Στο πλαίσιο των δράσεων της για την προώθηση του πολιτισμού και ειδικότερα της ιστοριογραφίας, η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Παρούσα στην Κηφισιά-Ν. Ερυθραία-Εκάλη», καλεί τους πολίτες στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Άλλος Μικρασιατικός Πόλεμος», της Δήμητρας Πυρπιρή.
Η εκδήλωση – παρουσίαση θα γίνει -από κοινού με τις Εκδόσεις Ασίνη- την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 11:00, στη Βίλα Κώστα (Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. Κέντρο Έρευνας & Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας, Λουκή Ακρίτα 4 Νέα Ερυθραία).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Γκλαβίνας, διδάκτωρ Ιστορίας – αρχειονόμος Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ίδια η συγγραφέας – ερευνήτρια – ιστορικός Δήμητρα Πυρπιρή.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα προβληθεί βίντεο με ψηφιακό υλικό πρωτότυπων φωτογραφιών με τίτλο: «Μικρασιατική εκστρατεία 1920» από το αρχείο του αντιστράτηγου Λεωνίδα Παρασκευόπουλου.
Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα με μικρασιατική μουσική (Μυρσίνη Ποντικοπούλου-Βενιέρη βιολί/φωνή, Γιώργος Χριστοδούλου λαούτο/φωνή) και μπουφές με κεράσματα.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αγγελική Παπάζογλου, δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα».
Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να μην είναι ένα ακόμη βιβλίο για τον Μικρασιατικό Πόλεμο στο πλαίσιο της εθνικής ιστοριογραφίας. Επικεντρώνεται στη μελέτη της δημόσιας σφαίρας της εποχής επιδιώκοντας -όσο είναι δυνατόν- να περάσει «από την άλλη μεριά του καθρέφτη», κατά την έκφραση του Αντώνη Διάκου, και να δώσει φωνή στην ίδια την εποχή.
Η καθημερινότητα, εξάλλου, της τότε πολεμικής περιόδου πολύ λίγο έχει αναδειχθεί όπως και η πρόσληψη του πολέμου στον ελλαδικό χώρο. Έτσι, το βιβλίο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο παρουσιαζόταν ο πόλεμος στον κυρίαρχο δημόσιο λόγο, στα ελληνικά μετόπισθεν κυρίως, και πώς αυτός δικαιολογούνταν. Ενδιαφέρει, επίσης, το κατά πόσον και πώς απασχόλησαν τη δημόσια σφαίρα της εποχής τα προβλήματα που η κοινωνία βίωνε εξαιτίας του πολέμου, και ποια αναδείχτηκαν ως κυρίαρχα.
Ποιος ήταν λοιπόν ο εχθρός; Κυριαρχείται ο δημόσιος χώρος από τον Πόλεμο και πότε συμβαίνει αυτό; Πώς διαμορφώνονται και, κυρίως, πώς παρουσιάζονται οι κοινωνικές και ιδεολογικές συγκρούσεις και η καθημερινότητα των ανθρώπων υπό την πίεση του Πολέμου; Πώς δικαιολογούνται στην κοινή γνώμη οι απώλειες σε «ανθρώπινο πλεόνασμα» και στην υλική βάση της κοινωνίας; Όλα αυτά ερευνώνται μέσα από τον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, τις τελετές και τις εορτές, τις θεατρικές παραστάσεις, τις παραστάσεις του θεάτρου σκιών και τον κινηματογράφο, και παρουσιάζονται σε μια θεματική αφήγηση που περιλαμβάνει και βιβλιογραφική έρευνα. Δημόσιες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες σε φιλολογικούς συλλόγους, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής ή γλυπτικής, στον βαθμό που σχετίζονταν με τον Πόλεμο, αποτέλεσαν επίσης υλικό για το βιβλίο. Η αφήγηση φτάνει μέχρι τις παραμονές της ήττας και της καταστροφής, τον Αύγουστο του 1922.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία –Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook