Δεν έχουν χαρακτήρα κανονιστικής διοικητικής πράξης και συνεπώς στερούνται εκτελεστότητας, καθώς ελήφθησαν καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, οι δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, περί κήρυξης περιοχών της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας ως κορεσμένων και εξάμηνης αναστολής έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τα παραπάνω αποφαίνεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με ενημερωτικό της έγγραφο προς τον Δήμο Κηφισιάς, στις 2/10/2013, επισημαίνοντας ότι το μόνο που μπορεί να πράξει, είναι «να αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις παραβατικής και παράνομης λειτουργίας των ΚΥΕ, που προκαλούν τις εν λόγω οχλήσεις, επιβάλλοντας αυστηρώς τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διοικητικές κυρώσεις».
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται τέλος σε ένα θέμα που απασχόλησε επί μακρόν το Δημοτικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια της δημοτικής αρχής να περιορίσει την ανάπτυξη των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως των μπαρ κια των κέντρων διασκέδασης, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν συστηµατική πηγή όχλησης.
Στην τελευταία, προ των διακοπών του καλοκαιριού, συνεδρίασή του (31 Ιουλίου), το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για εξάμηνη αναστολή χορήγησης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω υπερκορεσμού και υπερσυγκέντρωσης τέτοιων καταστημάτων στη Ζώνη ΙΙ του παραδοσιακού κέντρου Κηφισιάς, αλλά και στο Ο.Τ. 346 του εμπορικού κέντρου Νέας Ερυθραίας, όπως και στα οικοδομικά τετράγωνα εκατέρωθεν της Χαριλάου Τρικούπη και στα ακίνητα που έχουν πρόσοψη επί της Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου.
Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, δεν υπάρχει περαιτέρω διαδικασία προσφυγής του Δήμου Κηφισιάς, προκειμένου να υπερασπιστεί τις δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αυτές θεωρούνται μη εκτελεστές. Γι’ αυτό το λόγο το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έχει ενημερωτικό και όχι ακυρωτικό χαρακτήρα.
Επισημαίνεται συγκεκριμένα σε αυτό: «Οι Δήμοι έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα, εκδίδοντας τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, να προσδιορίζουν τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τη χορήγηση της άδειας της οποίας είναι εξίσου αρμόδιοι.
Οι εν λόγω αρμοδιότητες, όπως εμφαίνεται και από το γράμμα του νόμου, σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων της έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΥΕ, ασκούνται δε πάντοτε εντός του πλαισίου της κείμενης νομοθεσίας και των τυχόν νομοθετικών εξουσιοδοτήσεων προς τους Δήμους.
Κατά τα ανωτέρω, η υπ’ αριθμ. 302/31-7-2013 (σ.σ.: όπως και η 303/31-7-2013 απόφαση) περί κήρυξης περιοχών του Δήμου σας ως κορεσμένων και αναστολής έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ΚΥΕ δεν έχει χαρακτήρα κανονιστικής διοικητικής πράξης και συνεπώς στερείται εκτελεστότητας, άρα δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, καθώς αυτή ελήφθη καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που παρέχεται από τις διατάξεις των προαναφερόμενων άρθρων.
Ως εκ τούτου, η εν λόγω απόφαση δεν δύναται να αποτελέσει σε καμία περίπτωση την κανονιστική βάση δια της οποίας ο Δήμος να προβαίνει γενικώς και αορίστως στην αναστολή έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας ΚΥΕ, δίχως προηγούμενη εξέταση και πλήρως εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση (σε περίπτωση απόρριψης) κάθε ξεχωριστά υποβαλλόμενου αιτήματος προς έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας».
Όπως αναφέρει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το εν λόγω ζήτημα έχει ήδη κριθεί νομολογιακά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (1064/2010, 1242/2004, 1243/2004, καθώς και από την Ειδική Επιτροπή του άρθρου 1562 ν. 3463/2006 σε συναφή ζητήματα.
Και επισημαίνει: «Σε κάθε περίπτωση, από τι νέες διατάξεις του ν. 3463/2006 δεν προκύπτει η βούληση του νομοθέτη να παράσχει στους ΟΤΑ την εξουσία να απαγορεύουν γενικώς και αδιακρίτως, με την έκδοση κανονιστικής πράξεως των οργάνων τους, τη χορήγηση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έστω και προσωρινά, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι με την έκδοση διαδοχικών πράξεων παρατάσεως ισχύος της απαγορεύσεως, ενδέχεται αυτή να λάβει μόνιμο χαρακτήρα για ορισμένες τουλάχιστον περιοχές».
Και καταλήγει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Κατόπιν των ανωτέρω εάν και εφόσον ο Δήμος αντιμετωπίζει προβλήματα από τη λειτουργία των ήδη υφιστάμενων ΚΥΕ, ως αυτά περιγράφονται στη ληφθείσα απόφαση (π.χ. όχληση από το ωράριο λειτουργίας, όχληση από χρήση μουσικής, κ.λπ.), δέον να αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις παραβατικής/παράνομης λειτουργίας των ΚΥΕ, που προκαλούν τις εν λόγω οχλήσεις, επιβάλλοντας αυστηρώς τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διοικητικές κυρώσεις, καθώς οι συναφείς πράξεις, ως αναλύθηκε, στερούνται εκτελεστότητας και δεν αποτελούν την κανονιστική βάση γενικής και αόριστης αναστολής έκδοσης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΥΕ, δίχως προηγούμενη εξέταση και πλήρως εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση (σε κάθε περίπτωση απόρριψης) κάθε ξεχωριστά υποβαλλόμενου αιτήματος προς έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας».
Κανονικά οι έλεγχοι
Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας, για την εξακρίβωση της νόμιμης λειτουργίας τους.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης στο Δημοτικό Συμβούλιο, το τελευταίο διάστημα υπεβλήθησαν 97 μηνύσεις σε βάρος ιδιοκτητών. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Από τον δήμαρχο Κηφισιάς υπεγράφησαν 32 αποφάσεις σφράγισης. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση της απόφασης. Από αυτές εκτελέστηκαν οι 6 αποφάσεις σφράγισης.