Το μεγάλο ενδιαφέρον της σχολικής κοινότητας, των γονιών και ευρύτερα των πολιτών, συγκέντρωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τους «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyberbulling», την Παρασκευή 8 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς «Δήμαρχος Βασίλης Γκατσόπουλος».
Την πρόσκληση απηύθυναν ο διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των Σχολείων Π.Ε & Δ.Ε. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στρατηγός Εμμανουήλ Σφακιανάκης, με την παρουσία, επίσης, εξειδικευμένων αξιωματικών και επιστημόνων.
Αναφερόμενος στο φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού ο κ. Σφακιανάκης,
κάνοντας μία εξαιρετική παρουσίαση και χρησιμοποιώντας απλό και κατανοητό λόγο, παρέθεσε αφενός τα οφέλη του διαδικτύου, αλλά συγχρόνως και τους κινδύνους που εγκυμονούν από την αλόγιστη χρήση του. Ανέπτυξε τους κανόνες ασφαλούς πλοήγησης και τόνισε ότι πρέπει όλοι να τους γνωρίζουν γονείς και παιδιά.
Γονείς και άπαντες οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με πραγματική προσήλωση τις αναφορές του κ. Σφακιανάκη στις παραμέτρους που μπορούν να οδηγήσουν ή να «παγιδεύσουν» τα παιδιά στη «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου. Οι αναφορές και η παράθεση ακραίων περιπτώσεων σε τομείς όπως η παιδική πορνογραφία, η παιδεραστία μέσω διαδικτύου, το cyberbullying, ο εθισμός στο internet, οι περίπου 1.150 απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων και νέων που κατάφερε να αποσοβήσει το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η παγίδα που μπορεί να κρύβουν τα περίφημα chat rooms, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν ακόμη και οι ενήλικοι να εξαπατηθούν μέσα από το internet κυρίως οικονομικά, αλλά και να απειληθούν οι περιουσίες τους με διαρρήξεις ή ακόμη και η σωματική τους ακεραιότητα, αποδείχθηκαν ακόμη και σοκαριστικές σε πολλές περιπτώσεις, με τα επιφωνήματα ή την απόλυτη σιγή των παρευρισκομένων να τονίζουν την σημασία της ασφαλούς πλοήγησης στον ελκυστικό και λειτουργικό κυβερνοχώρο.
Απευθυνόμενος κυρίως στους γονείς, ο κ. Σφακιανάκης τόνισε ότι η υπερβολική ή η μη ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους νέους. Για αυτό, όπως ανέφερε, «οικογένεια και σχολείο πρέπει να βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, φίλοι και αρωγοί, ώστε έγκαιρα να μπορούν να αντιμετωπίσουν ή να προλάβουν τους κινδύνους». Ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισήμανε πως η ιστοσελίδα που η υπηρεσία του έχει δημιουργήσει www.cyberkid.gr προσφέρει την απόλυτη ασφάλεια για τους χρήστες του διαδικτύου, καθώς γονείς εκπαιδευτικοί και νέοι μπορούν να απολαύσουν τα θετικά οφέλη του χωρίς κανένα κίνδυνο.
Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, Παναγιώτης Κορδονούρης, που μετέφερε και το χαιρετισμό του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, ο οποίος έλειπε λόγω της επιβεβλημένης παρουσίας του στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική. Παρέστησαν, επίσης, ο διευθυντής Π.Ε. Β’ Αθήνας, Παρασκευάς Βεντήρης, ο οποίος και ως πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για το σχολικό εκφοβισμό και τη βία, έκανε μια σύντομη παρέμβαση, όπως και άλλοι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας, αλλά και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Δήμητρα Καραλή.
Παναγιώτης Κορδονούρης, διευθυντής 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς: «Θωρακίζοντας τα παιδιά μας»
«Πιστεύω πως το πλήθος μπορεί να μετακινήσει πέτρες, πεζοδρόμια, εμπόδια, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει καταστάσεις. Τις τομές στην Ιστορία τις κάνουν τα εξαίρετα πρόσωπα. Αναμφίβολα, ο Στρατηγός Μανώλης Σφακιανάκης, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά.
Βρέθηκε κοντά μας, στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου το Δήμου Κηφισιάς, την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 και μίλησε σε εκπαιδευτικούς και γονείς. To θέμα της εκδήλωσης ήταν ‘‘Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber bulling’’. Επίκαιρο θέμα, μια και ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων χρηστών έχει πλήρη άγνοια των κινδύνων, που ελλοχεύουν από τη μη ασφαλή χρήση του.
Ο Προϊστάμενος της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μίλησε με πάθος για το έργο της υπηρεσίας που ηγείται και ο απλός νους αντιλαμβάνεται, πως το πάθος αποκαλύπτει το χαρακτήρα του ανθρώπου. Φαίνεται δε, πως παίρνει τις πραγματικές του διαστάσεις, στο έργο που επιτελεί.
Ξεκίνησε την… ηλεκτρονική του διαδρομή, μόνος του, τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Από τότε έβλεπε μακριά. Ψυχανεμιζόταν το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και δικαιώθηκε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι αληθινοί ηγέτες, πρέπει να ηγούνται των γεγονότων, διαφορετικά είναι αναγκασμένοι να τρέχουν πίσω από αυτά.