Πανελλαδική διαμαρτυρία ενάντια στη λειτουργία των διοδίων διοργάνωσαν Επιτροπές Αγώνα, σηκώνοντας τις μπάρες σε σταθμούς διοδίων σε διάφορα σημεία των Εθνικών Οδών, την Κυριακή 5 Απριλίου, σε υλοποίηση των αποφάσεων της πανελλαδικής συνάντησης, που διοργανώθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου. Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Κατοίκων Βορειοανατολικής Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς, φορείς από τους Δήμους Ωρωπού, Κηφισιάς και Διονύσου, και άλλοι φορείς που τάσσονται κατά των διοδίων, διοργάνωσαν συγκέντρωση στα διόδια των Αφιδνών. Οι μπάρες σηκώθηκαν για περίπου δύο ώρες και τα αυτοκίνητα περνούσαν ελεύθερα.
Όπως ανέφεραν στο κάλεσμά τους: Συντονίζουμε τον αγώνα μας με τους τρεις Δήμους, Ωρωπού, Διονύσου, Κηφισιάς και με την Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να καταργηθούν τα διόδια από την Αττική!
Διεκδικούμε άμεσα:
* Απόσυρση αστυνομίας από σταθμούς διοδίων.
* Κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων Βορίδη – Ρέππα.
* Αμνήστευση ποινικών αδικημάτων και αστικών υποχρεώσεων αγωνιστών ενάντια στα διόδια.
* Κατάργηση του εικοσαπλάσιου προστίμου που ισχύει για τη μη καταβολή των διοδίων.
* Κανένας νέος σταθμός διοδίων. Άμεση διακοπή εργασιών σε υπό κατασκευή σταθμούς και μη λειτουργία τους.
* Άμεση κατάργηση σταθμών διοδίων από αστικό και περιαστικό ιστό.
Συμμετέχουμε στις πανελλαδικές δράσεις ενάντια στα διόδια με όλους τους παραπάνω στόχους και για:
* Άμεσο πέρασμα της Αττικής Οδού στο Δημόσιο.
* Διακοπή των διαδικασιών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτες.
Καλούμε επίσης όλους τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, τους δημάρχους και τους αυτοδιοικητικούς Α’ και Β’ βαθμού της Αττικής, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμμετέχουν και αυτοί στην κινητοποίηση με όλες τους τις δυνάμεις.
Οι παρεμβάσεις στην πανελλαδική συνάντηση
Στην πανελλαδική συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα κατά των διοδίων, που διοργανώθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου στην Αθήνα, οι ομιλητές κατά θέμα ήταν:
Οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών – οι ελληνικές ιδιαιτερότητες των έργων: Χρήστος Παναγής, μηχανικός, Χρήστος Καραμάνος, μηχανικός, αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Ηλίας Τσολακίδης, εκπαιδευτικός, παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες και συζήτηση.
Η νομική πλευρά των συμβάσεων – νομιμότητα και δίκαιο: Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, Δημήτρης Σιανίδης, δικηγόρος, Παναγιώτης Χασιώτης, δικηγόρος, παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες και συζήτηση.
Οι Επιτροπές Αγώνα κατά των Διοδίων από όλη την Ελλάδα στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα: Πέτρος Θωμάς, εκπαιδευτικός, Ηλίας Τσολακίδης, εκπαιδευτικός, παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες και συζήτηση από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς οι Νίκος Κωνσταντίνου και Χάρης Σμυρνιώτης.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο δήμαρχος Μεγαρέων, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Ωρωπού, Διονύσου, Κηφισιάς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι αντιπεριφερειάρχες Βορείου Τομέα Αθηνών και Οικονομικών, περιφερειακοί σύμβουλοι και πολλοί φορείς και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται κατά της επιβολής διοδίων στον αστικό ιστό.
Στην ημερίδα μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Καραμέρος εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής (η οποία προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο και σε σχετικό ψήφισμα), ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Χρίστος Καραμάνος ως μηχανικός, ακτιβιστής επί χρόνια στο συγκεκριμένο Κίνημα, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Χαιρέτισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάντζας, Πάνος Σκουρολιάκος, Ελένη Σωτηρίου. Το παρών έδωσε στην ημερίδα και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, Ζήσης Ζάννας. Παρεμβάσεις έκαναν, εκτός των πολιτών από τις Επιτροπές Αγώνα, η περιφερειακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής από τη «Δύναμη Ζωής», Ιωάννα Στεργίου και η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής από την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή», Δέσποινα Κουτσούμπα.
Πρώτος μεταξύ των ομιλούντων, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, χαιρέτισε την ημερίδα και έθεσε το ζήτημα της αναλογικής χρέωσης στην Αττική Οδό, αν και -όπως είπε- δεν παρουσιάζει κέρδη στους ισολογισμούς της και αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, είπε, η Περιφέρεια Αττικής δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με ψήφισμά του στις 11 Δεκεμβρίου 2014 συνηγόρησε υπέρ της απομάκρυνσης των διοδίων στα όρια της Περιφέρειας Αττικής και της ριζικής αναθεώρησης ή κατάργησης των συμβάσεων παραχώρηρης στους εργολάβους. Επίσης, με το ψήφισμα ζητά να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις κατά των αιρετών και όσων διώκονται από το αστικό και ποινικό δίκαιο για τη συμμετοχή τους στα κινήματα ενάντια στα διόδια και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να δημιουργηθεί Παναττική Επιτροπή Αγώνα για να φύγουν τα διόδια από την Αττική.
Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής, Χρίστος Καραμάνος, μιλώντας ως εισηγητής με την ιδιότητα του μηχανικού και του ακτιβιστή, παρουσίασε στοιχεία με τα οποία ανέδειξε ότι οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητόδρομων πριμοδοτήθηκαν με «δώρο» 1,2 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για καθαρό ποσό που έχουν εισπράξει πέρα από τις δαπάνες τους, παρά τις διακηρύξεις περί χρηματοδότησης των έργων από τους ίδιους. Υποστήριξε ότι υπάρχουν όροι για ριζοσπαστική επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων και ότι μπορεί άμεσα να προχωρήσει η μείωση των διοδίων και απαλλαγή για όσους κατοικούν σε περιοχές δίπλα στα διόδια. Και κατέληξε: «Είμαστε πάρα πολύ πίσω ως Κίνημα στον έλεγχο των συμβάσεων. Πρέπει να συνδέσουμε το Κίνημα με τη γνώση, την κινηματική δράση με τη θεωρία. Πρέπει να καταστήσουμε κωδικοποιημένα τη γνώση δύναμη στα χέρια των πολιτών. Για ένα πραγματικό Κίνημα και όχι για έναν κινηματισμό».
Μεταξύ των υπολοίπων εισηγητών, ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Παναγής σημείωσε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων και τα εξωφρενικά διόδια είναι ένα ακόμη σκάνδαλο με ορίζοντα το 2041 για προσθήκη νέων σταθμών διοδίων, στο οποίο έχουν συμπράξει το πολιτικό σύστημα που είναι πλέον σε διαθεσιμότητα, οι τραπεζίτες και οι ολιγάρχες.
Μιλάμε, είπε, για 2.500 χλμ. αυτοκινητόδρομου που μας καθιστούν τη χώρα με τα περισσότερα χλμ. αυτοκινητόδρομου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Συνολικά μιλάμε για 8,7 δισ. ευρώ για την περίοδο κατασκευής, από τα οποία τα 2,3 δισ. ευρώ είναι χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου, τα 2,3 δισ. ευρώ έσοδα από τα διόδια, τα 3,3 δισ. ευρώ δάνεια και τα 800 εκατ., δηλαδή το 9%, κεφάλαιο των παραχωρησιούχων. Παραχωρησιούχοι είναι ισπανικές, γαλλικές και γερμανικές εταιρείες, ενώ ηγεμονικό ρόλο παίζουν οι δικοί μεγάλοι εργολάβοι. Μελέτη και κατασκευή αναλαμβάνει ο ίδιος ο παραχωρησιούχος, επίβλεψη και πιστοποιήσεις αναλαμβάνει ο «ανεξάρτητος» μηχανικός που πληρώνεται από τον παραχωρησιούχο.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των έργων, που οι εταιρείες όφειλαν να παραδώσουν έως το 2012, στην Κορίνθου-Πατρών έχει παραδωθεί το 62% του συμφωνημένου έργου, στην Ιονία Οδό το 48%, στο Μαλιακό-Κλειδί το 85%, στην Μορέας το 95%, στην Ε65 το 51%. «Παρόλο που οι παραχωρησιούχοι δεν τήρησαν τα συμφωνημένα, οι σταθμοί συνέχισαν να πληθαίνουν και τα διόδια να αυξάνουν. Και οι οδηγοί καλούνται να πληρώνουν διόδια ως οι δρόμοι να είχαν ολοκληρωθεί», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στο τέλος του 2013, όχι μόνον δεν αξιοποίησε τη διακοπή των έργων (από το 2010 έως το 2013) ως αθέτηση υποχρέωσης, αλλά προχώρησε και σε τροποποίηση των συμβάσεων. Το Δημόσιο ανέλαβε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, μπαίνοντας εγγυητής των δανείων του παραχωρησιούχου, παραχωρώντας μελλοντικά κέρδη του Δημοσίου, ενώ καταβλήθηκαν και αποζημιώσεις. «Ουσιαστικά» είπε ο κ. Παναγής «τα έργα δεν είναι πλέον ΣΔΙΤ, αφού δεν υπάρχει το όποιο επιχειρηματικό ρίσκο των παραχωρησιούχων. Έχουν μετατραπεί σε νέου τύπου δημόσια έργα κερδοσκοπίας εργολάβων και τραπεζών. Το Δημόσιο αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και τις εγγυήσεις, ενώ τα υπερκέρδη, η διαχείριση και η ιδιοκτησία παραμένουν στους ιδιώτες».