Τη λειτουργία του ΙΚΑ Ν. Ερυθραίας – Κηφισιάς ως ανεξάρτητης Τοπικής Μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ διεκδικούν οι κάτοικοι του Δήμου Κηφισιάς. Προσπαθούν να προλάβουν δυσμενείς εξελίξεις, λόγω των αποφάσεων για κλείσιμο τοπικών και περιφερειακών παραρτημάτων.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Σύμφωνα και με την έγγραφη διαμαρτυρία του ιατρικού προσωπικού του προς τους αρμόδιους φορείς, το Τοπικό Παράρτημα του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας υπολειτουργεί, λόγω μετατροπών σε ωράρια και μετακινήσεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Διαπληκτισμοί και αγανάκτηση
Σε καθημερινή βάση οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, οι γιατροί δυσκολεύονται και δυσανασχετούν, ενώ οι πάσχοντες υποφέρουν, καθυβρίζουν, διαπληκτίζονται και αγανακτούν, περιμένοντας με τις ώρες σε ένα χώρο χωρίς θέρμανση, χωρίς γραμματεία, χωρίς πληροφόρηση και χωρίς συνεχή νοσηλευτική και ιατρική κάλυψη.
Αν και ο Δήμος Κηφισιάς, διά στόματος του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, έπειτα και από συνάντησή του με τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να απομακρυνθούν οι διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ από την περιοχή, οι δρομολογούμενες συγχωνεύσεις των παραρτημάτων και υποκαταστημάτων του προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους – ασφαλισμένους, οι οποίοι κινητοποιούνται και έχουν ήδη συλλέξει εκατοντάδες υπογραφές.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπυρίδων Μούρκος και Δημήτρης Ανδρεαδάκης έχουν θέσει αρκετές φορές το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις υποβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες στον Δήμο, ζητώντας συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποφευχθεί «το μοιραίο», που θα σημάνει την εξαναγκαστική και καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων στο κεντρικό ΙΚΑ Αμαρουσίου. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 10 Απριλίου αρκετοί κάτοικοι του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο θέμα. Η όλη κατάσταση που επικρατεί στα τοπικά ιατρεία του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας αποτυπώνεται ανάγλυφα στην επιστολή διαμαρτυρίας, που υπογράφουν οι γιατροί Γιαννουλόπουλος Ανδρέας, Αθανασόπουλος Χαράλαμπος, Κλαουδάτος Παναγιώτης, Δενδρινού Ευμορφία, Νομικού Χριστίνα, Τσιπουράκης Στέφανος, Γαλανούλη Βασιλική, Βλάχου Αργυρώ, Δεμερτζής Βασίλειος, Στάμος Βασίλειος, Λυμπέρη Ανθή, Κατσιάνου Αικατερίνη και Παπαϊωάννου Κωνσταντίνος, οι οποίοι δηλώνουν και προειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας, αλλά και την κοινή γνώμη ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδεινωθεί εξαιρετικά η λειτουργία των ιατρείων της περιοχής.
Όπως τονίζουν οι ίδιοι: «Υποβαθμίζονται πλήρως τα ιατρεία, βάζοντας σε κίνδυνο ασθενείς και ιδιαίτερα τα σοβαρά και επείγοντα περιστατικά, με τους γιατρούς να μην έχουν νοσηλεύτρια, αφού το εκάστοτε υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό υποστηρίζει ιατρεία τεσσάρων ορόφων και ταυτόχρονα κάνει χρέη τηλεφωνήτριας, υπαλλήλου πληροφοριών και πολλών άλλων διοικητικών υπηρεσιών και όλα αυτά μόνο στο πρωινό ωράριο, αφού δεν υπάρχει απολύτως καμία το απόγευμα.
Ασθενείς, συγγενείς σε απόγνωση
Όταν δε αρρωστήσει ή πάρει άδεια κάποια νοσηλεύτρια, υποβαθμίζονται περαιτέρω και οι ήδη υποβαθμισμένες αυτές υπηρεσίες, γιατί τότε δεν υπάρχει κάποιος να κάνει μια ένεση ή να καλέσει ένα ασθενοφόρο και οι συγγενείς γίνονται έξαλλοι, βρίζουν τους πάντες, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση. Είχαμε πάντα δυσκολίες, αλλά τώρα η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, επειδή ο κάθε γιατρός, καθηλωμένος πίσω από ένα υπολογιστή και χωρίς ουσιαστική νοσηλευτική και γραμματειακή υποστήριξη, αντιμετωπίζει τώρα και τις περαιτέρω επιλογές συνεχούς υποβάθμισης».
Τα ιατρεία του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας εξυπηρετούν και ανάγκες των ασφαλισμένων εκτός Δήμου Κηφισιάς, οι οποίοι πλέον προέρχονται απ’ όλα τα πρώην και νυν Ταμεία Ασφάλισης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Γι’ αυτό και στην επιστολή διαμαρτυρίας του, οι γιατροί υποστηρίζουν: «Ως γιατροί δίνουμε καθημερινά όλες τις μάχες για να εξυπηρετήσουμε έναν πληθυσμό πάνω από 130 χιλιάδες κατοίκους και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο… Εξυπηρετούμε μια τεράστια περιοχή από τον Άγιο Στέφανο έως το Μαρούσι, παρότι διοικητικά ανήκουμε ακόμα στην ΤΜΥ Αμαρουσίου, με ασθενείς και οικογένειες με μεγάλα προβλήματα που βιώνουν ένεκα της πολλαπλής κρίσης, γι’ αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πολιτικές και ενέργειες που βλάπτουν τους ασθενείς και τους σπρώχνουν πιο βαθειά στη θλίψη, στην οργή, στην απογοήτευση και στην εγκατάλειψη».
Για όλα αυτά, λοιπόν, ζητούν:
1) Να επανέλθει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην προηγούμενη σύνθεση και λειτουργία του (συνολικά 7 – 8 άτομα) και να ενισχυθούμε με τρίτη νοσηλεύτρια.
2) Να μη μετακινηθεί ο υπεύθυνος του απογευματινού ωραρίου, αλλά και του κτιρίου οδοντίατρος κ. Χ. Αθανασόπουλος, διότι είναι απολύτως απαραίτητος, αναγκαίος και χρήσιμος για την συνολική λειτουργία της Μονάδας.
3) Οποιαδήποτε απόφαση που θα αφορά στη λειτουργία των ιατρειών μας θα πρέπει να είναι σε συνεννόηση και με τη σύμφωνη γνώμη των μάχιμων γιατρών της μονάδας μας, που γνωρίζουν (λόγω των ειδικοτήτων τους, της εμπειρίας τους και της μακρόχρονης ιατρικής υπηρεσίας στην περιοχή μας) πολύ καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ας υπάρξει επιτέλους σεβασμός και συνεργασία για το καλό των ασθενών. Ας μην ξεχνάμε δηλαδή ότι η ιατρική υπηρεσία και η φροντίδα δεν είναι οποιαδήποτε υπηρεσία και δεν επιδέχεται λάθη και πειραματισμούς. Αφορά στη ζωή των συνανθρώπων μας και το έργο τούτο είναι πάνω από νόμους και πολιτικές επιλογές.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η έγγραφη διαμαρτυρία των ιατρών προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος απηύθυνε δυο επιστολές – συστάσεις προς το νέο διευθυντή της ΤΜΥ ΙΚΑ Αμαρουσίου, σχετικά με τη δρομολογούμενη αποδυνάμωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ Νέας Ερυθραίας. Σύμφωνα και με τη διαμαρτυρία των κατοίκων – ασθενών του Δήμου Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Εκάλης, οι οποίοι καταγγέλλουν «τις μεθοδεύσεις και τις ενέργειες του νέου διευθυντή της ΤΜΥ Αμαρουσίου, που αποδυναμώνει και υποβαθμίζει αδικαιολόγητα τα ιατρεία του Δήμου», η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στην επιστολή διαμαρτυρίας τους αναφέρουν τα εξής: