλλη μία φορά στα κοινά με την παράταξη του κ. Χιωτάκη δηλαδή να αφήνουν στο περιθώριο τα πιο σημαντικά θέματα του Δήμου. Για μία ακόμη φορά οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι, όχι μόνο δεν έχουν καταλάβει την ιδιαιτερότητα και τη σοβαρότητα του αντιπλημμυρικού αυτού έργου, αλλά ούτε γνωρίζουν από ότι φαίνεται που βρίσκεται το ρέμα Κοντοχρήστου. Πόσο μάλλον την σπουδαιότητα και βαρύτητα του εγγράφου της Περιφέρειας προς το Δήμο, αφού και η αιτιολόγησή τους στο ΠΑΡΩΝ ήταν: «Αυτό το έγγραφο είναι προεκλογικό πυροτέχνημα της Διοίκησης».
Συνεχίζοντας ο Αντιδήμαρχος έκανε μία περιγραφή για το συγκεκριμένο θέμα.
-Το 2012 ανατέθηκε από την Περιφέρεια – ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας – και όχι από κάποια Δημοτική αρχή η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος Κοντοχρήστου και η μελέτη συλλεκτήρα απαγωγής πλημμυρικών παροχών ρέματος.
-Το 2015 οι οχλήσεις μας προς την Περιφέρεια ήταν συνεχείς. Αφού από το 2012 – 2014 δεν υπήρχε καμία παρακολούθηση του έργου από την πρώην Δημοτική Αρχή. Στην αρχή έγιναν πολλές συναντήσεις με το μελετητικό γραφείο και την Περιφέρεια με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση των αρχικών διαδικασιών.
-Το 2016 ως Διοίκηση αποφασίσαμε και αναθέσαμε, με ίδιους πόρους, στο συγκεκριμένο μελετητικό γραφείο δυο σημαντικές μελέτες, ώστε να ενταχθούν και αυτές στην μελέτη του ρέματος Κοντοχρήστου με έγκριση από την Περιφέρεια.
Η πρώτη μελέτη αφορούσε στον αγωγό ομβρίων των οδών Αγ. Σαράντα και Τατοϊου (από Παπαναστασίου έως Ρίτσου) προκειμένου να κουμπώσει η υπάρχουσα υδραυλική μελέτη ( Δ10 ) της οδού Αγ. Σαράντα – Ελ. Βενιζέλου – Ρωμυλίας, η οποία είχε ένα σημαντικό νομικό κώλυμα (ιδιοκτησιακό) στο κάτω σημείο (κατάντη) πριν τον αποδέκτη, χωρίς να μπορεί να δοθεί κάποια λύση από τις προηγούμενες Διοικήσεις. Η συγκεκριμένη υδραυλική μελέτη εκτός από την κατασκευή του κεντρικού αγωγού Αγ. Σαράντα και Τατοίου περιλαμβάνει και την κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου, δηλαδή και των καθέτων δρόμων, τμήμα της Εθν. Αντιστάσεως – Χειμάρας – Κεφαλληνίας – Κερκύρας και τμήματα της Γ’ Σεπτεμβρίου – Ιωαν.Δρυμπέτη – Κιλελέρ, όπου θα απαλλάξει μεγάλη περιοχή έναντι της οδού Εθν. Αντίστασης η οποία πλήττεται συνεχώς από πλημμύρες.
Άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία της Διοίκησης ώστε να ενεργοποιηθεί και το αντιπλημμυρικό της οδού Αγ. Σαράντα χωρίς να περιμένουμε αλλά τόσα χρόνια για την υλοποίηση του, σε περίπτωση επίλυσης του ιδιοκτησιακού. Η δεύτερη μελέτη αφορούσε τη δημιουργία “ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΤΟΥΝΕΛ” κάτω από την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, μέχρι τον τελικό αποδέκτη. Μία μελέτη που βοηθάει στην επίσπευση των διαδικασιών στον αποδέκτη προς την Περιφέρεια. Και οι δυο αυτές μελέτες εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια όπου με τα έργα αυτά και ιδιαίτερα όσον αφορά και το Αντιπλημμυρικό της οδού Αγ. Σαράντα- θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση – βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην γύρω περιοχή.
Το 2016 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και εγκρίθηκε το πρώτο στάδιο της μελέτης ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων). Το 2016 και το 2017 έγιναν πολλές συναντήσεις – σε επίπεδο Δημάρχου- με την Περιφερειάρχη κα. Δούρου, σε επίπεδο Αντιδημάρχου με εμένα προσωπικά και τον Αντιπεριφερειάρχη κο Καραμέρο και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Η προσπάθεια όλων μας υπήρξε συστηματική και έντονη με αποτέλεσμα το 2017 καταφέραμε και πήραμε την έγκριση της Υδραυλικής μελέτης (Δεύτερο στάδιο). Επίσης ολοκληρώθηκε η μελέτη Οριοθέτησης και έτσι μετά την έγκρισή της, θα ξεκινήσουν επιτέλους τα έργα που θα απαλλάξουν μια ολόκληρη περιοχή από πλημμύρες με ότι αυτό συνεπάγεται για τις περιουσίες και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων.
Στο σημείο αυτό αναφέρω επίσης ότι για την έγκριση της μελέτης οριοθέτησης χρειάστηκε η συνεχής και έντονη προσπάθεια με οχλήσεις, παραστάσεις και έγγραφα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τόσο από την κα. Δούρου όσο και από τον κο Καραμέρο διότι η μελέτη οριοθέτησης καθυστερούσε τουλάχιστον για 1και1/2 έτος. Με την ευκαιρία θέλω να επισημάνω ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής η υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να είναι σε άμεση προτεραιότητα της κεντρικής Διοίκησης, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι στις 27/3/2019 κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας, όπως και στους άλλους συναρμόδιους φορείς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η μελέτη που αφορά την Οριοθέτηση του ρέματος Κοντοχρήστου για γνωμοδότηση η οποία είναι προϋπόθεση για την έγκριση της οριστικής μελέτης από την Περιφέρεια και τη δημοπράτηση του έργου.
Επιτελούς φτάσαμε στην Τελική ευθεία για να μπορούμε να μιλάμε και να λέμε ότι σ’ ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα θα δούμε και την εγκατάσταση της Αναδόχου εταιρείας. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος καθώς και ικανοποιημένος όσον αφορά στις από πλευράς μας ενέργειες, που έγιναν μέχρι σήμερα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι τόσο ο Δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, όσο εγώ ως Αντιδήμαρχος αλλά και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση ολοκλήρωση του συνόλου της μελέτης. Η διαδικασία βέβαια της οριοθέτησης αποτελεί εν γένει ιδιαίτερα χρονοβόρο στάδιο, ειδικότερα στην συγκεκριμένη μελέτη όπου το μεγαλύτερο μέρος του ρέματος διασχίζει εντός σχεδίου πόλεως περιοχή και η ύπαρξη – διατήρησή του δεν είχε ληφθεί υπόψη κατά τη σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης.
Χαρακτηριστικά αναφέρω και απόσπασμα από το 70ο Πρακτικό της Κ.Σ.Ε., της 27ης -10-2010: «… η ένταξη της περιοχής του Δήμου Ν. Ερυθραίας στο Σχέδιο Πόλης τη δεκαετία του ’90 έγινε χωρίς να αντιμετωπίσει το ρέμα Κοντοχρήστου ως ένα φυσικό στοιχείο που συμβάλει στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Πολλά τμήματα του ρέματος προβλέπονταν από την μελέτη του σχεδίου Πόλης να κλείσουν και να μετατραπούν σε δρόμους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν άδειες οικοδομής και να χτιστούν οικοδομές χωρίς να επιλυθούν τα προβλήματα του ρέματος. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προχώρησαν σε μείωση της κοίτης, προκειμένου να αυξήσουν το εύρος του αύλειου χώρου των ιδιοκτησιών τους, μειώνοντας όμως υδραυλικά την παροχετευτικότητα του ρέματος».
Το τμήμα βέβαια του ρέματος από την διασταύρωση των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα στη φυσική του κατάσταση (με πυκνή βλάστηση στην κοίτη και τα πρανή), σύμφωνα με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο αποτελεί “δρόμο”, με αποτέλεσμα τα οικόπεδα με “πρόσωπο” στο ρέμα να είναι “τυφλά”, ενώ υπάρχουν τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται εντός της κοίτης. Στο τμήμα αυτό η υφιστάμενη κοίτη επαρκεί και με την υπό εκπόνηση μελέτη προβλέπεται η οριοθέτηση του ρέματος, τόσο για λόγους προστασίας, όσο και ως προϋπόθεση για την απαιτούμενη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου.
Το τμήμα του ρέματος από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως έως την οδό Τατοϊου διέρχεται διαμέσου, πλήρους αστικοποιημένης και δομημένης, εντός σχεδίου περιοχής (μέσα από οικοδομικά τετράγωνα και οικόπεδα) και πολλά επιμέρους τμήματά του είτε έχουν υπογειοποιηθεί με κλειστούς αγωγούς (εντός των οικοπέδων), είτε έχουν αντικατασταθεί με ανεπαρκή τεχνικά έργα, είτε έχουν εξαφανιστεί. Δεδομένου δε ότι, στο τμήμα αυτό λόγω οικοδόμησης της περιοχής, δεν είναι δυνατή η ανασύσταση της φυσικής κοίτης, με την υπό εκπόνηση μελέτη, προβλέπεται η διατήρηση του ρέματος μόνο στο τμήμα που υφίσταται και λετουργεί μέχρι σήμερα. Το τμήμα αυτό θα παραλάβει το μέρος της παροχής που δύναται να διοχετευτεί διαμέσου της κοίτης, ως υφίσταται, ενώ η περίσσια παροχή της συνολικής λεκάνης απορροής του ρέματος θα διοχετευτεί, με το έργο μερισμού, στον “συλλεκτήρα απαγωγής πλημμυρικής παροχής”, ο οποίος θα ακολουθήσει διαδρομή κάτω από τις οδούς του εγκεκριμένου σχεδίου και συγκεκριμένα τις οδούς: Εθν. Αντίστασης – Ηλία Βενέζη – Παπαναστασίου – Καζαντζάκη – Ολυμπιονικών – Ρίτσου, μέχρι να εκβάλει στο διατηρητούμενο ανοιχτό τμήμα του ρέματος κατάντη της οδού Τατοϊου.
Στο τελευταίο αυτό τμήμα (περιοχή εκτός σχεδίου), η διατομή του ρέματος διευρύνεται, προκειμένου να είναι ικανή να παραλάβει το σύνολο της παροχής του ρέματος Κοντοχρήστου, καθώς και την παροχή του συμβάλλλοντα αγωγού της οδού Αγίων Σαράντα. Στα τμήματα του ρέματος που λειτουργούν ως υφίστανται ή όπως διευθετούνται, προβλέπεται με την υπό εκπόνηση μελέτη η οριοθέτηση τους, ενώ για τις ανάγκες προσαρμογής της μελέτης στις διατάξεις του νέου νόμου (Ν.4258/2014, ο οποίος εκδόθηκε κατά τη διάρκεια εκπόνησή της), προτείνονται οριογραμμές και στον «συλλεκτήρα απαγωγής πλημμυρικών παροχών ρέματος».
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι αντικείμενο της υπό εκπόνηση μελέτης είναι αφενός μεν, η διαχείριση της πλημμυρικής παροχής του ρέματος, βάσει της συνολικής λεκάνης απορροής του – είτε διαμέσου της υφισταμένης κοίτης, είτε διαμέσου του προβλεπόμενου “συλλεκτήρα απαγωγής πλημμυρικής παροχής” – και η διοχέτευσή της, με ασφάλεια στον τελικό αποδέκτη, τον ποταμό Κηφισό, αφετέρου δε η οριοθέτησή του, με σκοπό την προστασία του. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Γιώργο Θωμάκο για την μεγάλη ευαισθησία και την πολύτιμη βοήθειά του στο θέμα αυτό, καθώς και τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και συγκεκριμένα την Γιάννα Κουϊρουκλή για τις ιδιαίτερες γνώσεις της, όπως και τον Θοδωρή Χαλιμούρδα για την άψογη συνεργασία του και βέβαια τον κ. Πέππα από το μελετητικό γραφείο για όλη τη δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία».