Αναφορικά με την αδυναμία κατασκευής νέων σχολικών αιθουσών η δημοτική αρχή παραδέχτηκε ότι «το πρόβλημα στέγης εμφανίζεται κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση», ενώ ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου δημοτικού σχολείου κι ενός νηπιαγωγείου στο Ο.Τ. 275.
Οικονομικός απολογισμός
«Ο Δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν ευημερεί. Μας έχουν δώσει μία νύφη χωρίς προίκα», ήταν μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών Νίκου Καραφωτίου (αριστερά), κατά την παρουσίαση της οικονομικής εικόνας του Δήμου. Η τοποθέτησή του είχε να κάνει με το γεγονός ότι πολλοί δήμοι επιφορτίσθηκαν μ’ εκτεταμένες αρμοδιότητες, οι οποίες όμως εκχωρούνται από τα κεντρικά κρατικά όργανα χωρίς την ανάλογη μεταβίβαση χωρίς την ανάλογη μεταβίβαση πόρων πόρων.
Η ενημέρωση του αντιδημάρχου επικεντρώθηκε στο ταμειακό κυρίως κομμάτι των οικονομικών πεπραγμένων του Δήμου, που αφορούσε στην εξέλιξη των εσόδων κι εξόδων κατά το έτος 2008. Αναλυτικά τα πεπραγμένα των οικονομικών υπηρεσιών και του Δήμου θα παρουσιαστούν σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.
Η δημοτική αρχή πραγματοποίησε το 2008 έσοδα της τάξεως των 14 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τακτικά (8,5 εκατ. ευρώ) κι έκτακτα (1,5 εκατ. ευρώ) έσοδα, αλλά κι από οφειλές και υποχρεώσεις παρελθόντων ετών ύψους 3,9 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος των εσόδων συνυπολογίζεται και το δάνειο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που έχει λάβει η διοίκηση και το οποίοι «δεν συνιστά καθαρό έσοδο», όπως υποστήριξε ο κ. Καραφωτίου.
Στο σκέλος των εξόδων, ύψους 14 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται οι λειτουργικές δαπάνες των δημοτικών υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού (5,5 εκατ. ευρώ) διατίθεται για τις μισθοδοσίες του προσωπικού, που συνιστούν ανελαστική δαπάνη, αλλά και για την εξυπηρέτηση παλαιών υποχρεώσεων (3 εκατ. ευρώ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, το ταμειακό υπόλοιπο να μην επαρκεί για την κατασκευή έργων υποδομής, παρά μόνο για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης. Γεγονός που επιβάλλει την άντληση πόρων από φορείς εκτός δήμου, όπως για παράδειγμα κοινοτικά κονδύλια ή διεθνείς οργανισμούς.
Μειοψηφία: «Αποτύχατε στην καθημερινότητα»
«Στην καθημερινότητα έχετε αποτύχει» επισήμανε η επικεφαλής του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ ΝΕΑ», Κατερίνα Μουστάκη, κατά την τοποθέτηση της για τα πεπραγμένα της διοίκησης. Η κ. Μουστάκη επεσήμανε ότι τόσο η δύσκολη πρόσβαση στα πεζοδρόμια της πόλης όσο και το κυκλοφοριακό παραμένουν τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου. Όσον αφορά στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων υπογράμμισε ότι «αντί ποδηλατοδρόμων, θα έπρεπε πρώτα να μελετήσουμε χώρους στάθμευσης». Αναφορικά με αντίστοιχα έργα που γίνονται επί της Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι με τον τρόπο που αυτά προχωρούν. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και την επερχόμενη προεκλογική περίοδο η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού και η μελέτη του ρέματος Κοντοχρήστου θ’ αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης του Σώματος.
– «Αυτός δεν είναι απολογισμός του 2008, αλλά συνολικός απολογισμός μέχρι σήμερα, προγραμματισμός κι ευσεβείς πόθοι για τα επόμενα χρόνια», σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» Γιάννη Τσαγκάρη. Ακόμα σημείωσε ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει παραδοσιακά το «όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων και τις εργασιακές σχέσεις ομηρίας». Όσον αφορά την ατζέντα των προβλημάτων της πόλης, σύμφωνα με τον ίδιο, η ελεγχόμενη στάθμευση και το ρέμα Κοντοχρήστου πηγαίνουν στις καλένδες, όπως κι οι σχετικές διαδικασίες για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του Δήμου για το ΓΠΣ, με αποτέλεσμα τα καταστήματα στο βασικό οδικό δίκτυο να μη μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες τους. «Η σημερινή διοίκηση δεν είναι σε θέση να λύσει προβλήματα, να σχεδιάσει και να διαχειριστεί, γιατί η πολιτική της δεν αντιμετωπίζει την ουσία των πραγμάτων, αλλά κινείται στη λογική του φαίνεσθαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
– Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», Μαρίνα Πετούση, αναφέρθηκε κυρίως σε θέματα κυκλοφοριακών υποδομών, υποστηρίζοντας: «Μας υποσχεθήκατε ένα σωρό ωραία πράγματα κι ελπίζαμε σε ένα καλύτερο τρόπο ζωής και κίνησης μέσα στην πόλη. Δείτε σήμερα τι γίνεται!». Για την ελεγχόμενη στάθμευση και το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Μικρασιατών η κ. Πετούση είπε ότι «φαίνεται να πηγαίνει μακριά η βαλίτσα», ενώ δεν άφησε ασχολίαστα τα θέματα πολιτισμού, τονίζοντας: «Μπορούμε να κάνουμε πολύ ωραία πράγματα για τον πολιτισμό, μέσω του Πνευματικού Κέντρου, αλλά δεν υπάρχουν οι υποδομές και η διάθεση αναβάθμισης των εκδηλώσεων και των τμημάτων του». Τέλος, επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς στο δασάκι (πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ), ενώ κατηγόρησε τον Δήμο ότι δεν δείχνει μέριμνα για τα αδέσποτα.
«Μια διαχείριση της μιζέριας μας κάνουμε μόνο, και τίποτε άλλο», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του για τα πεπραγμένα της διοίκησης ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ» Δημήτρης Ανδρεαδάκης (σ.σ. ο επικεφαλής του συνδυασμού και πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουρίκας απουσίαζε). Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε κι αυτός στο κυκλοφοριακό, λέγοντας: «Δεν το πιάσατε καθόλου, γιατί ξέρετε ότι είναι άλυτο. Έχει πνιγεί η αγορά κι η αγοραστική κίνηση έχει πέσει. Επίσης αφήσατε στην άκρη το ΓΠΣ, όπως και το θέμα των καταστημάτων στους βασικούς οδικούς άξονες».
Τέλος, το λόγο έλαβαν και δημότες, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις προς τη διοίκηση για θέματα όπως το ρέμα Κοντοχρήστου, η καθαριότητα – ανακύκλωση – διαχείριση απορριμμάτων, η ύδρευση και η επάρκεια του τοπικού δικτύου, καθώς και για ζητήματα σχολικών υποδομών.