Το δρόμο των ανοιχτών σχολείων, ενόψει του κύματος καταλήψεων στις αρχές της εβδομάδας, επέλεξαν οι μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου Νέας Ερυθραίας, αλλά και εκείνοι του 3ου Λυκείου Κηφισιάς. Κάποιοι μαθητές έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους, ενώ άλλοι μπήκαν στην τάξη, αλλά στην πλειοψηφία τους και οι μεν και οι δε, όπως και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το νέο Λύκειο.
Επιστολή διαμαρτυρίας – ψήφισμα κατά του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος συντάχτηκε από μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου Νέας Ερυθραίας και με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κηφισιάς, στην προηγούμενη συνεδρίασή του (5/11). Το ψήφισμα ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και προωθήθηκε στο υπουργείο Παιδείας. Ο Δήμος Κηφισιάς θα είναι συμπαραστάτης των μαθητών στον αγώνα τους για «ανοιχτά σχολεία και κλειστά φροντιστήρια», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι εκπρόσωποι του 15μελούς των μαθητών στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρουν οι μαθητές του Αναξαγόρειου Λυκείου Νέας Ερυθραίας στο ψήφισμά τους, «σήμερα, Δευτέρα 3/11/2014, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς που συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο μας, συμφωνήσαμε στα παρακάτω:
Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαράδεκτο και οδηγεί το Λύκειο σε ένα καθεστώς υποβαθμισμένου φροντιστηρίου. Υποχρεώνει μαθητές και καθηγητές σε εξαντλητική και άχαρη δουλειά χωρίς ουσιαστικό μορφωτικό αποτέλεσμα.
Αναγκάζει τους μαθητές να μελετάνε μόνο τα 4 μαθήματα στα οποία πρόκειται να εξεταστούν πανελλαδικά, και μάλιστα με πολύ κακό τρόπο: επίλυση θεμάτων
-εξεταστικού- φροντιστηριακού χαρακτήρα, κι όχι ως εντρύφηση, εμβάθυνση, απάντηση σε απορίες, έρευνα. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές δεν αποκτούν απαραίτητες γενικές γνώσεις και δεν μαθαίνουν να σκέπτονται επιστημονικά – ερευνητικά αλλά να απαντάνε χωρίς κρίση σε θέματα. Η Τράπεζα Θεμάτων που θεσπίστηκε, όχι μόνο δεν βοηθά στην ουσιαστική γνώση των μαθητών, αλλά φροντιστηριοποιεί περαιτέρω τη λυκειακή εκπαίδευση. Γεμίζει αγωνία και άγχος μαθητές και καθηγητές που τρέχουν να προλάβουν να κάνουν όσο περισσότερα θέματα που ίσως ‘‘πέσουν’’ στις εξετάσεις, ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι τα καλύτερα ζητήματα με τα οποία θα ήθελε και θα μπορούσε να δουλέψει η τάξη. Φυσικά, οι άνωθεν υποδείξεις για προγραμματισμό και για στόχους που πρέπει να βάλει το κάθε σχολείο, καθίστανται κενό γράμμα: στα σχολεία δεν αφήνεται κανένα περιθώριο να κάνουν τίποτε πολιτιστικό, αθλητικό, εργαστηριακό, έρευνα και αναζήτηση, πρέπει μόνο να απαντάνε σε θέματα εξετάσεων.
Ένα τέτοιο Λύκειο, που πρέπει να παριστάνει ότι παρέχει γενική μόρφωση καθίσταται τελικά ένα κακό φροντιστήριο και δεν μπορεί να απορούμε γιατί οι μαθητές το εγκαταλείπουν, εξαντλώντας κάθε απουσία που τους παρέχει ο νόμος, για να τρέχουν στα φροντιστήρια, λίγο πριν τις εξετάσεις. Ματώνοντας φυσικά οικονομικά τους γονείς που συχνά δεν έχουν να τα πληρώσουν. Η προσπάθεια για την αλλαγή ενός τέτοιου φαύλου συστήματος βρίσκει μαζί τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς του Αναξαγορείου Λυκείου Νέας Ερυθραίας».
Στο 3ο Λύκειο Κηφισιάς οι μαθητές αποφάσισαν να κάνουν αποχή τη Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, επειδή ήθελαν να συμμετέχουν στο συνολικό αγώνα των σχολείων, αλλά ταυτόχρονα κατανοούν ότι δεν είναι σε θέση να χάνουν μάθημα.
Γι’ αυτό και το σχολείο παρέμεινε ανοιχτό για όσους μαθητές ήθελαν να μπουν στην τάξη. Οι μαθητές, διαφωνούν με το νέο εξεταστικό σύστημα, όπως διαμορφώνεται με την τράπεζα θεμάτων, αλλά και για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η αντιστοιχία σχολών ανά κατεύθυνση. Επιπρόσθετα, αντιδρούν στις αλλαγές που έγιναν με το νομοσχέδιο του νέου Λυκείου.
Οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποίησαν την αποχή είναι οι εξής:
1. Ο όγκος της ύλης είναι μεγάλος με αποτέλεσμα να «τρέχουν» με την πιθανότητα στις εξετάσεις του Ιουνίου να μην έχουν διδαχθεί την απαιτούμενη ύλη ή να έχουν λειψές γνώσεις.
2. Η αξιολόγηση των καθηγητών θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, έτσι ώστε να διορίζονται αυτοί που πραγματικά είναι ικανοί.
3. Τα βιβλία σε ορισμένα μαθήματα κατευθύνσεως, καθώς και στην Πολιτική Παιδεία, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο, ήταν ανύπαρκτα.
4. Η τράπεζα θεμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.
5. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι δέσμες και τα μαθήματα που δίνουν. προκειμένου να κάνουν συνέλευση για τις επόμενες κινήσεις τους.
Συμπαράσταση από την Ένωση Γονέων
Σχετικά με το νέο Λύκειο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κηφισιάς, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το εξής κείμενο συμπαράστασης: «Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Κηφισιάς, βαθιά προβληματισμένη και ανήσυχη με τις καταιγιστικές εξελίξεις και αντιδράσεις παιδιών, γονέων κι εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά στο ‘‘Νέο Λύκειο”, αντιλαμβάνεται το λόγο των κινητοποιήσεών τους και συμπαρίσταται στην ουσία της διαμαρτυρίας τους. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, έχει ήδη διοργανώσει ανοιχτές εκδηλώσεις (9 Μαρτίου 2014) με θέμα ακριβώς τις αλλαγές με το Νόμο για το Νέο Λύκειο και έχει τοποθετηθεί για το τι σημαίνουν αυτές για το μέλλον της Παιδείας και της εργασίας.
Ως στιγμής, τα αποτελέσματα αυτών των νέων ρυθμίσεων είναι τουλάχιστον απογοητευτικά… Η αποτυχία στις προαγωγικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου το καλοκαίρι του 2014 άγγιξε ακόμα και το 40% σε βασικά μαθήματα με αποτέλεσμα οι ώρες σε φροντιστήρια να αυξηθούν, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στα ήδη επιβαρυμένα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη λαίλαπα των διαρκώς αιφνιδιαστικών τροποποιήσεων του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα παιδιά, στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο της εφηβείας, καλούνται με βίαιο και επιδερμικό τρόπο να αποφασίσουν για το μέλλον τους χωρίς κανένα ουσιαστικά δομημένο εκπαιδευτικό υπόβαθρο.
Ο άμεσος στόχος είναι να καταργηθεί ο νόμος για το ‘‘Νέο Λύκειο’’ και η Τράπεζα Θεμάτων, να σταματήσει η ταλαιπωρία των μαθητών και να βρεθεί μια λύση ικανή ώστε το μέλλον της Παιδείας και της εργασίας να στηρίζεται σε γερά θεμέλια και όχι σε σαθρά πειραματικά εκπαιδευτικά συστήματα. Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να αναδεικνύει και όχι να καταβαραθρώνει τα χαρίσματα των μαθητών και να δημιουργεί ασφάλεια για το μέλλον όλης της κοινωνίας. Ο στόχος είναι κάποια στιγμή επιτέλους να αντιμετωπιστεί η Παιδεία με τη σοβαρότητα που της πρέπει, όπως σε κάθε κράτος που σέβεται την ιστορία του, το παρόν του κι επιθυμεί να έχει μέλλον.
Ο στόχος είναι, κάποια στιγμή, να ακουστούν και τα παιδιά. Όλα τα παιδιά. Και τα παιδιά του 10 και του 18 και του 20 που βγαίνουν και βροντοφωνάζουν ότι δεν είναι κοπανατζήδες (ειδικά οι τελευταίοι, κραδαίνοντας τη βαθμολογία τους ως αποδεικτικό ότι δεν ανήκουν σε αυτούς που θέλουν να χάσουν μάθημα), έχοντας κάθε δικαίωμα να προβληματιστούν, σκεφτούν και διεκδικήσουν αυτό που θεωρούν δίκαιο για το μέλλον τους.
Επιτέλους, θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε τα παιδιά κοντά μας ή αν τα προετοιμάζουμε για να δημιουργήσουμε την επόμενη γενιά μεταναστών. Ήδη μας φεύγουν τόσα και τόσα λαμπρά μυαλά… Ο στόχος όσων λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, ποιος είναι ακριβώς;».