«Φέσια, χαράτσια και… καυτά σπιρούνια». Σκηνές «φαρ ουέστ» εκτυλίσσονται καθημερινά στη ΔΕΗ Κηφισιάς, μεταξύ υπαλλήλων και πελατών ή και πελατών μεταξύ τους.
Τα χαράτσια (παλιό ΕΕΤΗΔΕ, νέο ΕΤΑΑ), η αδυναμία πληρωμής των πολυ-λογαριασμών της ΔΕΗ, οι ειδοποιήσεις, οι διακανονισμοί και η τελική πράξη διακοπής της ηλεκτροδότησης, στέλνουν όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, απλούς πολίτες, αλλά και επώνυμους, στις ουρές της ταλαιπωρίας.
Από εκεί κι έπειτα, ξεκινάει η «μονομαχία για το ηλεκτρικό». Οι καυγάδες σε ημερήσια διάταξη, η ένταση στα άκρα, μέχρι του σημείου χειροδικιών, ακόμη και ξυλοδαρμών, ενώ όταν χρειαστεί, το έργο της υπηρεσίας επιτελείται με την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, κάτι που επαναλήφθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα περιστατικά αυτοδικίας. Πολλοί είναι εκείνοι που παίρνουν «το νόμο στα χέρια τους» και πέραν των οργανωμένων δράσεων -από κοινωνικά κινήματα- επανασυνδέσεων ρεύματος, καταγράφονται πλέον πολλές παραβιάσεις και ρευματοκλοπές από ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, που έχουν ως συνέπεια, όταν εντοπιστούν, την τελική αφαίρεση του μετρητή από τη ΔΕΗ. Έστω, όμως, και με αυτό το έσχατο μέτρο, κάποιοι άλλοι δεν πτοούνται. «Δανείζονται» το μετρητή του γείτονα για ιδία χρήση…
Το κατάστημα της ΔΕΗ Κηφισιάς καλύπτει μια περιοχή 15 περιφερειακών τομέων, από τον Άγιο Στέφανο μέχρι το Χαλάνδρι (για συγκεκριμένες υπηρεσίες) και από τη Μεταμόρφωση μέχρι την Πεντέλη. Εδώ και δύο χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τομείς ευθύνης, όπως και η «πελατεία», λόγω ανεργίας και αδυναμίας πληρωμών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, δημιουργούν ανεπιθύμητες, πλην αναμενόμενες, παρενέργειες. Έχουν καταγραφεί εικόνες που «με το καλημέρα» αναμένουν πάνω από 100 άτομα στην ουρά. Οι υπάλληλοι εργάζονται ασταμάτητα, χωρίς διάλειμμα και πέραν του ωραρίου τους, χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τον αγανακτισμένο και εξαγριωμένο κόσμο.
Οι παρακάτω αριθμοί είναι ενδεικτικοί και μόνο μιας κατάστασης που από μακριά «μυρίζει μπαρούτι», αλλά μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, εφόσον τολμήσει να διαβεί την πόρτα της ΔΕΗ Κηφισιάς και αφού προηγουμένως στηθεί στον καλοκαιρινό ήλιο, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα σε δυο ουρές. Μια για διακανονισμό ή άλλη για το ταμείο: Καθημερινά σημειώνονται περίπου 100 διακοπές ηλεκτροδότησης σε νοικοκυριά, ενώ άλλες τόσες περιπτώσεις αφορούν σε διακανονισμούς πληρωμών «υποψηφίων» για διακοπή ηλεκτροδότησης. Τα παραπάνω καταδεικνύουν σαφώς την αδυναμία πληρωμών και, μάλιστα, σε περιοχές των λεγόμενων προνομιούχων Βορείων Προαστίων. Η επισκεψιμότητα πελατών στη ΔΕΗ Κηφισιάς κυμαίνεται κατά μέσο όρο σε 300 άτομα ημερησίως.
«Αλαλούμ» με τα χαράτσια
Το «αλαλούμ» των χαρατσιών συνεχίζεται και σύμφωνα με εργαζόμενους, τα κυριότερα προβλήματα στην καθυστέρηση εξυπηρέτησης του κόσμου και οι παρενέργειες εστιάζονται:
* Σε διακανονισμούς πελατών που δεν τηρήθηκαν ή σε πολλαπλές παραβιάσεις μετρητή (χρειάζεται να γίνει η πληρωμή όλου του ποσού για επανασυνδεθεί το ρεύμα).
* Διακανονισμοί για το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ), 4-6 δόσεις και όχι 40 που διατυμπανίζεται στα ΜΜΕ. Όποιο από αυτά δεν πληρώθηκε μέχρι τις 21 Ιουνίου 2013, ημερομηνία από την οποία ισχύει το νέο χαράτσι (ΕΤΑΑ), επέστρεψε στη ΔΟΥ. Το ίδιο και για λογαριασμούς που περιείχαν το χαράτσι και πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμα, αυτό μετά τις 21/6/2013 επέστρεψε στην εφορία.
* Χαράτσια που επέστρεψαν στην εφορία, δεν φάνηκαν στον ιδιοκτήτη, αλλά στον ενοικιαστή, δηλαδή, σε αυτόν που είχε πάρει την παροχή στο όνομά του και είχε δηλώσει στη ΔΕΗ το ΑΦΜ του. Αποτέλεσμα η σύγχυση και η ταλαιπωρία πελατών που είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στη ΔΟΥ για να δηλώσουν ότι «δεν είναι ελέφαντες», δηλαδή, ότι το ακίνητο, κατ’ επέκταση και το χαράτσι, «δεν τους ανήκουν». Σε αρκετές περιπτώσεις, σύγχυση και διαπληκτισμοί μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, οι οποίοι πλήρωσαν ληξιπρόθεσμα και είχαν αφαιρέσει από το ενοίκιο το χαράτσι.
* Σύγχυση και ασυνεννοησία μεταξύ ΔΕΗ και ΔΟΥ. Υπηρεσίες πληροφόρησης κοινού (όπως το 11770), ανίκανες να καθοδηγήσουν και να συμβουλεύσουν τους πελάτες.
* Αύξηση των κοινωνικών τιμολογίων και συνεχείς αλλαγές επωνυμίας σε παροχές, τις οποίες αναλαμβάνουν πλέον άνεργοι, τρίτεκνοι, ΑΜΕΑ, προκειμένου να έχουν έκπτωση έως 42% στην κατανάλωση ρεύματος.
* Γνωστά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, αλλά και επώνυμοι τραγουδιστές, δημοσιογράφοι, μοντέλα, που αδυνατούν να πληρώσουν. Μεταξύ των άλλων, πολιτικοί, νυν και πρώην, που απαιτούν να εξυπηρετηθούν, παρακάμπτοντας τους πάντες και τα πάντα.
* Αύξηση των παραβιάσεων – ρευματοκλοπών, που φτάνουν μέχρι και σε αφαίρεση μετρητών.
* Εντάσεις, μέχρι και περιστατικά ξυλοδαρμών και καθημερινοί καυγάδες μεταξύ των πελατών, αλλά και κατά του προσωπικού, που φτάνουν μέχρι και την παρουσία αστυνομικής δύναμης, εν ώρα λειτουργίας της ΔΕΗ.
* Κατακόρυφη αύξηση απλήρωτων λογαριασμών ενοικιαστών, που εγκατέλειψαν τα μισθωμένα ακίνητά τους.
* Εταιρείες υπό πτώχευση ή και πτωχευμένες που αλλάζουν επωνυμία, αλλά με ίδια εκπροσώπηση, προκειμένου να γλιτώσουν χρέη. Διεξοδικότερος είναι και ο έλεγχος από το τμήμα Εμπορίας της ΔΕΗ, κάτι που κάνει πιο χρονοβόρα τη διαδικασία των νέων συμβολαίων (αλλαγής ονόματος ή επανσύνδεσης).
Γιώργος Κανελλόπουλος