«Πώς θα ξεκολλήσουμε τον κόσμο από την τηλεόραση;» είναι η ερώτηση που ταλανίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου της Λυκόβρυσης και δίνει στα μέλη του την ώθηση να σκεφτούν τρόπους που θα ψυχαγωγήσουν ή θα προβληματίσουν τους συνδημότες τους και δεν θ’ αποτελέσουν έναν πρόσκαιρο τρόπο διασκέδασης.
Το καλοκαίρι έχει ήδη μπει, αλλά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Λυκόβρυση είναι άφαντο κι έτσι ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Διαμαντόπουλος (φωτό δεξιά) αναλαμβάνει να δώσει τη δική του εμπεριστατωμένη εξήγηση για την απουσία -με μια πρώτη ματιά- του Δήμου από τα πολιτιστικά δρώμενα.
«Δικαιώνουμε τον τίτλο του φορέα που υπηρετούμε» απαντά ο κ. Διαμαντόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το Π.Κ. έχει λάβει απόφαση να εστιάζει περισσότερο σε μόνιμα προγράμματα, δραστηριότητες κι ετήσιες θεματικές μουσικές εκδηλώσεις, τα οποία ψυχαγωγούν τον κόσμο και δεν τον διασκεδάζουν. «Δεν υπάρχει λόγος να φέρνεις μεγάλα ονόματα μόνο και μόνο για να λάβεις την ικανοποίηση ότι στην εκδήλωση που διοργάνωσες υπήρχε ανταπόκριση. Οι επιλογές αυτές αφενός επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου, αφετέρου δεν αφήνουν τίποτα άλλο από μια βραδιά διασκέδασης».
Τα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου
Συνεχίζοντας την ίδια πορεία που έχει χαραχτεί εδώ και τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που ο κ. Διαμαντόπουλος ανέλαβε πρόεδρος, το Π.Κ. εστιάζει σε μόνιμα προγράμματα. Συγκεκριμένα, οι μόνιμες δραστηριότητες, οι οποίες λειτουργούν στο Πνευματικό Κέντρο, διαχωρίζονται για τα παιδιά και τους ενήλικες.
Για τα παιδιά λειτουργεί τμήμα παιδικής θεατρικής ομάδας, παιδική χορωδία, χορωδία νέων, μαθήματα γαλλικών, αγγλικών, μαθήματα ζωγραφικής, πιάνου και παιδικό μιούζικαλ.
Για τους ενηλίκους λειτουργεί τμήμα θεατρικής ομάδας, χορωδία, αγιογραφία, μαθήματα θεάτρου, μαθήματα φωτογραφίας.
Όλα τα παραπάνω προγράμματα λειτουργούν με εθελοντές – δημότες που προσφέρονται αφιλοκερδώς. Ο πρόεδρος τονίζει ότι «η προσφορά τους είναι πολύ μεγάλη και το Πνευματικό Κέντρο είναι ευγνώμον απέναντί τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν».
Ο κ. Διαμαντόπουλος υποστηρίζει ότι «μπορείς να κάνεις πολλά σημαντικά πράγματα για την πολιτιστική εξέλιξη του τόπου με καθόλου κόστος». Έτσι, για παράδειγμα, στο Πνευματικό Κέντρο, τα μαθήματα θεάτρου και της φωτογραφίας μπορεί να μη λειτουργούν μ’ εθελοντές, αλλά πραγματοποιούνται μέσω δωρεάν προγραμμάτων των ΝΕΛΕ (Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης). «Όποιο πρόγραμμα υπάρχει, το οποίο μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελος του τόπου μας, εμείς το κυνηγάμε», αναφέρει.
Παράλληλα με τα προγράμματα, όλο τον χρόνο λειτουργεί και η βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου, η οποία στηρίζεται στον εθελοντισμό. Αυτήν, όπου μάλιστα λαμβάνουν χώρα κι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος προσπαθεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Σκοπός μας είναι να δώσουμε ζωντάνια σε αυτό το χώρο και για αυτό διοργανώνουμε πλήθος διαλέξεων, οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό», τονίζει.
Μεταξύ των καλεσμένων που έχουν πρόσφατα προσκληθεί για να μιλήσουν στη βιβλιοθήκη συγκαταλέγονται ο πρύτανης Γιώργος Γραμματικάκης, η πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η συγγραφέας Ρένα Γαλανάκη κι η καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Φωτεινή Τσαλίκογολου. Ο πρόεδρος θεωρεί ότι οι διαλέξεις συμβάλλουν στον προβληματισμό και στην έγκυρη πληροφόρηση των κατοίκων από καταξιωμένους ειδικούς κι επιστήμονες.
Ως προς τις μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου, αλλά ποτέ εν μέσω καλοκαιριού, αυτές είναι πάντοτε θεματικές. Η διαφορά των θεματικών μουσικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι ότι «προσεγγίζουν και παρουσιάζουν καλύτερα ένα θέμα, εφόσον η παρουσίαση είναι συνολική». Παραδειγματικά αναφέρει την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον μουσικό Γιώργο Ζαμπέτα, η οποία δεν περιορίστηκε στην εκτέλεση ορισμένων τραγουδιών, αλλά συμπεριελάμβανε και βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη, ώστε «να μείνει κάτι στους θεατές και να κάνουμε τελικά δουλειά υποδομής».
Το σκεπτικό του προέδρου
«Η δική μας επιδίωξη είναι να προάγουμε και να δημιουργήσουμε πολιτισμό με τη συμμετοχή των κατοίκων» υπογραμμίζει ο πρόεδρος, τονίζοντας ότι διατηρεί την επιφύλαξή του για την πιθανώς βαρύγδουπη δήλωση που μόλις έκανε.
Ο πολιτισμός για τον κ. Διαμαντόπουλο εκφράζεται μέσα από τα ποικίλα προγράμματα του Π.Κ., τα οποία μπορούν να παρακολουθούν μικροί και μεγάλοι, και «θ’ αποτελέσουν εφόδιο για όλη τους τη ζωή».
«Είναι δύσκολο να ταυτιστείς με τους νέους»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Π.Κ., η προσέλευση στις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου είναι καλή, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερη.
Το παραπάνω γεγονός το αποδίδει εν μέρει στην ανεπαρκή ενημέρωση των δημοτών για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται.
Ο πρόεδρος δεν σχετίζει το γεγονός με έλλειψη προσωπικού, αλλά με έλλειψη οργάνωσης του τρόπου της ενημέρωσης των δημοτών, ο οποίος -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- θα βελτιωθεί άμεσα.