Με τίτλο «αναστολή λειτουργίας της Βιολογικής Αγοράς Κηφισιάς επ’ αόριστον» ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής εξέδωσε νέο δελτίο Τύπου για το θέμα που απασχολεί παραγωγούς και καταναλωτές.
Σύμφωνα με τον ΣΥ.Β.Α.Α.: «Αγαπητοί καταναλωτές της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών της Κηφισιάς, την Πέμπτη 7/4/2016 προσκληθήκαμε στο Δήμο Κηφισιάς από το Γραφείο του αντιδημάρχου κ. Αυλήτη προκειμένου να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε το θέμα της λειτουργίας της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών της Κηφισιάς. Ενημερωθήκαμε από τον αντιδήμαρχο κ. Αυλήτη ότι πρέπει -αναντίρρητα- να εφαρμόσουμε την παράνομη απόφαση 24/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου της Κηφισιάς και να μεταφερθούμε άμεσα στη νέα τοποθεσία (Κηφισού και Ευρώτα), βάσει της 24/2016 απόφασης του Δ.Σ. Κηφισιάς.
Από πλευράς μας, ενημερώσαμε για ακόμη μία φορά τον αντιδήμαρχο κ. Αυλήτη ότι η πρόθεση του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής δεν είναι σε καμία περίπτωση η δημιουργία οιωνδήποτε προβλημάτων και αντιπαράθεσης με τη Δημοτική Αρχή. Αντιθέτως, ζητάμε τον πρόσφορο διάλογο και την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης 24/2016, η οποία αναφέρεται σε νομοθεσία του Ν.4264/2014 του Υπουργείου Ανάπτυξης, την ίδια στιγμή που οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών της Αττικής -εδώ και 22 συνεχή έτη- λειτουργούν σύμφωνα με το Ν.4235/2014 του ΥΠ.Α.Α.Τ.
Επιπροσθέτως, ενημερώσαμε για την έκδοση της απόφασης του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αριθμό πρωτ. 590/01.04.2016 αναφορικά με τη λειτουργία των Αγορών Παραγωγών (Ν.4235/2014 άρθρο 56) του Συλλόγου μας που λειτουργούν και στον Δήμο Κηφισιάς. Δυστυχώς όμως, και σε αυτή τη συνάντηση δεν βρέθηκε πρόσφορο έδαφος διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει. Θεωρούμε εκβιαστική την πρόθεση του αντιδημάρχου κ. Αυλήτη, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε τη διαφορά μεταξύ των δύο προαναφερθέντων νομοθεσιών ούτε την απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μας αφήνει με την αδιάλλακτη στάση του σε συμφέροντα εμπόρων, όταν η παραγωγική τάξη στη χώρα μας και ο πρωτογενής τομέας πλήττονται καθημερινά.
Προς ενημέρωσή σας, την Τρίτη 5/4/2016 κατατέθηκε προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Κηφισιάς και στο σύνολο του Δ.Σ. υπόμνημα – αίτημα (συνοδευόμενο με νομικό σημείωμα) του ΣΥ.Β.Α.Α. για την αναστολή εφαρμογής της απόφασης 24/2016 του Δ.Σ. Κηφισιάς σχετικά με τη μεταφορά της Βιολογικής Αγοράς Παραγωγών της Κηφισιάς. Την ίδια ημέρα (Τρίτη 5/4/2016) κατατέθηκε προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Κηφισιάς και στο σύνολο του Δ.Σ. Κηφισιάς αίτημα 118 δημοτών Κηφισιάς με αριθμό Πρωτοκόλλου 15117/5.4.2016 (το οποίο και μας κοινοποιήθηκε), σύμφωνα με το οποίο οι 118 δημότες Κηφισιάς ζητούν από τον πρόεδρο και το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Κηφισιάς την αναστολή εφαρμογής της υπ’ αριθμού 24/2016 απόφασης του Δ.Σ. Κηφισιάς και συζήτηση του εν λόγω αιτήματός τους στην Ημερήσια Διάταξη της ερχόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Κηφισιάς. Μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος Δ.Τ., δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ. Κηφισιάς στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου. Επομένως, ενημερώνουμε τους καταναλωτές της Βιολογικής Αγοράς Παραγωγών της Κηφισιάς ότι η Αγορά μας θα παραμείνει κλειστή!».
Αντιδράσεις για τη μεταφορά
Η απόφαση του Δήμου Κηφισιάς για τη μεταφορά της Βιολογικής Αγοράς από την περιοχή Αλωνίων σε νέους χώρους υποδοχής σε Ν. Κηφισιά και Ν. Ερυθραία προκαλεί αντιδράσεις από τους παραγωγούς της. Το θέμα συζητήθηκε και μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Δήμου και βιοκαλλιεργητών. Στη συνεδρίαση υπήρξε ένταση με τη δυναμική παρουσία των παραγωγών, όπως και καταναλωτών, που διαμαρτύρονταν για τη μεταφορά.
Ήδη τη Δευτέρα 4 Απριλίου η Αγορά Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς παρέμεινε κλειστή έπειτα από 14 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τη Δευτέρα 11 Απριλίου, αλλά «και μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς να ξεκαθαρίσει και αναθεωρήσει την απόφασή του», σημειώνει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής (ΣΥ.Β.Α.Α.), Μαΐστρος Καραμπάσης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η Βιολογική Αγορά Κηφισιάς φιλοξενεί 100 βιοκαλλιεργητές και απευθύνεται σε ένα μεγάλο κοινό περίπου 2.500 καταναλωτών που την επισκέπτονταν κάθε Δευτέρα».
Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, δια μέσου το προέδρου του, ζητεί από τον Δήμο Κηφισιάς μια μικρή παράταση για την παραμονή της Βιολογικής Αγοράς Κηφισιάς στην περιοχή Αλωνίων έως ότου «σύντομα ολοκληρωθεί η διαδικασία νομοθέτησης του καθεστώτος λειτουργίας μας υπό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπάρξει η πολυαναμενόμενη για εμάς τροποποίηση του Ν. 4235/14 (άρθρο 56), που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθώς και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης. Τότε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με τις τοπικές Αρχές για τους κατάλληλους χώρους και συνθήκες λειτουργίας των Αγορών μας, που για την περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς δεν επιμένουμε ότι θα πρέπει να είναι στη συγκεκριμένη περιοχή των Αλωνίων».
Όπως τονίζει ο κ. Καραμπάσης «ο Δήμος Κηφισιάς, όπως και άλλοι Δήμοι σήμερα, εκβιαστικά μάς ωθούν να βγάλουμε άδειες από του υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο δεν ανήκουμε ως βιοκαλλιεργητές. Αλλά και στην περιοχή της Ν. Κηφισιάς που μάς προτείνουν να μεταφερθούμε, ο Δήμος έκανε διαγραμμίσεις μόλις για 22 πάγκους παραγωγών, ζητώντας μας να περιορίσουμε και τις θέσεις μας, κάτι το οποίο αρνηθήκαμε».
Σε σχετική ανακοίνωσή του μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε τη μεταφορά της Βιολογικής Αγοράς, ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αττικής ανέφερε τα εξής: «Σε συνέχεια της ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τη λειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς και ύστερα από την επεισοδιακή συνεδρίαση του Δ.Σ. Κηφισιάς με την παρουσία αρκετών δημοτών Κηφισιάς που υποστηρίζουν την παραμονή της Βιολογικής Αγοράς στο τέρμα της Χ. Τρικούπη, δυστυχώς, δεν στάθηκε εφικτό να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση για την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει.
Την ερχόμενη Δευτέρα 4/4/2016 η Αγορά Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς θα παραμείνει κλειστή! Ζητάμε από τους δημότες Κηφισιάς που μας στηρίζουν ανελλιπώς 14 χρόνια τώρα, να διεκδικήσουν με την παρουσία τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Κηφισιάς τη δική τους Βιολογική Αγορά! Για περαιτέρω εξελίξεις όσον αφορά τη λειτουργία της Αγοράς Βιοκαλλιεργητών Κηφισιάς, θα σας κρατάμε ενήμερους/ες μέσα από την ιστοσελίδα μας www.bioagores.gr και τη σελίδα μας στο facebook Bioagores (Αγορές Βιοκαλλιεργητών)».
Η απάντηση του Δήμου Κηφισιάς
Η δημοτική Αρχή είχε εκφράσει εδώ και αρκετούς μήνες τη βούληση της να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μεταφορά των δύο Λαϊκών Αγορών από τα συγκεκριμένα σημεία της περιοχής Αλωνίων, όπου παραμένουν για περισσότερο από 10 χρόνια, «γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ και υποβαθμίζει αναμφίβολα την ποιότητα ζωής των κατοίκων, κυρίως με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στενών δρόμων με επίσης στενά πεζοδρόμια», όπως επισημαίνει.
Οι κινήσεις του Δήμου ξεκίνησαν με την απόφαση για μεταφορά της Βιολογικής Αγοράς, από την οδό Μπακογιάννη έως την οδό Άνδρου, όπου λειτουργούσε μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε νέα σημεία «τα οποία μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης»: Στη συμβολή των οδών Ευρώτα & Κηφισού, στη Ν. Κηφισιά, από 01/01 – 30/06 και στα οικόπεδα «Γκέρτσου», τα οποία περικλείονται από τις οδούς Σεβδικίου – Τατοΐου – Χρ. Νέζερ και Σκουφά, στη Ν. Ερυθραία, από 01/07 – 31/12.
Σύμφωνα με τα όσα έχει δεσμευθεί, «ακολούθως το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει την αλλαγή σημείου της συμβατικής Λαϊκής Αγοράς που λειτουργεί προβληματικά δίπλα στο Κοιμητήριο Κηφισιάς». Όπως τονίζεται από τον Δήμο Κηφισιάς, «στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί, συνεχίζει να επιτρέπει τη λειτουργία ανεξάρτητης βιολογικής αγοράς, καθώς και αγορών χωρίς μεσάζοντες με ευνοϊκούς όρους και υπό το καθεστώς της αυτόνομης διαχείρισης. Οι νέοι χώροι υποδοχής της βιολογικής αγοράς προκάλεσαν αντιδράσεις από τους παραγωγούς της, οι οποίοι γνώριζαν από τον Σεπτέμβριο του 2015 την πρόθεση του Δήμου. Μάλιστα, είχαν προσκληθεί προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, κάτι το οποίο ουδέποτε έπραξαν. Χωρίς να εκτιμήσουν τη στήριξη του Δήμου Κηφισιάς στη διαρκή λειτουργία της αγοράς -παρά το αμφισβητούμενο θεσμικό πλαίσιο- πληροφόρησαν ελλιπώς τους καταναλωτές».
Ενώ με νεώτερη ανακοίνωσή του (6/4/2016), ο Δήμος Κηφισιάς ενημέρωνε τους καταναλωτές για τα εξής: «Ο Δήμος Κηφισιάς ενημερώνει τους δημότες και κατοίκους της πόλης του, ότι η βιολογική αγορά που πραγματοποιείται στην συνοικία »Αλώνια» της Δημοτικής Ενότητας Κηφισιάς (από την οδό Μπακογιάννη έως την οδό Άνδρου) μεταφέρεται σε νέα σημεία τα οποία μπορούν να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης. Η βιολογική αγορά θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για το χρονικό διάστημα έως 30/06/2016 μεταφέρεται στη συμβολή των οδών Ευρώτα & Κηφισού, στη Ν. Κηφισιά.
Χειμερινό ωράριο από τις 14.30 – 18.30 (λειτουργία της βιολογικής λαϊκής) 18.30 – 19.00 (διάρκεια καθαριότητας του χώρου).
Θερινό ωράριο από τις 16.00 – 18.00 (λειτουργία της βιολογικής λαϊκής) 18.00 – 18.30 (διάρκεια καθαριότητας του χώρου).
Ο Δήμος Κηφισιάς στηρίζει με κάθε τρόπο τη βιολογική αγορά και τους βιοκαλλιεργητές προκειμένου να προσφέρουν στους καταναλωτές αγροτικά προϊόντα που παράγονται με πρακτικές και διαδικασίες φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επιδιώκουμε συνεργασία με τους καλλιεργητές ώστε να επιτύχουμε τη νομιμοποίηση και αναβάθμιση των αγορών τους. Η μεταφορά της βιολογικής λαϊκής σε νέο μεγαλύτερο σημείο, προσβάσιμο στους πολίτες της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης είναι προς όφελος όλων».
Θεσμός επί δυο δεκαετίες αλλά δίχως άδειες
Ο Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Αγορών Βιοκαλλιεργητών που επιτρέπουν την απευθείας διάθεση βιολογικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Όπως εξηγεί στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρός τους Μαΐστρος Καραμπάσης, «ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε είκοσι Δήμους της Αττικής και αριθμεί περισσότερα από εκατό μέλη από όλη την Ελλάδα, εξυπηρετώντας περισσότερους από δέκα χιλιάδες καταναλωτές. Στις αγορές συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο βιοκαλλιεργητές, διαθέτοντας τα ιδιοπαραγόμενα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα τους, όπως νωπά φρούτα και λαχανικά, αυγά, ελαιόλαδο, κρασί, μεταποιημένα προϊόντα και βότανα».
Παρόλα αυτά, εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια οι αγορές των βιοκαλλιεργητών λειτουργούν χωρίς άδειες, καθώς δεν υπάγονται, αλλά ούτε και επιθυμούν να υπαχθούν στο καθεστώς λειτουργίας των συμβατικών λαϊκών αγορών που ελέγχονται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο λόγος; «Εμείς οι βιοκαλλιεργητές, είμαστε η ψυχή της πιο θετικής πράξης που έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια στον τόπο, καθώς 25.000 παραγωγοί άλλαξαν τρόπο καλλιέργειας, σταματώντας τη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, 100.000 περίπου πολίτες
άλλαξαν τρόπο διατροφής και 1.000.000 στρέμματα απαλλάχτηκαν από τα χημικά. Οι αγορές μας αριθμούν 50 περίπου σε όλη τη χώρα -24 Αγορές στην Περιφέρεια Αττικής- και δραστηριοποιούνται 500 περίπου βιοπαραγωγοί. Οι αγορές βιοκαλλιεργητών λειτουργούν με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας, πρότυπο ΕΛΟΤ 1428 «Αγορές Βιοκαλλιεργητών» και είναι αυτοδιαχειριζόμενες σύμφωνα με τις Αρχές των Αγορών Παραγωγών (Farmers Markets N.4235/2014)», ενημερώνει ο Σύλλογός τους τους αρμόδιους κυβερνητικούς και τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και τονίζει:
«Έπειτα από 22 συνεχή έτη προτάσεων, δράσεων και αγώνα, φτάσαμε επιτέλους ένα μόλις βήμα πριν από την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των Αγορών Παραγωγών και των Αγορών Βιοκαλλιεργητών. Η πολυαναμενόμενη τροποποίηση του Ν. 4235/14 άρθρο 56 είναι πλέον στο δρόμο προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθώς και η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης έχει πάρει το δρόμο προς τη διαβούλευση με τους φορείς, ένα βήμα πριν την υπογραφή της, όπως μας διαβεβαιώνουν βουλευτές και σύμβουλοι του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Αποστόλου. Η εν λόγω τροποποίηση αποτελεί κομμάτι του Νομοσχεδίου για τους Συνεταιρισμούς και συγκεκριμένα μιλάμε για το άρθρο 49. Είναι λοιπόν όλοι ευχαριστημένοι»;
Ο κ. Καραμπάσης επισημαίνει: «Οι Αγορές Βιοκαλλιεργητών είναι θεσμός. Λειτουργούν στη χώρα μας εδώ και 22 χρόνια ανελλιπώς, με επιτυχία και εξασφαλίζουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε καθαρή, πιστοποιημένη και ποιοτική τροφή σε ανταγωνιστικές τιμές σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε σωρεία καταγγελιών διότι λειτουργούμε τις Αγορές μας »δίχως άδειες», καταγγελίες οι οποίες όλως τυχαίως άρχισαν όταν πήρε διάσταση το γεγονός της νομοθέτησης – αδειοδότησης των Αγορών Παραγωγών – Βιοκαλλιεργητών. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας με τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μας αγκάλιασε και κατανόησε την ανάγκη των καταναλωτών, μέσα σε μερικούς μήνες γκρεμίζεται γιατί κάποιοι δεν θέλουν τις Αγορές Βιοκαλλιεργητών! Ήδη μας έκλεισαν την Αγορά του Κορυδαλλού, κλείνουν την Αγορά της
Κηφισιάς και του Ψυχικού και έπεται συνέχεια όπως μας πληροφόρησαν τα αρμόδια κλιμάκια. Κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, εκδιώκουν τους βιοκαλλιεργητές από τις Αγορές τους, επιβάλλοντας πρόστιμα 5.000€ σε έκαστο βιοπαραγωγό διότι αυτό ορίζει ο Ν.4264/14 για τις Λαϊκές Αγορές του υπουργείου Ανάπτυξης (Υπ.Αν.), με την αιτιολογία ότι έχουν καταγγελίες »απόρρητες» και εντολές ελέγχου από ανώτερα κλιμάκια.
Έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι εμείς είμαστε Αγορές Παραγωγών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι Λαϊκές Αγορές του υπουργείου Ανάπτυξης! Κάποιοι επιμένουν να μη θέλουν να αποδεχτούν την πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που και τα δύο υπουργεία αποδέχτηκαν τη διαφορά αυτή. Έπειτα από 22 χρόνια λειτουργίας των Αγορών Βιοκαλλιεργητών δίχως νομοθετικό πλαίσιο και τώρα θυμήθηκαν να μας τις κλείσουν; Τώρα που νομοθετούνται;».