Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο Νέο Τέρμα Αμαρουσίου κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά από την κινητοποίηση συλλόγων, φορέων, κατοίκων και αιρετών του Δήμου Αμαρουσίου κατά της τοποθέτησης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού και δίπλα σε ευαίσθητα σημεία όπως σχολικά συγκροτήματα, παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές στο Νέο Τέρμα, το θέμα έφτασε και στην Βουλή και μάλιστα από μέλη της κυβερνητικής παράταξης.
Συγκεκριμένα, οι ερωτώντες βουλευτές Χαρά Καφαντάρη, Γιώργος Δημαράς και Ελένη Αυλωνίτου κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό με θέμα «Τοποθέτηση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Αυτοκρ. Ηρακλείου 41 & Μ. Αλεξάνδρου 13 και επί της οδού Στρ. Λέκκα 33, στο Μαρούσι Αττικής», θέτοντας επί τάπητος την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας και της επαναφοράς των μέτρων για την κατ’ ελάχιστο απόσταση ασφαλείας που πρέπει να έχουν οι κεραίες για να λειτουργούν (πριν την νομοθετική ρύθμιση Βορίδη δηλαδή). Παράλληλα, ζητούν να υπάρξει σειρά ενεργειών που θα «βάζει τάξη» στο τοπίο που επικρατεί σήμερα, καθώς και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.
Αναλυτικά, η ερώτηση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Πριν από λίγες μέρες κάτοικοι του Αμαρουσίου προχώρησαν σε μια μεγάλη κινητοποίηση αντίδρασης κατά της εγκατάστασης μιας ακόμα κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο δώμα της πολυκατοικίας επί της οδού Αυτοκρ. Ηρακλείου 41 & Μ. Αλεξάνδρου 13 της εταιρίας Wind η οποία είναι καμουφλαρισμένη σε καπνοδόχο. Με την κινητοποίηση αυτή εναντιώθηκαν και κατά την δρομολογημένη τοποθέτηση δεύτερης κεραίας της Cosmote, στην ταράτσα της πολυκατοικίας επί της οδού Στρ. Λέκκα 33. Αμφότερες βρίσκονται πολύ κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές.
Είναι γνωστό, αρκετά χρόνια τώρα, ότι οι κινητοποιήσεις των πολιτών στις γειτονιές έχουν γίνει αιτία για να καταγραφεί και κοινωνικά το πρόβλημα για ανάγκη της προστασίας του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, το πάσχον θεσμικό πλαίσιο και την αντικατάσταση των ν. 3431/2006 και 4053/2012.
Παρά το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει όρια αποδεκτής έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκδώσει τη σύσταση 1999/519/EΚ με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της διεθνούς επιτροπής (ICNIRP) για την προστασία από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες, σήμερα παρατηρείται μια μεγάλη ετερογένεια ως προς τα όρια αποδεκτής έκθεσης, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες και μεγαλουπόλεις να έχουν θεσπίσει πολύ πιο αυστηρά όρια από τα προτεινόμενα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στην Ειδική Έκθεση του 2003, δίνοντας έμφαση στην Αρχή της Προφύλαξης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που προκύπτουν από τα υψηλά, επιτρεπόμενα, όρια της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όσο και τα θέματα νομιμότητας της τοποθέτησης και λειτουργίας των. Παρά την προσπάθεια που έγινε με το νόμο 3431/2006 για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων, δεν επήλθαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού δεν ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις του ΣτΠ και της επιστημονικής κοινότητας.
Επίσης, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την 1264/2005 απόφαση, κρίθηκε ελλιπής η ΚΥΑ 53571/3839/6.9.2000, καθώς αφενός δεν προβλέπει ελάχιστες αποστάσεις από χώρους συνάθροισης ευπαθών ομάδων πληθυσμού και, αφετέρου, έχει λάβει υπόψη της μόνο τις αποδεδειγμένες επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό κατά παράβαση της αρχής της προφύλαξης. Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την από 2004/2013 απόφασή του ακύρωσε εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας κρίνοντας ότι στην Περιβαλλοντική Έκθεση που υπέβαλε η παρεμβαίνουσα προς έγκριση, δεν περιλαμβάνεται, έστω και συνοπτική, παρουσίαση των τυχόν εναλλακτικών λύσεων που εξετάσθηκαν, βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, ως προς τη θέση εγκατάστασης του επίδικου σταθμού. Τίθεται έτσι ζήτημα συνολικά για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
Τέλος, σε ότι αφορά το θέμα της επικινδυνότητας της δημόσιας υγείας και των επιτρεπόμενων ορίων έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας, πέραν των μελετών, έχουν πλέον χαρακτηριστεί και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (το Μάιο του 2011) ως πιθανά επικίνδυνες και προκαλούσες προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.