Φραστικοί διαπληκτισμοί
Ένταση και φραστικοί διαπληκτισμοί μεταξύ δημοτικών συμβούλων και κατοίκων υπήρξαν κατά τη διάρκεια της τοποθέτης της κ. Ευ. Σωτηροπούλου, η οποία αρχικά αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πρώην δημοτικού συμβούλου Κηφισιάς και νυν περιφερειακού συμβούλου Αττικής, Δ. Βαρελά, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας, μετέφερε τη συμφωνία δημάρχου και δημοτικών συμβούλων της Κηφισιάς στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκριση της ΜΠΕ του εργοστασίου βιομάζας. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έφτασε στο σημείο να της αφαιρέσει το λόγο, ζητώντας της να ανακαλέσει. Η κ. Σωτηροπούλου, για να υποστηρίξει τα λεγόμενά της, κατέθεσε το φύλλο της εφημερίδας «Κηφισιά» με την τοποθέτηση του κ. Βαρελά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.
Σύμφωνα, τέλος, με την τοποθέτηση της Επιτροπής Αγώνα Κηφισιάς, τα μέλη της οποίας συμμετέχουν στο Συντονιστικό των Φορέων της Κηφισιάς κατά των σχεδίων εγκατάστασης εργοστασίου βιομάζας στην περιοχή:
«Είναι φανερό πως ο δήμαρχος και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, διακείμενοι ευνοϊκά στην επένδυση, προσπάθησαν να αποκρύψουν το ζήτημα, ώστε να υπάρξουν τετελεσμένα. Όταν φάνηκε ότι το θέμα θα έπαιρνε διαστάσεις, λόγω της κινητοποίησης φορέων και κατοίκων, αναδιπλώθηκε, την τελευταία στιγμή, μέσα στη συνεδρίαση του Δ.Σ., παίρνοντας αρνητική θέση στην επένδυση.
Στη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε, προσπάθησε να απαντήσει με προσβλητικές συκοφαντίες για κομματική υποκίνηση, μικροκομματικά κίνητρα κ.λπ., με στόχο τη διάσπαση του κινήματος. Με τη διατύπωση κατά κάθε μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, προσπαθεί να κλείσει το δρόμο σε πιθανές πραγματικές πρωτοβουλίες του Δήμου, αφήνοντας το πεδίο των σκουπιδιών ελεύθερο στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση, που θα πλήξει εργαζόμενους και δημότες.
Δεν πειθόμαστε βέβαια ότι αυτοί που προσπάθησαν να το αποκρύψουν, θα είναι μαζί μας και αύριο. Το ζήτημα δεν έκλεισε, αφού η απόφαση θα παρθεί από τη (διορισμένη και όχι εκλεγμένη) Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αλλά η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Ο αγώνας συνεχίζεται και προϋποθέτει ενότητα, πλατιά ενημέρωση, ενεργοποίηση των δημοτών και συνεργασία με φορείς των υπόλοιπων περιοχών της Αττικής». και ανιδιοτέλεια».
Το ψήφισμα του Δ.Σ.
Tο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, όπως διαμορφώθηκε, έπειτα από συζήτηση διόμιση και πλέον ωρών και μετά την τελική εισήγηση του δημάρχου Κηφισιάς Νίκου Χιωτάκη, έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς είναι αντίθετο σε κάθε εγκατάσταση Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων, είτε οργανικών, είτε βιομάζας είτε σύμμεικτων, δεδομένου ότι η Κηφισιά, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής, ήδη φιλοξενεί Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Είναι επίσης αντίθετο με την απόφαση (124/2013) του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Αττικής να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε η εταιρεία ΓΑΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΡΤΕΜΙΣ ΕΝΝΕΑ Ε.Π.Ε. για την κατασκευή στο ΒΙ.ΠΑ Κηφισιάς, στη θέση «Καλυφτάκι», Ο.Τ. 11 επί της οδού Θηβαίδος, Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από καύση βιομάζας». Το ψήφισμα ψηφίστηκε ομόφωνα, με επιφυλάξεις από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, που οφειλόταν κυρίως στην αρχική άρνηση του δημάρχου να κατονομάσει τη συγκεκριμένη επένδυση και να καταγγείλει την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Οι τοποθετήσεις των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο
Ομόφωνο ψήφισμα, αλλά με επιφυλάξεις από τη μειοψηφία
Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς εγκρίθηκε ομόφωνα, με επιφυλάξεις από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας (Συνοδινού, Κανακάκης), κυρίως, λόγω της αρχικής άρνησης του δημάρχου να κατονομαστεί η συγκεκριμένη επένδυση και να καταγγελθεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κηφισιάς κατέθεσε κείμενο διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:
• Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη χρήση καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων για ενεργειακές καλλιέργειες, καθώς έτσι δεσμεύονται τεράστιες εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις επισιτιστικές ανάγκες του λαού.
• Δεν υπάρχουν τρόποι, ούτε πολιτική βούληση να ελεγχθεί ότι η εταιρεία δε θα μολύνει την ατμόσφαιρα ή το υπέδαφος.
• Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και η ιδιωτικοποίησή της εντάσεται στους σχεδιασμούς που παραδίδουν στους ιδιώτες τους πιο κερδοφόρους τομείς.
• Ζητούμε κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ενιαίο κρατικό φορέα, που θα σέβεται και το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις στο εσωτερικό του.
Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Παναγιώτης Κανακάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κατασκευή τέτοιων εργοστασίων δεν γίνεται για το καλό της χώρας ούτε των πολιτών της, αλλά για να ευνοηθούν σκανδαλωδώς κάποιοι για να κερδοσκοπήσουν πάνω στη δική μας πλάτη και αυτό γίνεται μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης για την ελληνική κοινωνία όπου ακόμα και το ένα ευρώ είναι πολύτιμο. Οι εταιρείες που έκαναν τις αιτήσεις, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι του ιδίου ομίλου, στοχοποίησαν το Λεκανοπέδιο Αττικής για την εγκατάσταση αυτών των μονάδων και ευλόγως δημιουργούν πολλά ερωτηματικά σε όλους μας.
Γιατί ζητούν η χωροθέτηση αυτών των μονάδων να γίνεται κοντά σε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ; Γιατί δεν κατασκευάζουν αυτές τις μονάδες κοντά στον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης, δηλαδή της βιομάζας; Γιατί να επιβαρύνονται με τα μεταφορικά από τη Βοιωτία και από τη Φθιώτιδα μέχρι το Λεκανοπέδιο; Δικαιούμαστε να υποθέσουμε ότι κάτι άλλο σκέφτονται και δεν το λένε. Μήπως θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτό που είναι σε μεγάλη ποσότητα στο Λεκανοπέδιο, δηλαδή τα σκουπίδια και τη λυματολάσπη;
Δυστυχώς ο δήμαρχος, παραβιάζοντας όλους τους δημοκρατικούς κανόνες αποσιώπησε το θέμα και δεν ενημέρωσε ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε θετική απόφαση κατά πλειοψηφία για τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Με αυτό τον τρόπο η Κηφισιά έγινε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα, όπου ένα θεσμικό όργανο, όπως είναι η Περιφέρεια, έδωσε το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση αυτών των εργοστασίων, ανοίγοντας την κερκόπορτα αυτές οι εταιρείες να επανέλθουν δριμύτερες και στις άλλες περιοχές όπου η είχαν αποσύρει τις αιτήσεις τους».
Από την παράταξη ΠΟΛΗ ΦΩΣ, η Αγγελική Συνοδινού έκανε επίσης λόγο για «αποσιώπηση του θέματος από τον δήμαρχο» και δήλωσε: «Με αυτή την παράλειψή σας μάς εγκλωβίσατε για να μην μπορούμε να κάνουμε προσφυγή δυο μήνες μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τώρα θα πρέπει να βρρείτε τον τρόπο για να μάς απεγκλωβίσετε».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, Βασίλης Βάρσος, καταφέρθηκε κατά του κ. Δ. Βαρελά, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι ο περιφερειακός σύμβουλος «δήλωσε σε εφημερίδες πως θα ‘‘βοηθήσει’’ την Κηφισιά, φέρνοντας εδώ τον καρκίνο», όπως χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επένδυση του εργοστασίου βιομάζας.