Τελικά η έντονη φημολογία, που είχε αναστατώσει μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς, επιβεβαιώθηκε, με βάση τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε στα προς συνένωση σχολεία -διά της συγχωνεύσεως- το Γυμνάσιο Εκάλης με το Γυμνάσιο της Νέας Ερυθραίας.
Η απόφαση αυτή πυροδοτεί νέο κύκλο αντιδράσεων, με ζητούμενο την αλλαγή της απόφασης του υπουργείου και τη διατήρηση της αυτοτέλειας των δύο Γυμνασίων. Η δυσαρέσκεια της κοινωνίας εκφράζεται με επιστολές διαμαρτυρίας από τους γονείς και τους μαθητές του Γυμνασίου Εκάλης προς το υπουργείο. Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή Κηφισιάς εκδίδει ανακοίνωση στην οποία τονίζει την αντίθεσή της στη συνένωση, εκτιμώντας, ότι «θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας αλλά και ποιότητας εκπαίδευσης στο κορεσμένο από μαθητές Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας ενώ θα στερήσει από την Δημοτική Κοινότητα Εκάλης ένα σχολείο δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Δηλώσεις για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έκανε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς Νίκος Παναγιώτου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις επόμενες κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η διοίκηση της πόλης, με βάση το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του ενιαίου Δήμου Κηφισιάς.
Οι μαθητές ζητούν βοήθεια
Επιστολή διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη συγχώνευση του σχολείου τους έστειλαν προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου οι μαθητές του Γυμνασίου Εκάλης στις 14 Μαρτίου.
Σε αυτήν οι μαθητές περιγράφουν τις δραστηριότητες που έχουν, τα εργαστήρια που παρακολουθούν, καθώς και τη σχέση που έχουν αναπτύξει με τους καθηγητές τους, παρομοιάζοντάς τους με μια οικογένεια. Η σχετική επιστολή που έστειλαν έχει ως εξής:
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας,
Εμείς, οι μικροί μαθητές του Γυμνασίου Εκάλης, αποφασίσαμε να σας γράψουμε αυτή τη μεγάλη επιστολή για να σας ζητήσουμε τη βοήθειά σας σχετικά με ένα πρόβλημα που μας βασανίζει πολύ εδώ και μέρες. Βλέπετε, φτάνει ως εφιάλτης στα αφτιά μας η είδηση, ότι το σχολείο που τόσο πολύ αγαπάμε και χρειαζόμαστε, κινδυνεύει να κλείσει, επειδή το κράτος θέλει να εξοικονομήσει χρήματα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Το Γυμνάσιο της Εκάλης είναι ένα μικρό, αλλά όμορφο σχολείο, και μετρά μόλις τρία έτη λειτουργίας. Βρίσκεται μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο, καθώς είναι περιτριγυρισμένο από δάσος, γεγονός που παρέχει σε εμάς, όχι μόνο άφθονο οξυγόνο, αλλά και ψυχική γαλήνη. Στεγάζεται σε ένα χώρο ιδιοκτησίας του Ζαννείου Ιδρύματος, χώρο απλό αλλά λειτουργικό για εμάς.
Το κτήριο του Γυμνασίου μας περιβάλλεται από έναν μεγάλο και ηλιόλουστο αυλόγυρο στον οποίο παίζουμε, αλλά και αθλούμαστε πολύ καλά, καθώς όλα τα ομαδικά αθλήματα μπορούν να διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην αυλή μας. Εντός του κτηρίου υπάρχουν ευρύχωρες και ευήλιες αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνολογίας, εργαστήριο Φυσικής και Χημείας, αίθουσα καλλιτεχνικών και κινηματογραφικών προβολών , ακόμα και μια μικρή αίθουσα, όπου παίζουμε πινγκ πονγκ!
Το παράδοξο με το σχολείο μας είναι ότι από την αρχή της λειτουργίας του δέχθηκε σφοδρές επιθέσεις από κάποιους, που για άγνωστους σε εμάς λόγους, δεν ήθελαν ποτέ τη λειτουργία του. Ακόμα και εμείς, οι τωρινοί μαθητές του, που τόσο πολύ το αγαπάμε, δεν θέλαμε στην αρχή να φοιτήσουμε σε αυτό! Εάν οι γονείς μας δεν είχαν επιμείνει να φοιτήσουμε στο δημόσιο σχολείο της περιοχής μας, δεν θα είχαμε γνωρίσει ποτέ αυτό που τώρα έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μας.
Το σχολείο μας λασπολογήθηκε έντονα, τόσο για τη θέση του κοντά σε πυλώνες της ΔΕΗ, όσο και για το γεγονός ότι σε αυτό φοιτούν και τα χαρισματικά, όπως αποδείχθηκε, παιδιά που φιλοξενούνται στο Ζάννειο Ίδρυμα .
Επαναλαμβάνουμε, ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως και γιατί κάποιοι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο να κακολογούν τόσο πολύ και με τερατώδη ψέματα ένα σχολείο που ούτε καν γνωρίζουν. Χαιρόμαστε και είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί η καθημερινότητα, όπως τη ζούμε στο Γυμνάσιο της Εκάλης, όχι μόνο τους διαψεύδει, αλλά και δείχνει πόσο γελοίοι είναι οι ισχυρισμοί τους, ότι δήθεν το σχολείο μας είναι υποβαθμισμένο.