Μικρή αύξηση των ενιαίων ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων αποφάσισε για το 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στη συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση του Σώματος, τα δημοτικά τέλη για τις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς και Εκάλης παραμένουν σταθερά σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων.
Οι νέοι συντελεστές
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εισήγηση που πραγματοποίησε ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης, ο συντελεστής τέλους ανά τ.μ. στην ενότητα Νέας Ερυθραίας αυξάνεται για τις οικίες και τους επαγγελματικούς χώρους άνω των 100 τ.μ., από 1,33 σε 1,46 και από 3,89 σε 4,50 αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο επέρχεται ουσιαστική εξίσωση των δημοτικών τελών Νέας Ερυθραίας και Κηφισιάς για όλες τις οικίες. Ταυτόχρονα, σταθερά στα επίπεδα του 2012 παραμένουν, όπς προαναφέρθηκε, τα τέλη καθαριότητας aκαι φωτισμού για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ακινήτων (οικίες και επαγγελματικοί χώροι) σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Την ίδια στιγμή, με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο συντελεστής τέλους του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) διαμορφώνεται ενιαίος και στις τρεις δημοτικές ενότητες σε 0,38 για στεγασμένους και σε 0,19 για μη στεγασμένους χώρους.
Τέλος, το Σώμα αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών φόρων ή τελών έως και 50% ή την απαλλαγή από αυτούς, για τους άπορους, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και τους πολύτεκνους.
«Πλήγμα» τα ανείσπρακτα τέλη
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο Κηφισιάς, μεγάλο πλήγμα για τα οικονομικά του Δήμου αποτελούν τα ανείσπρακτα από τη ΔΕΗ και μη αποδοτέα στον Δήμο τέλη, τα οποία έως και τον Σεπτέμβριο 2012 ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ (περίπου 1,3 εκατ. ευρώ το 2011). Κύρια αιτία, όπως φαίνεται, είναι η αδυναμία πολλών δημοτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ένα πρόβλημα που αναμένεται να οξυνθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.






































































































