Μια μικρή νίκη κατά των σχεδίων εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας στην περιοχή Καλυφτάκι, στο ΒΙΠΑ Κηφισιάς πέτυχαν οι κάτοικοι. Oμόφωνη απόρριψη από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
Κάτω από την πίεση και την κινητοποίηση των δημοτών και δεκάδων φορέων της πόλης, που συγκρότησαν, μάλιστα, Συντονιστικό Όργανο για το σκοπό αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς είπε τελικά ένα ομόφωνο «όχι» στη δρομολογούμενη ιδιωτική επένδυση. Πριν από δύο μήνες, ωστόσο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είχε γνωμοδοτήσει θετικά, δίνοντας το «πράσινο φως» για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Το όλο ζήτημα, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Το επόμενο και καθοριστικό «επεισόδιο» θα παιχτεί σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που έχει και τον τελευταίο λόγο στην αδειοδότηση του εργοστασίου βιομάζας στην Κηφισιά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τα 14 τέτοιου τύπου εργοστάσια, για τα οποία έχουν κατατεθεί ισάριθμες αιτήσεις από εταιρείες του ίδιου Ομίλου, για την έγκριση ΜΠΕ, το μόνο που προχωράει με θετική γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής είναι εκείνο της Κηφισιάς. Στις άλλες περιοχές της Αττικής (Μαρκόπουλο – Μεσογαία, Κορωπί, Αυλώνας – Ωρωπός, Γέρακας, Φυλή), όπου οι δημοτικές αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια, υπό τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων τους, επέδειξαν «ταχύτερα αντανακλαστικά», οι γνωμοδοτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ήταν αρνητικές.
Συνεδρίαση με εκατοντάδες κατοίκους
Υπό τον ασφυκτικό κλοιό εκατοντάδων κατοίκων, μέσα και έξω από την αίθουσα, συνεδρίασε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, από τη μια πλευρά, η επιχειρούμενη εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στο ΒΙΠΑ Κηφισιάς, από την άλλη, η πληθώρα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η όχληση που δημιουργούν στο Παραδοσιακό Τμήμα της πόλης, με αφορμή και την προγραμματισμένη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον διευθυντή της υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία Κηφισιάς) για τις ισχύουσες χρήσεις γης και για τις χρήσεις των νομίμως υφισταμένων κτιρίων ή εγκαταστάσεων. Ήταν μια συνεδρίαση με πρωτοφανή προσέλευση δημοτών, που δήλωναν έτοιμοι να αγωνιστούν για την ποιότητα ζωής τους, απέναντι στις δρομολογούμενες ιδιωτικές επενδύσεις σε οχλούσες χρήσεις γης.
Οι κάτοικοι είχαν καταθέσει τις προηγούμενες μέρες στον Δήμο Κηφισιάς έγγραφο με 80 υπογραφές, ζητώντας να συζητηθεί ως τακτικό στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα του εργοστασίου βιομάζας. Το θέμα τελικά δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, «εν αναμονή της ενημέρωσης από την Περιφέρεια Αττικής», σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρόεδρου του Σώματος, Νίκου Παναγιώτου, αλλά συζητήθηκε ως έκτακτο, σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου Νίκου Χιωτάκη και έπειτα από κοινή απαίτηση των δημοτών. Ο δήμαρχος, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση και πριν ακόμα οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των φορέων αναπτύξουν το θέμα, εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση ψηφίσματος που θα δηλώνει ότι «ο Δήμος Κηφισιάς είναι αντίθετος στην εγκατάσταση κάθε μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, είτε σύμμεικτων είτε οργανικών είτε οποιονδήποτε άλλων, ακόμα και κομποστοποίησης».
Ν. Χιωτάκης: «Δεν ήταν υποχρεωτική η συζήτηση στο Δ.Σ.»
Ο ίδιος, απαντώντας στις κατηγορίες ότι ο Δήμος ενήργησε «κατόπιν εορτής», παραδέχθηκε μεν ότι ενημερώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, σχετικά με τη γνωμοδότηση για τη ΜΠΕ, που κατέθεσε η εταιρεία ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ ΕΠΕ, ενώ αυτή αναρτήθηκε στον Δήμο, χωρίς πάντως να είναι επισυναπτόμενο και το περιεχόμενο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ανέφερε, δε, πως η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς δεν ήταν υποχρεωτική, παρά μόνο η γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Σε μια κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού, ωστόσο, απέναντι στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, που βρήκαν σύμμαχό τους και ενισχύθηκαν από τη Δημοτική Κίνηση ΑΝΑΣΑ, ο κ. Χιωτάκης συμπέρανε ότι «η όλη κουβέντα έχει να κάνει με τις δημοτικές εκλογές σε ένα χρόνο από σήμερα και με το ποιος θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Κηφισιά». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κηφισιάς: «Θα είναι επικεφαλής ο κ. Κανακάκης ή όχι; Η ΑΝΑΣΑ θα είναι ή δεν θα είναι; Ο στόχος είναι η αναζήτηση πολιτικής πλατφόρμας, καθώς ‘‘παίζεται’’ το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κηφισιά, γι’ αυτό και στοχοποιείται και ο κ. Βαρελάς, ο οποίος ακούγεται ότι θα είναι κι εκείνος υποψήφιος στις επόμενες εκλογές».
Η παραπάνω τοποθέτηση του δημάρχου προξένησε νέες διαμαρτυρίες και ένταση από την πλευρά των παριστάμενων δημοτών, οι οποίοι απαίτησαν το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να αναφέρεται συγκεκριμένα στην υπόθεση του εργοστασίου καύσης βιομάζας που προωθείται και όχι σε μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων γενικότερα, καθώς η εν λόγω μονάδα δεν θα καίει απορρίμματα, αλλά βιομάζα, σύμφωνα με τη ΜΠΕ που έχει κατατεθεί.
Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Φορέων, που αγωνίζονται κατά του εργοστασίου.
Η κ. Μ. Βλάχου, εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής, όπου προγραμματίζεται να λειτουργήσει το εργοστάσιο βιομάζας, αναφέρθηκε στο αίτημα του συλλόγου τους με 80 υπογραφές για το θέμα, το οποίο και αγνοήθηκε, αλλά και στο γεγονός ότι σε όλες τις άλλες περιοχές η γνωμοδότηση ήταν αρνητική, ενώ μόνο για την Κηφισιά η Περιφέρεια Αττικής γνωμοδότησε θετικά.
Ο κ. Γ. Λιάκος, εκπροσωπώντας το Σύλλογο «Το Καλυφτάκι» και το Συντονιστικό Φορέων, επισήμανε ότι η πρόταση του δημάρχου δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στο εργοστάσιο βιομάζας. «Σε περίπτωση κατασκευής του εργοστασίου, οι επιπτώσεις θα αφορούν σε όλη την περιοχή, σε ακτίνα περίπου 5 χιλιομέτρων, μέχρι τη Λυκόβρυση, το Ολυμπιακό χωριό και τη Μεταμόρφωση.
Τα εργοστάσια δεν έχουν εξασφαλίσει τη βιομάζα – καύσιμο, παρά μόνον υπόσχονται ότι θα καλλιεργούνται εκτάσεις εκτός Αττικής. Την τέφρα που θα παράγεται, κανείς δεν ξέρει πώς θα τη διαχειριστούν. Οι αέριοι ρύποι μεταφέρονται παντού. Το νερό που μολύνεται, δεν ξέρουμε πως θα το διαχειρίζονται. Θεωρούμε δεδομένη την αρνητική απόφαση του Δήμου Κηφισιάς», ανέφερε ο κ. Λιάκος.
Τ. Κεφαλάς: «Έχουμε αμφιβολίες για το τι τελικά θα καίνε»
Το λόγο πήρε έπειτα ο κ. Τ. Κεφαλάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος του Συντονιστικού Φορέων Αττικής, όπου σχεδιάζονται οι σχετικές εγκαταστάσεις, ο οποίος επισήμανε και τα εξής:
• Μέσα σε ένα εξάμηνο έχουμε 14 αιτήσεις για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, όταν στο τέλος του 2012 σε όλη την Ελλάδα λειτουργούσαν μόνο 10 μονάδες. Δεν μπορεί κανένα να αδειοδοτηθεί, αν δεν εξασφαλίσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις ενεργειακών φυτών. Πρέπει να μάς προβληματίσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει γεωργική γη στην Αττική, γι’ αυτό και υπάρχουν αμφιβολίες για το τι θα καίνε τελικά αυτά τα εργοστάσια ως πρώτη ύλη.
• Υπάρχει και μια υποκρισία: Αυτό που προβάλλεται, αντί για την τυχόν ωφελιμότητα ή μη βλαπτικότητα των έργων, είναι ότι πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Αλλά αυτό έχει μόνο να κάνει με το αν θα επιδοτείται ή όχι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται. Υπάρχουν εγκαταστάσεις βιομάζας άκρως βλαπτικές, όπως η πρόταση για μεταφορά 7 εκατ. τόνων απορριμμάτων από την Ιταλία για να καίγονται σε μονάδα στο Βόλο.
• Έχει σκόπιμα επιλεγεί διαδικασία που ξεφεύγει από τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία εξετάζει και αδειοδοτεί όλες τις μονάδες πάνω από 1 MW. Γιατί δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας που θα δεχόταν αυτές τις περιβαλλοντικές μελέτες, που έχουν κατατεθεί.
Ακολούθως ο κ. Κεφαλάς επισήμανε την ανυπαρξία αξιοπιστίας από μέρους των επενδυτών, καθώς και την ίδια την εγκατάσταση και τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει. Καταλήγοντας, πρότεινε την παρουσία δήμου και δημοτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την ερχόμενη Τρίτη, όπου επρόκειτο να συζητηθεί η ίδια επένδυση σε άλλους δυο δήμους και να ζητηθεί η ανάκληση της απόφασης για την Κηφισιά. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος να δοθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, όπου και θα κριθεί το θέμα.