Μια σειρά απροσδόκητων περιστατικών, με άξονα τα διατηρητέα κτήρια, αλλά και τα καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος, σημάδεψαν την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κηφισιάς, που διακόπηκε μετά την «εισβολή» κατοίκων στην αίθουσα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Διακόπηκε στις «καθυστερήσεις» την Τετάρτη 15 Μαΐου, έπειτα από έξι ώρες συνεδρίασης, στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, λόγω «εισβολής» κατοίκων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα και κατάφεραν να ματαιώσουν τη λήψη απόφασης για την έγκριση χρήσεως εστιατορίου στο διατηρητέο κτήριο επί της οδού Λ. Κηφισίας 299 και Εμμ. Μπενάκη.
Το κλίμα, ωστόσο, είχε καλλιεργηθεί από νωρίς. Στην ημερήσια διάταξη κυριαρχούσαν δύσκολα θέματα για χρήσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο παραδοσιακό τμήμα της Κηφισιάς, όπως και για τον τρόπο αξιοποίησης του δημοτικού ακινήτου ΑΛΑΣΚΑ, στο Άλσος Κεφαλαρίου, που δίχασαν τους δημοτικούς συμβούλους.
Από τη μια πλευρά οι πιέσεις των κατοίκων, οι οποίοι επωμίζονται στην πραγματικότητα -λόγω ζήτησης και κρίσης- τη σταδιακή μετάλλαξη της περιοχής τους σε τόπο προσέλκυσης καταστημάτων μαζικής εστίασης. Από την άλλη οι πιέσεις ιδιοκτητών και επιχειρηματιών, που απαιτούν να επανεξεταστούν τα αιτήματά τους από το Δημοτικό Συμβούλιο για παρόμοιες ή και ίδιες χρήσεις, ενώ σε πρότερο χρόνο είχαν απορριφθεί. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς έχει για όλα αυτά τον τελευταίο λόγο, αφού μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εγκρίνονται οι χρήσεις εντός του Παραδοσιακού Κέντρου, το οποίο και προστατεύεται με Προεδρικά Διατάγματα.
Χαρακτηριστικό της έντασης που υπήρξε στην τελευταία συνεδρίαση, ήταν ότι λίγο νωρίτερα και πριν να σημειωθεί η τελική «έκρηξη», ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης είχε αποχωρήσει, κατά τη συζήτηση του όγδοου και ένατου θέματος της ημερήσιας διάταξης, σε «ένδειξη διαμαρτυρίας» προς το προεδρείο και σε δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ότι «δεν σέβονται τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου». Η θετική αυτή τη φορά -είχε απορριφθεί μόλις πριν από ένα μήνα-, κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για την έγκριση χρήσεως καφέ – αναψυκτηρίου, επί των οδών Κασσαβέτη 1 και Λ. Κηφισίας, πυροδότησε το ήδη τεταμένο κλίμα. Το συγκεκριμένο ήταν και το τελευταίο θέμα που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Μαΐου.
«Ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου»
Αμέσως μετά και πριν καλά – καλά γίνουν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων για το επόμενο θέμα, σχετικά με την έγκριση χρήσεως εστιατορίου στο διατηρητέο κτήριο επί της Λ. Κηφισίας 299 και Εμμ. Μπενάκη, όπου τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε το Οικονομικό Κολλέγιο BCA, οι κάτοικοι ανέλαβαν δράση. Μάταια ο πρόεδρος προσπαθούσε να τους σταματήσει, τη στιγμή που εκτυλίσσονταν σκηνές «απείρου κάλλους», ενώ υπήρχαν αψιμαχίες και φραστικές αντιπαραθέσεις με δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της συγκεκριμένης χρήσης. Τα «παρατράγουδα» συνεχίστηκαν και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος Νίκος Παναγιώτου αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση.
Οι κάτοικοι της περιοχής, συνεπικουρούμενοι και από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Κηφισιά SOS», αντιδρούν έντονα στη σταδιακή παράδοση των διατηρητέων κτηρίων σε αυτές τις χρήσεις, αφού βλέπουν να ανοίγει «ο Ασκός του Αιόλου» -και του Δήμου-, για τα καταστήματα μαζικής εστίασης. Κάτι που συνεπάγεται επιπλέον όχληση και δυσάρεστες συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους, καθώς αυτές οι χρήσεις που εγκρίνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, γειτνιάζουν ακόμη και με πολυκατοικίες.
«Σιγά – σιγά θα φτάσουν και μέχρι το Μοναστηράκι της Κηφισιάς», τονίζει στην «Α» η πρόεδρος του Συλλόγου «Κηφισιά SOS», Ελένη Στρατηγοπούλου. Σημειωτέον, ότι το αίτημα για χρήση εστιατορίου στο συγκεκριμένο κτήριο, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους, σε σχέδια Ερνέστου Τσίλερ, το οποίο αποτελεί από μόνο του ένα κόσμημα για την περιοχή, είχε απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο.
Η Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων, με πρόεδρο τον Αντώνη Βάρδα, είχε εισηγηθεί να μη δοθεί η χρήση, γιατί θα επιφέρει κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην περιοχή, καθώς δε διαθέτει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης. «Τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Ανδρέας Φάκος και ζήτησε την εξαίρεση του κ. Βάρδα από τη λήψη της απόφασης.
Θολό τοπίο για τα διατηρητέα
Η συνέχεια, πιθανώς, θα δοθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, με τους κατοίκους να δηλώνουν έτοιμοι για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, όποτε και αν συμβεί αυτό.
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι με οριακή πλειοψηφία και πάλι, σε συνεδρίαση πριν από το Πάσχα, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει τη χρήση εστιατορίου σε διατηρητέο κτήριο της Λ. Κηφισίας 291, για το οποίο αντιστοίχως και δικαίως αντέδρασαν έντονα οι περίοικοι, αφού το συγκεκριμένο θέμα ερχόταν για δεύτερη φορά «εμβόλιμα», έπειτα από προηγούμενη απορριπτική απόφασή του.
Το ίδιο συνέβη και πριν από λίγους μήνες, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για παρόμοια χρήση σε άλλο διατηρητέο κτήριο της Λεωφόρου Κηφισίας, χωρίς μάλιστα περιοριστικούς όρους για θέσεις στάθμευσης κ.α., με αποτέλεσμα να τίθεται και θέμα «ίσης μεταχείρισης» από κάποιους ιδιοκτήτες.
Το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει «θολό» σε επίπεδο προθέσεων και πολιτικής του Δήμου για τη διάσωση, αλλά και την αξιοποίηση των διατηρητέων κτηρίων, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Κηφισιάς και της προσδίδουν την παραδοσιακή φυσιογνωμία της. Αποτελεί, πάντως, γεγονός ότι αρκετά από αυτά έχουν διασωθεί και συντηρούνται από επαγγελματικές χρήσεις, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου κι εφόσον, βάσει και της σχετικής Κανονιστικής Απόφασης, δεν δημιουργούν συνθήκες όχλησης για την περιοχή.
Δίχασε και η ΑΛΑΣΚΑ
Τη σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή, μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα), ενέκρινε με μια δύσκολη, κατά πλειοψηφία απόφασή του (18 υπέρ, 9 κατά), το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς για την αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου ΑΛΑΣΚΑ, που βρίσκεται εντός του Άλσους Κεφαλαρίου, στην απόληξη της οδού Κολοκοτρώνη, του πιο ακριβού εμπορικού δρόμου των βορείων προαστίων. H έκταση και όγκος του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά και η χρήση του μέσα σε χώρο πρασίνου, τέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης, ενώ υπήρξαν αρκετές ενστάσεις και από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
Το ιστορικό, πλην ερειπωμένο από το 2003 δημοτικό αναψυκτήριο, προτείνεται πλέον να λειτουργήσει και ως εστιατόριο, με παράλληλη πολιτιστική χρήση σε τμήμα του ισογείου του. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς είχε αποφασίσει από το Νοέμβριο του 2012 την παραλαβή του master plan του έργου, που εκπόνησε η εταιρεία ReDeplan Α.Ε. και το οποίο σε γενικές γραμμές έδινε τις παραπάνω κατευθύνσεις για την αξιοποίηση του ακινήτου με τη μορφή της σύμβασης παραχώρησης.
Ενημερώνοντας τότε το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την εφικτότητα της επένδυσης, ο μελετητής του έργου Μανώλης Μπαλτάς (πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ) υποστήριξε ότι το πιο βιώσιμο σενάριο αποτελεί η παραχώρηση του δημοτικού ακινήτου σε ιδιώτη επενδυτή για 10 ή 20 χρόνια, προκειμένου ο Δήμος Κηφισιάς να εισπράττει ετήσια ανταποδοτικά τέλη. Υπολόγισε, δε, ότι το κόστος της αρχικής επένδυσης θα είναι 1,5 εκατ. ευρώ (αρχιτεκτονική μελέτη, αποκατάσταση κτηρίου και επαναλειτουργία).
Με την ίδια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκε η Επιτροπή Τεχνικής Ωρίμανσης του έργου αξιοποίησης του ακινήτου ΑΛΑΣΚΑ, αποτελούμενη από τους δημοτικούς συμβούλους Νίκο Παναγιώτου, Μανώλη Κουρμαδιά, Αντώνη Βάρδα, Βασίλη Βάρσο, Κατερίνα Μουστάκη και Βασιλική Σπηλιωτοπούλου. Έπειτα από αναλυτική συζήτηση για τα τεχνικά θέματα και το πλαίσιο του διαγωνισμού για την επιλογή του αναδόχου, κατέληξε στα εξής, με τρεις ψήφους υπέρ και τρεις ψήφους κατά (μειοψήφισαν οι Μ. Κουρμαδιάς, Κ. Μουστάκη και Β. Σπηλιωτοπούλου, η οποία και παραιτήθηκε από την Επιτροπή):