Αντίστοιχα, επενδύουμε και στην ανάπτυξη του αθλητισμού, ώστε να παρέχουμε ποιοτικές επιλογές στους νέους μας, αλλά και σε κάθε ηλικία. Προγραμματίζουμε έτσι:
– Την συστηματική αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλο το Δήμο, την στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων του Δήμου και τον εμπλουτισμό των δράσεων του «Δημήτριος Βικέλας», με νέα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για όλες τις ηλικίες.
Δίνουμε έμφαση στη δημιουργία ενός ανθρώπινου Δήμου. Με ανοιχτή αγκαλιά για κάθε πολίτη που χρειάζεται βοήθεια. Η κρίση επηρεάζει όλους μας και είναι διαρκώς περισσότεροι οι συνάνθρωποί μας που έρχονται σε δύσκολη θέση. Ιδιαίτερα πλήττονται οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι οικονομικά ασθενέστεροι. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον κοινωνικό μας ιστό με:
– Ολοκληρωμένα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, μέσα από το Νομικό Πρόσωπο «Μέριμνα Κηφισιάς», αντίστοιχο Κέντρο του Δήμου.
– Την υλοποίηση προγραμμάτων Προληπτικής Ιατρικής, με έμφαση στους μαθητές και στην τρίτη ηλικία.
– Την ανάπτυξη του θεσμού της εθελοντικής αιμοδοσίας και τη δημιουργία Δημοτικής Τράπεζας Αίματος.
– Την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα πρόληψης.
– Την ενίσχυση του εθελοντισμού.
– Την ίδρυση Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις του Δήμου.
– Την διατήρηση και επέκταση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
– Την ενίσχυση του δικτύου των δημοτικών ΚΑΠΗ, με νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες για τα μέλη.
Στηρίζουμε το θεσμό της οικογένειας και την εργαζόμενη μητέρα, με:
– Επέκταση του δικτύου παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων οικογενειών και την ίδρυση Σταθμού Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γονέων.
Τέλος, θεωρούμε εξίσου σημαντική την ευαισθησία απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Γι’ αυτό και προγραμματίζουμε την εξασφάλιση χώρου, που θα τα φιλοξενεί προσωρινά, θα εμβολιάζει, θα στειρώνει και θα περιθάλπει τα αδέσποτα ζώα, καθώς και προμήθεια οχήματος για τη μεταφορά των ζώων. Επίσης τη συνεργασία και στήριξη της δραστηριότητας των φιλοζωικών σωματείων, που εδρεύουν στο Δήμο αλλά και τη τοποθέτηση ειδικών κάδων, για την καθαριότητα των δημόσιων χώρων, πάρκων και δασών.
Αναλαμβάνουμε μεγάλες και σοβαρές πρωτοβουλίες αλλά θέτουμε και σημαντικούς στόχους όπως η αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μέσα από την υποβολή ώριμων προτάσεων, η αναθεώρηση και ενιαιοποίηση των ΓΠΣ.
Προσπάθειά μας θα είναι να καταστήσουμε το Δήμο μας πρωτοπόρο και να κερδίσουμε το στοίχημα της ψηφιακής εποχής και της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης με υποδομές και ποιότητα ζωής.
Θέλουμε να ενισχύσουμε τις “πράσινες πολιτικές” του Δήμου μας με αναζήτηση τοπικών δράσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αναφέρονται στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την ενεργειακή αυτονόμηση με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πολλές δραστηριότητες του Δήμου.
Ταυτόχρονα όμως ο Δήμος κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και θέλοντας να συμβάλει στην ελάφρυνση ενός μέρους των βαρών του οικογενειακού προϋπολογισμού, αποφάσισε οι συντελεστές των Δημοτικών τελών, όπως και των άλλων τελών των οποίων το ύψος καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (τέλη και δικαιώματα κοιμητηρίου, τέλη κοινοχρήστων χώρων, τέλη διαφήμισης κ.λπ.) να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα του 2010.
Επιπλέον αυτών, μεριμνήσαμε και για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.λπ.) και μειώσαμε κατά 50% το τέλος καθαριότητας και φωτισμού, για το σύνολο του νέου Δήμου, εναρμονίζοντας το με την απόφαση, που από το 2010, είχαμε πάρει στο τότε Δήμο Κηφισιάς.
Σύμφωνα με τις δεσμευτικές κατευθύνσεις του θεσμικού πλαισίου “Καλλικράτης” το σύνολο των πιστώσεων προέρχεται από τα: α) τακτικά έσοδα, β) ανταποδοτικά τέλη, γ) ΣΑΤΑ και δ) επιχορηγήσεις του ΥΠΕΣΑ & ΗΔ για έκτακτες ανάγκες.
Περαιτέρω για την πρώτη διετία εφαρμογής του “Καλλικράτη” καθορίστηκαν τα ποσοστά κατανομής των πόρων που αφορούν στις Δημοτικές Ενότητες. Συγκεκριμένα για έργα που εκτελούνται σε κάθε Δημοτική Ενότητα και για τα οποία έχουν προβλεφθεί οι πιστώσεις για τις δαπάνες στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του νέου δήμου, ποσοστό 80% των πιστώσεων που θα διατίθεντο από τη ΣΑΤΑ διατίθεται σε κάθε Δημοτική Ενότητα και το 20% για τα έργα του νέου Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική αρχή θα κάνει ότι απαιτείται στα πλαίσια των δυνατοτήτων της για να εξασφαλισθούν άμεσα αυτοί οι πόροι, ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα η πόλη μας.
Οφείλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους δημότες μας, ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε με τα μέσα που διαθέτουμε, τους σχετικούς πόρους και πάνω από όλα με το έμψυχο δυναμικό, το προσωπικό του νέου Δήμου, με διαφανείς διαδικασίες και νοικοκυρεμένη διαχείριση, πηγαίνοντας βήμα – βήμα, να αποδώσουμε το περισσότερο, προς όφελος της πόλης και των πολιτών της που το αξίζουν».
Γιάννης Μπεθάνης