Μέχρι σήμερα, τα μέσα που χρησιμοποιούν για να ενημερώσουν τον κόσμο είναι τα συνήθη: αφίσες, τηλεφωνήματα, μηνύματα, προσκλήσεις, ανακοινώσεις στον τοπικό Τύπο κι εμφάνιση μηνυμάτων στον ηλεκτρονικό πίνακα που βρίσκεται στην πλατεία της πόλης. Όμως, όπως αναφέρει, οι δημότες που κατοικούν σε απομακρυσμένα μέρη του προαστίου, μπορεί να μη δουν την ανακοίνωση στον πίνακα κι έτσι να ενημερωθούν ετεροχρονισμένα ή καθόλου. Για τον λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου έχει κάνει αίτηση για 30 πίνακες ανακοινώσεων, που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης κι ελπίζει ότι θα τους αποκτήσει άμεσα.
Ως προς τις ηλικίες των ατόμων που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις, ο κ. Διαμαντόπουλος τονίζει ότι «άτομα μέχρι 40 ετών, τα οποία βρίσκονται στην παραγωγική τους φάση, είναι σπάνιο να συμμετέχουν τακτικά».
Έτσι, καταλήγει στην ουσία υπάρχει ένας πυρήνας ανθρώπων, ο οποίος ενδιαφέρεται για την πλειονότητα των εκδηλώσεων, συμμετέχοντας και στις πιο «δύσκολες», όπως οι ομιλίες επιστημόνων στον χώρο της βιβλιοθήκης.
Πάντως, η ηλικία που συμμετέχει ελάχιστα ή καθόλου στις εκδηλώσεις είναι η εφηβική και γενικώς η νεολαία.
«Είναι πολύ δύσκολο να βρεις το μήκος κύματος των νέων και να ταυτιστείς μαζί τους» τονίζει ο πρόεδρος, ο οποίος, ωστόσο, δηλώνει «ανοιχτός προς κάθε ιδέα που μπορεί να βοηθήσει για να κάνουμε κάτι που θα τους εκφράζει».
Η μόνη εκδήλωση στην οποία υπάρχει μαζική συμμετοχή από νέους είναι η συναυλία ροκ, όπου παίζουν μουσικά συγκροτήματα από μαθητές και σπουδαστές της Λυκόβρυσης και που πραγματοποιείται συνήθως μια φορά τον χρόνο.
Στις εκδηλώσεις αυτές ο Δήμος αναλαμβάνει να παραχωρήσει το χώρο και να καλύψει τα έξοδα της ενημέρωσης, ενώ ένας μουσικός βοηθάει τα παιδιά, «ώστε να υπάρξει καλύτερο μουσικό αποτέλεσμα και να είναι πιο συγκροτημένα από άποψη οργάνωσης».
Σε ερώτηση της «Α» σχετικά με την περίπτωση μελλοντικής συνεργασίας με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με το «ηλικιακό κενό» που υπάρχει στη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, ο κ. Διαμαντόπουλος διατυπώνει τις αμφιβολίες του, επειδή «αποτελεί ένα αντίγραφο του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τη νοοτροπία των παιδιών».
2+1 «στοιχήματα» για το Κέντρο
Η έναρξη μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι αρκετοί στην πόλη, συμπεριλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια του Πνευματικού Κέντρου. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το πιθανότερο τον Σεπτέμβριο και θα γίνουν από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντόπουλο, «όταν οι αλλοδαποί μαθαίνουν τη γλώσσα μας, τότε ωφελούνται όχι μόνο οι ίδιοι, οι οποίοι πολύ συχνά δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους στα μαθήματα του σχολείου, αλλά ωφελείται κι η χώρα μας».
Επόμενος στόχος τους είναι η διοργάνωση διημερίδας με θέμα το περιβάλλον, στην οποία θα υπάρχουν διαλέξεις για την εξοικονόμηση της ενέργειας, τη διαχείριση του νερού, τη μείωση της ατμοσφαιρικής και της ηλεκτρονικής ρύπανσης.
Το μεγαλύτερο «στοίχημα» από όλα, όμως, είναι να διοργανώσουν κάποιο καλοκαίρι ένα «Συμπόσιο Γλυπτικής». Ο κ. Διαμαντόπουλος οραματίζεται ο Δήμος να παραχωρήσει έναν ανοιχτό χώρο, στον οποίο θα έρθει μια ομάδα πέντε γλυπτών από τη Σχολή Καλών Τεχνών και για ένα μήνα θα φτιάχνει αγάλματα ενώπιον του κόσμου. Με τον τρόπο αυτό, οι περαστικοί κι οι μαθητές των σχολείων, που θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στους καλλιτέχνες. Στο τέλος του Συμποσίου, τα γλυπτά θα στολίσουν τους δημόσιους χώρους. ‘Ομως, το Συμπόσιο πρόκειται να έχει πολύ μεγάλο προϋπολογισμό και γι’ αυτό προϋποθέτει οικονομική ενίσχυση από τη Νομαρχία και από χορηγούς.
Στόχος οι εκδηλώσεις-θεσμοί
Ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου υποστηρίζει ότι είναι πολύ καλό να υπάρχουν ετήσιες επαναλαμβανόμενες εκδηλώσεις, οι οποίες θα γίνονται σταδιακά θεσμός στην πόλη της Λυκόβρυσης.
Έτσι, στην αρχή κάθε έτους το Π.Κ. πραγματοποιεί τη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, παράλληλα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Τον Φεβρουάριο πραγματοποιεί μία εκδήλωση, η οποία είναι προς τιμή του εκπαιδευτικού προσωπικού της Λυκόβρυσης. Στην εκδήλωση καλείται να μιλήσει ένα καταξιωμένο άτομο από τον χώρο της εκπαίδευσης και στη συνέχεια ο Δήμος παραθέτει δείπνο στους εκπαιδευτικούς της πόλης.
Τον επόμενο μήνα, το Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιεί εκδηλώσεις για το καρναβάλι.
Γύρω στον Απρίλιο, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών και το Συνέδριο για το Παιδικό Τραγούδι, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο «περιλαμβάνει κάθε χρόνο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις».
Στις αρχές του Ιουνίου πραγματοποιείται η έκθεση βιβλίου, η οποία φέτος συνοδεύτηκε από ομιλίες συγγραφέων και καθηγητών.
Μετά το καλοκαίρι, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται κοινή συνάντηση των τριών χορευτικών ομάδων της Λυκόβρυσης και συγκεκριμένα του Αθλητικού Οργανισμού που ονομάζεται «Η Αστροφεγγιά», της χορευτικής ομάδας της «Κίνησης Πολιτών» και του «Συλλόγου των Ηπειρωτών».