Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας διοργανώνει, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου από τις 9.30 έως τις 15.00 Ημερίδα για Εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας, Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης.
Ο τίτλος της είναι «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» και βασίζεται στην ομώνυμη νέα Περιοδική Έκθεση του Μουσείου. Όπως δηλώνεται από τον τίτλο, η συσχέτιση του ανθρώπου με τα ορυκτά και τις χρήσεις τους σημαίνει την αρχή και την εξέλιξη του πολιτισμού, και άρα αφορά άμεσα την εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί ημέρα Σάββατο, ώστε να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να την παρακολουθήσουν και προγραμματίστηκε για την αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σφαιρικής ενημέρωσης για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα των Μουσείων,που σχετίζονται με το αντικείμενο της ημερίδας.
Οι εκπαιδευτικοί, μετά το πέρας των εισηγήσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε Βιωματικά Εργαστήρια, όπου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκπαιδευτικά προγράμματα επτά μουσείων.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και στο τέλος της Ημερίδας θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.
Το πρόγραμμα της ημερίδας:
9.30 – 10.00 Προσέλευση, εγγραφές
10.15 – 10.30 Χαιρετισμοί
ΜΓΦΙ Φαλή Βογιατζάκη, Αντιπρόεδρος
ΥΠΕΠΘ Γιώργος Αγγελόπουλος, Aν. Γενικός Γραμματέας
ICOM Αναστασία Λαζαρίδη, Αντιπρόεδρος
10.30 – 12.15 Εισηγήσεις
1. Oρυκτά: Η σημασία τους για τον άνθρωπο και η εκπαίδευση των μαθητών, Νικόλαος Σκαρπέλης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
2. Εξορυκτική Βιομηχανία και προστασία περιβάλλοντος – Αποκατάσταση τοπίου και εναλλακτικές χρήσεις γης, Χρήστος Καβαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
3. Η Γεωλογική μας Κληρονομιά: Γνωρίζοντας το παρελθόν του πλανήτη μας, σεβόμαστε και προστατεύουμε το σύγχρονο φυσικό περιβάλλον, Δρ. Γεωργία Φέρμελη, Σύμβουλος Α΄ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
4. Παίζοντας με τα ορυκτά, Αθανάσιος Κατερινόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Διευθυντής Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, Διευθυντής του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
5. Αξιοποιώντας την επίσκεψη στην έκθεση για μια ενεργητική μάθηση, Σοφία Ρωκ-Μελά, Παιδαγωγός με ειδίκευση στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και την εκπαίδευση στο Μουσείο.
12.15 – 12.30 Τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Λίλυ Ιακωβίδου – Αλευρά, Βιολόγος, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος Μουσείου Γουλανδρή.
12.30 – 13.30 Ελεύθερη περιήγηση στην έκθεση «Τα Ορυκτά και ο Άνθρωπος» -Διάλειμμα – Καφές.
13.30 – 14.30 Παρουσιάσεις Προγραμμάτων 7 Μουσείων
1. Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (Νεαροί Ορυκτολόγοι)
2. Μεταλλευτικό Μήλου (Γύρω- γύρω όλα, τα ορυκτά αγκαλιάζουν τη ζωή μας)
3. Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων –ΠΙΟΠ- (Ασημένια στολίδια από τη συλλογή του Μουσείου)
4. Βιομηχανικό Bιοτεχνικό Εκπαιδευτικό Λαυρίου (Πέτρωμα – ορυκτό – μετάλλευμα)
5. Βιομηχανικό Φωταερίου (η ιστορία του Κάρβουνου)
6. Ορυκτολογίας και Πετρολογίας Παν/μίου Αθηνών (Mix – Match and Run: τα βιομηχανικά ορυκτά και οι χρήσεις τους)
7. Γεωλογικό Απειράνθου Νάξου (Μάρμαρο, τέχνη, οικονομία και τεχνολογία)
14.30 – 15.00 Πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Συζήτηση – Λήξη Ημερίδας Δημιουργία χειροποίητου κοσμήματος θα παρουσιάζεται από τις 12.15 – 14.15 στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ.