Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής 27 Μαρτίου, με αποκορύφωμα την αποχώρηση της μείζονος μειοψηφίας από την αίθουσα εξαιτίας της έντονης λεκτικής διαμάχης, ανάμεσα στον πρόεδρο του Σώματος Φώτη Δημάκη και τον πρόεδρο του Συλλόγου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πέτρο Γιάννου, που δεν έλεγε να σταματήσει!
Το θέμα το οποίο άναψε τα αίματα ήταν η στέγαση της δημοτικής παιδικής βιβλιοθήκης, η οποία έχει μείνει «μετέωρη», ύστερα από την πρόσφατη λήξη του μισθώματος του κτηρίου της οδού Φλέμινγκ 6.
Ο κ. Γιάννου υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι μέλος της επιτροπής για τη διάσωση της παιδικής βιβλιοθήκης που συστάθηκε πρόσφατα, ύστερα από την πληροφόρηση ότι υπάρχει ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας της ύστερα από 10 χρόνια. Δήλωσε ακόμη ότι τα μέλη της επιτροπής ήταν εκείνα που τοποθέτησαν αφίσες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης την 24η Μαρτίου με σύνθημα «όχι στο κλείσιμο της παιδικής βιβλιοθήκης», ενώ κατήγγειλε ότι «οι αφίσες κατέβηκαν την επόμενη μέρα από τη διοίκηση».
Το παραπάνω σχόλιο πυροδότησε την εκρηκτική αντίδραση του προέδρου του Σώματος, ο οποίος τόνισε ότι δεν γνώριζε τίποτα για αφισοκόλληση μέχρι το πρωί εκείνης της μέρας. Η ατμόσφαιρα, μάλιστα, φορτίστηκε ακόμα περισσότερο όταν χαρακτήρισε τον κ. Γιάννου «τραμπούκο», υποστηρίζοντας ότι έτσι τον αποκάλεσε και εκείνος, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων.
Στο σημείο εκείνο η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας αποχώρησε και εξοργισμένος ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουρίκας δήλωσε: «Δεν είναι αντιμετώπιση αυτή από έναν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου». Ταυτόχρονα, από την άλλη πλευρά της αίθουσας, η επικεφαλής της παράταξης «Δυνάμεις για Μια Ερυθραία Νέα», Κατερίνα Μουστάκη, ζητούσε από τον πρόεδρο να ηρεμήσει.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Νέας Ερυθραίας» Γιάννης Τσαγκάρης, ο οποίος έθεσε και το θέμα, δήλωσε: «Εκείνοι που έβαλαν τις αφίσες είναι επώνυμοι, ενώ εκείνοι που τις κατέβασαν είναι ανώνυμοι». Σχετικά με τη μεταστέγαση της βιβλιοθήκης, ο κ. Τσαγκάρης κατηγόρησε τη διοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας αφήσατε να το μάθουμε στο παρά πέντε, ενώ εσείς γνωρίζατε το πρόβλημα εδώ και ένα χρόνο».
Εντωμεταξύ, η κ. Μουστάκη εξέφρασε τη δυσπιστία της ως προς τις ενέργειες που έχει κάνει η δημοτική αρχή, αναφέροντας: «Δεν με έχετε πείσει ότι ψάχνατε εδώ και ένα χρόνο για νέο κτήριο». Επίσης, ανέγνωσε ένα κείμενο που συνέταξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, στο οποίο οι γονείς καταθέτουν την αγωνία τους για την κατεδάφιση της παιδικής βιβλιοθήκης στη Ν. Ερυθραία.
Ύστερα και από το σχόλιο του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Ευστάθιου Κύρλου, ότι πληροφορήθηκε πως κάποιοι δημότες της Ν. Ερυθραίας απευθύνθηκαν στον αντιδήμαρχο Κηφισιάς Ανέστη Νικολέλη για μεταστέγαση της βιβλιοθήκης στην Κηφισιά, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη δήλωσε: «Είναι λυπηρό να βρίσκουμε παράπλευρους τρόπους για να αντιπολιτευτούμε τη διοίκηση του τόπου μας και για να μειώσουμε τις προσπάθειές της». Ανέφερε, παράλληλα, ότι έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη, ο οποίος την παρακάλεσε να διαβεβαιώσει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν πρόκειται να γίνει κάποια τέτοια κίνηση από τον Δήμο Κηφισιάς, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν προβαίνω σε αντιδεοντολογικές ενέργειες».
Η συζήτηση του θέματος έληξε με την κατά πλειοψηφία απόφαση για αναζήτηση νέου χώρου προκειμένου, ως τα τέλη Απριλίου, να έχει στεγαστεί η παιδική δημοτική βιβλιοθήκη.
Σημειώνεται ότι η κ. Ταμβάκη επιτέθηκε και στον Οργανισμό Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, κάνοντας λόγο για «καρπαζιά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντισυμβατική και αυθαίρετη συμπεριφορά, αφήνοντας έναν υπηρεσιακό παράγοντα να πάρει τη βιβλιοθήκη και να σηκωθεί να φύγει».
Δήμαρχος: «Απών ο κ. Γιάννης Τσαγκάρης»
Σε επίσημη δήλωσή της σχετικά με τη δημοτική παιδική βιβλιοθήκη, η δήμαρχος Βασιλική Ταμβάκη κατηγόρησε ευθέως τον επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Νέας Ερυθραίας» Γιάννη Τσαγκάρη για αδράνεια ως προς την ίδρυσή της το 1998 τονίζοντας:
«Το οξύμωρον στη σημερινή συνεδρίαση με θέμα «Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη» είναι ότι, άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν πού στεγάζεται και όσοι κατά την ίδρυσή της είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους, γίνονται τιμητές σε αυτούς που την ίδρυσαν και τη λειτούργησαν. Στα 10 χρόνια λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης εμφανίστηκαν προβλήματα, που επιλύθηκαν από ελάχιστους ανθρώπους, αθόρυβα και εποικοδομητικά.
Σήμερα χρησιμοποιείται η λειτουργία της Βιβλιοθήκης από εκείνους που προσπάθησαν να την απαξιώσουν το 1998, όταν ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της τότε διοίκησης (με δήμαρχο την κ. Ταμβάκη) και με την απουσία του σημερινού επερωτώντος δημοτικού συμβούλου (κ. Τσαγκάρη). Θα λέγαμε την παντελή απουσία του, αφού είχε ήδη εγκαταλείψει την “Πανερυθραϊκή Ενότητα” και περί άλλων ετύρβαζε.
Οι υπόλοιποι εκ των κοπτόμενων απόψε δεν είχαν και δεν έχουν καμία σχέση, ακόμη και πολιτική, με τον θεσμό των Παιδικών Βιβλιοθηκών, αφού ανήκει σε πρωτοβουλία ιδιωτών και στηρίζεται και οικονομικά από αυτούς».
Στο άκουσμα της παραπάνω δήλωσης, ο κ. Τσαγκάρης ρώτησε εξαγριωμένος: «Είχα πει εγώ ότι δεν θέλω την παιδική βιβλιοθήκη;».
Η δήμαρχος απάντησε ότι δεν υποστήριξε κάτι τέτοιο, αλλά απλώς ότι ο κ. Τσαγκάρης είχε παραιτηθεί εκείνο τον καιρό. Για να ανταπαντήσει ο ίδιος, ότι αυτό δεν αντιβαίνει προς το σημερινό ενδιαφέρον του για την παιδική βιβλιοθήκη.
Αμάλθεια Καραλή