Ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Το Σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς αποτελεί μείζον θέμα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και της ορθολογικής διαχείρισης πόρων.
Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2016, εκπονήθηκε σύμφωνα με τον Οδηγό Σύνταξης και Κατάρτισης Τοπικών Σχεδίων Δράσης Διαχείρισης Αποβλήτων, που συντάχθηκε από τον Ενιαίο Σύνδέσμο Δήμων Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Διαχείριση Αποβλήτων, ενώ η εκπόνησή του παρακολουθήθηκε στενά από την Ομάδα Εργασίας και την Επιτροπή Παρακολούθησης του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Χρήστο Καλό και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Περιβάλλοντος Δρ Ρόζυ Χαριτοπούλου.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται στα όρια του Δήμου Κηφισιάς, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για τα επόμενα δέκα έτη (2015-2025).
Συνοπτικοί στόχοι του παρόντος Τοπικού Σχεδίου:
Βελτιστοποίηση – μείωση του κόστους διαχείρισης των αποβλήτων.
Αύξηση παραγωγής ανακυκλώσιμων υλικών συμβάλλοντας στην αειφορική διαχείριση των πόρων και συμβαδίζοντας με την υφιστάμενη Νομοθεσία (Ν.2939/2001, όπως ισχύει) για την εναλλακτική διαχείριση.
Μείωση της ποσότητας των βιοαποβλήτων του Δήμου που διατίθενται στο ΧΥΤΑ, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 99/31/Ε.
Εισαγωγή της χωριστής διαλογής βιοαποβλήτων (Ν.4042/2012 ).
Βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ως προς τους πολίτες.
Ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης αποβλήτων.
Αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Δημόσια διαβούλευση και κοινωνικής συμμετοχικότητα.
Βασικοί άξονες – προτάσεις
Οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι προτεινόμενες διαχειριστικές και επεμβατικές προτάσεις για τον Δήμο Κηφισιάς διαμορφώνονται ως εξής:
Εκσυγχρονισμός συλλογής και αποκομιδής, βελτίωση της εικόνας της πόλης.
Διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και αποκομιδή ειδικών ρευμάτων.
Ανάπτυξη δικτύου συλλογής και αξιοποίησης βιοαποβλήτων – μονάδα κομποστοποίησης (τεχνικο-οικονομική μελέτη βιωσιμότητας).
Μείωση κόστους διαχείρισης και αξιοποίηση τιμολογιακών εργαλείων άσκησης πολιτικής αποβλήτων.
Θεσμική και επιχειρησιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Δημοσιότητα – ευαισθητοποίηση.
Σύμφωνο προς «Μηδενική Κοινωνία αποβλήτων».