Νίκος Παναγιώτου, πρόεδρος ΔΕΠ: «Δεν µας υπολόγισαν»
Στα «χαρτιά» και στους «τύπους» έμειναν οι δημοκρατικές διαδικασίες υποστηρίζει ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης Νίκος Παναγιώτου, αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολείων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας την Κυριακή 13 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι κυβερνητικές αποφάσεις ήταν ουσιαστικά ειλημμένες, μην αφήνοντας περιθώριο για ουσιαστικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους.
«Υποστήριξαν ότι μας έστειλαν εγκύκλιο για ενημέρωση, αλλά στην ουσία δεν μας έλαβαν υπόψη τους και απλά μας χρησιμοποίησαν ως άλλοθι για τις αποφάσεις που είχαν ήδη λάβει», τονίζει ο κ. Παναγιώτου.
Όσον αφορά στη συγχώνευση, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν είναι δυνατόν ένας πρώην Δήμος, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Εκάλης, να μην έχει Γυμνάσιο!». Επίσης, αναφέρει ότι μπορεί σήμερα οι μαθητές να χωρούν ίσα ίσα στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας, αλλά δεδομένης της στροφής των γονέων προς τα δημόσια σχολεία λόγω οικονομικής κρίσης, πιθανότατα πολύ σύντομα το κτήριο να μην καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών. «Τι θα κάνουμε τότε; Μήπως θα μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο σχολείο;» αναρωτιέται.
Ως εκ τούτου, με τη νέα κατάσταση, ο κ. Παναγιώτου υποστηρίζει ότι θα υποβαθμιστεί η ποιότητα της παιδείας, ενώ η εκπαίδευση θα οδηγήσει τους μαθητές στη μαζικοποίηση και στην έλλειψη της ταυτότητάς τους. Επιπλέον, θεωρεί, ότι η προσέλευση νέων μαθητών θα έχει συνέπεια την -έστω και αρχική- περιθωριοποίησή τους, και το στιγματισμό τους ως «οι καινούργιοι».
Στα παραπάνω, συμπληρώνει την παράμετρο της μείωσης χρηματοδότησης από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για να καταλήξει στην ερώτηση «τι δίνουμε τελικά στη νέα γενιά, όταν ακόμη και οι ίδιες οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι αμφίβολου ποιότητας;».
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΠ, θα είναι προσεχτικές και όχι σπασμωδικές, δίνοντας πρώτη προτεραιότητα στις απόψεις των δύο διευθυντών και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. «Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται σοβαρότητα αντιδράσεων. Στο άμεσο διάστημα θα έρθουμε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις με βάση τα νέα δεδομένα» δηλώνει.
Επισημαίνεται ότι στη συζήτηση θα ληφθεί υπόψη και ο υποβιβασμός του 1ου και 5ου Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, από 8θέσιο σε 6θέσιο και από 7θέσιο σε 6θέσιο, αντίστοιχα.
Αμάλθεια Καραλή