«Ο Παρθενώνας μπορεί να είναι ένα μνημείο κομμένο στα δύο, με κάποια τμήματά του στην Αθήνα και κάποια άλλα στο Λονδίνο, αλλά η Αθήνα είναι το κέντρο του και για μας αυτό είναι το σημείο αναφοράς».
Αυτή ήταν η φράση με την οποία η πρόεδρος του Ομίλου Unesco Αμαρουσίου, Ιωάννα Παπανικολάου – Πουσπουρίκα, έκλεισε το λόγο που εκφώνησε με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Μνημείο κομμένο στα δύο», που πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού στην αίθουσα του Δημαρχείου Κηφισιάς, «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος», την Παρασκευή 15 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00.
Για πολλά χρόνια ο Όμιλος Unesco Αμαρουσίου στήριζε τις εθνικές αλλά και διεθνείς προσπάθειες, που καταβάλλονται, προκειμένου να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα μας. Πέραν της στήριξης αυτών των προσπαθειών από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, κράτη, αλλά και φυσικά πρόσωπα, όπως καλλιτέχνες και επιστήμονες, η Unesco Αμαρουσίου παρουσίασε και παρουσιάζει έργο σχετικό με την παγκόσμια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Στα πλαίσια αυτών των δράσεων προστίθεται και μία προσωπική της προσπάθεια με στόχο την τοπική, εθνική και διεθνή κινητοποίηση απέναντι στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα: την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο Παρθενώνας, ο ναός, που έχει γίνει ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα του δυτικού πολιτισμού και θεωρείται ως το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων παραμένει ένα «μνημείο κομμένο στα δύο». Με το ένα τμήμα του να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και το υπόλοιπο στην Αθήνα. Περίπου τα μισά από τα γλυπτά, τα οποία εκτίθενται στο Βρετανικό μουσείο, αποκόπηκαν από το ναό από το λόρδο Έλγιν, ενώ η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική κατοχή.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Unesco Αμαρουσίου πραγματοποίησε την έκθεση ζωγραφικής με έργα από καλλιτέχνες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους στο θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως τόνισε και η πρόεδρος του Ομίλου στην ομιλία της, «κάθε ένα έργο της έκθεσης αυτής αποτελεί μία δήλωση, μία λέξη από τις φράσεις όλων εκείνων, που πιστεύουν πως το αίτημα της επιστροφής δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά και επιβεβλημένο».
Η έκθεση ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου 2015. Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν ήταν με αλφαβητική σειρά: Αηδονίδης Ηλίας, Αναγνωστόπουλος Νίκος, Ανδρουτσάκης Στάθης, Αντωναρόπουλος Χρήστος, Βουδούρογλου Χρύσα, Γκάρστεα Ελένα, Γκριτζώνας Νίκος, Κατζουράκης Κυριάκος, Κουκλινού Καλλιόπη, Κτιστοπούλου Μαρία, Λιάτσος Γρηγόρης, Λουκάς Δημήτρης, Λύτρας Σπύρος, Μαραγκού Κλεονίκη, Μαργαρίτη Ελεάνα, Παππάς Χρήστος, Πετρή Μαρίνα, Σμέρου Ζαχαρή, Σταθόπουλος Γιώργος, Σταυροπούλου Ματίνα, Τζάννε Νικολέττα.
Ο σχεδιασμός της αφίσας και της πρόσκλησης της έκθεσης ήταν της ζωγράφου Ματίνας Σταυροπούλου. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε ο κ. Στάθης Ανδρουτσάκης.
Κατά τη διάρκεια όλων των ημερών της έκθεσης γινόταν συνεχής προβολή πολυμεσικού υλικού σχετικού με τα γλυπτά του Παρθενώνα καθώς και άλλου σχετιζόμενου με τους σκοπούς και στόχους της Unesco.