«Χρειάζεται μεράκι και διάθεση για να φτιάξεις και να “τρέξεις” έναν αθλητικό σύλλογο» δηλώνει ο τρίτος κατά σειρά πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου ΑΜΑΖΟΝΕΣ Δημήτρης Τζανετής, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή
Ο Όμιλος ιδρύθηκε από τον κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο το 1977, έχοντας ως «σημαία» του το άθλημα του βόλεϊ. Με τα χρόνια προστέθηκαν στους κόλπους του το μπάσκετ, η ενόργανη γυμναστική και η κολύμβηση. Αργότερα, πρόεδρος της ομάδας έγινε η κ. Ρόζα Κουτσούκου, με πολύχρονη επιτυχημένη θητεία και μεγάλη προσφορά στον αθλητισμό της Ν. Ερυθραίας. Εδώ και δύο χρόνια τα «ηνία» κρατάει ο κ. Δημήτρης Τζανετής, ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στον Δήμο.
Σήμερα, η ομάδα έχει αγωνιστικά τμήματα μόνο στο βόλεϊ και το μπάσκετ σε επίπεδο Α’ Αθηνών, με συμμετοχή 120 και 35 νέων γυναικών, αντίστοιχα.
Όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ομίλου κι έφορος στο τμήμα βόλεϊ Πέτρος Γεωργόπουλος, «είμαστε εναντίον του πρωταθλητισμού, επειδή φθείρει τα παιδιά. Σκοπός μας είναι ν’ απολαμβάνουν τον αθλητισμό κι όχι να τα καταπιέζει». Ωστόσο, ο πρόεδρος διευκρινίζει ότι «δεν βάζουμε όρια στον αθλητισμό. Όσα παιδιά έχουν ταλέντο, αναδεικνύονται κι ο πρωταθλητισμός έρχεται από μόνος του».
Στο σημείο εκείνο, η συζήτηση οδηγείται μοιραία στα οικονομικά, αφού σύμφωνα με τον γραμματέα, αν το διοικητικό συμβούλιο επιθυμούσε να φτάσει η ομάδα σε υψηλότερο επίπεδο, τότε θα έπρεπε να διαθέτει και τους αντίστοιχους πόρους. «Δεν γνωρίζω καμία ομάδα που να ξέφυγε από το τοπικό επίπεδο, χωρίς να “αγοράσει” καλούς παίκτες από άλλες ομάδες» υποστηρίζει ο κ. Γεωργόπουλος.
Όσον αφορά στους πόρους των ΑΜΑΖΟΝΩΝ, αυτοί προέρχονται από τις συνδρομές των αθλητών, τους χορηγούς, τις επιχορηγήσεις του Δήμου και τη βοήθεια της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Νέας Ερυθραίας (ΔΕΑΝΕ), η οποία έχει συνεισφέρει κυρίως στο θέμα του αθλητικού εξοπλισμού των ομάδων.
Σχολιάζοντας το «μυστικό» μιας καλής ομάδας, ο γραμματέας υποστηρίζει ότι «χρειάζεται να υπάρχουν καλές παίκτριες, καλοί προπονητές και μια διοίκηση που να βρίσκεται σε εγρήγορση για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν».
Παράλληλα, ο κ. Γεωργόπουλος δίνει μεγάλη έμφαση στο κλίμα το οποίο επικρατεί σε μια ομάδα, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, διαμορφώνεται βασικά από τον εκάστοτε προπονητή.
Μιλώντας, πάντως, για τις συγκεκριμένες ομάδες, ο κ. Τζανετής δηλώνει «ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τους υπάρχοντες προπονητές, οι οποίοι επιτελούν ένα δύσκολο έργο, καθώς οι γυναίκες δεν είναι εύκολες στον χειρισμό τους, κυρίως επειδή διστάζουν να εκφράσουν από την αρχή τα προβλήματα που τις απασχολούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλή σύνθεση των ομάδων έχει γίνει αφορμή, ώστε οι ΑΜΑΖΟΝΕΣ ν’ αποτελούν πόλο έλξης για παιδιά που κατοικούν κι εκτός των ορίων της πόλης, όπως στους Θρακομακεδόνες, την Εκάλη, την Κηφισιά, την Πεύκη, τα Μελίσσια, τον Ωρωπό, το Καπανδρίτι.
Ένα ακόμη προτέρημα στην υψηλή συμμετοχή είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι καλοί χώροι άθλησης, δηλαδή, τα γυμναστήρια «Στέλιος Καλαϊτζής» και «Φώτης Βαρδαξής». Ωστόσο, επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ακόμη κλειστό γυμναστήριο, κυρίως για το άθλημα της ενόργανης γυμναστικής. «Μέχρι σήμερα τα όργανα είχαν τοποθετηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου – 3ου Δημοτικού. Όμως, εμπόδιζαν τη διεξαγωγή διαφόρων εκδηλώσεων κι έτσι μπήκαν στην αποθήκη. Πλέον έχουμε κρατήσει μόνο τα βασικά όργανα κι ως εκ τούτου οι γονείς προτιμούν να επιλέξουν κάποιο άλλο άθλημα για τα παιδιά τους».
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Τζανετής τονίζει, ότι ο αθλητισμός λειτουργεί ως διέξοδος για τους σημερινούς νέους και τους βοηθά να αποφεύγουν τις επικίνδυνες προκλήσεις. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η εκμάθηση της τεχνικής κάθε αθλήματος τούς προσφέρει ευστροφία και γρήγορη σκέψη.