«Η Κηφισιά μπορεί και πρέπει να είναι αυτοτελής Δήμος, στο πλαίσιο της απαραίτητης αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, σε μια Αττική που έχει ανάγκη μητροπολιτικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα αιτήματα της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ».
Αυτό αποφάσισε καταρχήν το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την περασμένη Παρασκευή, μετά από την σχετική πρόταση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη, την οποία και θα καταθέσει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα.
Η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων (μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τηλέμαχος Τσιλιγκίρης) τάχθηκε υπέρ της αυτοτελούς προοπτικής της Κηφισιάς, «λόγω του μεγάλου πληθυσμού της που συνεχώς μεγαλώνει, της οικονομικής ευρωστείας του και της επίσης μεγάλης γεωγραφικής της έκτασης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σώματος Γιώργος Παπαδόπουλος.
Αντίθετη άποψη είχε ο επικεφαλής της παράταξης ΟΜΟΡΦΗ ΚΗΦΙΣΙΑ Παναγιώτης Μπόζος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης και της προοπτικής συνένωσης της Κηφισιάς με όμορους Δήμους, τονίζοντας ότι «κάποιοι βάζουν λόγους, ιστορικούς, οικονομικούς και γεωγραφικούς για τους δικούς τους μίζερους μικροκομματικούς λόγους, αλλά τίποτα από αυτά δεν ισχύει».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΗΦΙΣΙΑΣ Παναγιώτης Κανακάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το συνολικό περιεχόμενο του «Καλλικράτη», τονίζοντας ότι «πρέπει να αποσαφινιστούν οι πόροι που θα διατεθούν, οι αρμοδιότητες των νέων Δήμων και το χωροταξικό». Εμφανίστηκε, πάντως, θετικός ως προς τη συνένωση της Κηφισιάς με Δήμους όπως η Νέα Ερυθραία και η Εκάλη, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «η Κηφισιά είναι μια πόλη με προοπτική που τα επόμενα χρόνια θα φτάσει, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, τους 150.000 κατοίκους».
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι, παρά την τρίωρη ανταλλαγή απόψεων και θέσεων από τον δήμαρχο και τα μέλη του Σώματος, η τελική και επίσημη θέση του Δήμου Κηφισιάς για την διοικητική μεταρρύθμιση παραπέμφθηκε μετά την ολοκληρωμένη δημοσίευση του περιεχομένου του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
Γιάννης Μπεθάνης