Μάγεψαν το κοινό με τους «Χορούς και τις Μουσικές του Κόσμου» τα Τμήματα Χορών Ενηλίκων του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» με τις χορογραφίες που επιμελήθηκαν οι Δάσκαλοι Χορού, το βράδυ της Τρίτης 5 Ιουλίου 2016, στο Αίθριο Δημαρχείου Κηφισιάς. Η εκδήλωση περιελάμβανε Κλασικούς – Μοντέρνους Ευρωπαϊκούς – Λάτιν -Οriental και Ελληνικούς Χορούς.
Oι εκπαιδευτές των Τμημάτων Χορού του Νομικού Προσώπου κ.κ. Βασιλική Μουζή, Γιώργος Τραχανής, Yuri Dimitrof, χόρεψαν μαζί με τους συμμετέχοντες στα Προγράμματα του Οργανισμού, εντυπωσιάζοντας τον κόσμο με την χάρη, την αρμονία και την ακρίβεια των βημάτων κάθε χορού.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αχιλλέας Κουρέπης, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε θερμά του Δασκάλους Χορού για το έργο τους και συνεχάρη τους αθλούμενους τονίζοντας την αξία του Χορού ως τρόπο Άσκησης αιτιολογώντας ταυτόχρονα στο κοινό πως αν και χορευτική η εκδήλωση, διοργανώνεται από το Αθλητικό Τμήμα του Οργανισμού, μιας και στον Χορό απαιτούνται οι ίδιες βασικές δεξιότητες με τον Αθλητισμό.
Χαιρετισμό επίσης, απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Ζαπάντης, μιλώντας για την ικανότητα της πειθαρχίας που απαιτεί ο χορός και με την σειρά του και εκείνος, έδωσε τα συγχαρητήρια του σε αθλούμενους και δασκάλους.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας Μιχάλης Καυγαλάκης, τα μέλη του Δ.Σ του Οργανισμού «Δημήτριος Βικέλας» Ρόζα Κουτσούκου και Αγγελική Βαλασοπούλου καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Γιώργος Ρηγούτσος.
Τα αναμνηστικά έπαθλα στους χορευτές απένειμαν ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού – Αθλητισμού, ο αντιπρόεδρος & Υπεύθυνος Αθλητισμού του Νομικού Προσώπου και ο αντιδήμαρχος Νέας Ερυθραίας.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι χοροί cha-cha-cha, waltz, Tango, samba, συρτάκι, Οριένταλ Αιγυπτιακοί και Τουρκικοί Χοροί, κλείνοντας με ένα υπέροχο ελληνικό συρτάκι που παρέσυρε στην εξέδρα σχεδόν όλους τους παρευρισκομένους.
Την παρουσίαση της εκδήλωσης καθώς και την αναφορά σε κάθε χορό, έκανε η χορογράφος Έφη Κεραμάρη.
Ο χορός στη ζωή μας
Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης, η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως ρυθμική και σύμφωνη με τη μουσική.
Ο χορός είναι η τέχνη που επιτρέπει στον άνθρωπο να γυμνάζεται, να διασκεδάζει αλλά και να εκφράζεται μέσα από αυτόν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο χορός είναι η ποίηση του σώματος, γιατί μας δίνει το δικαίωμα να εκφράσουμε ελεύθερα τον εσωτερικό μας κόσμο και να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματα τη δεδομένη στιγμή. Ο χορός συνδυάζει τη μουσική, την οπτική και την κινησιολογική αντίληψη.
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, οι έννοιες χορός και χαρά είναι συνυφασμένες και συνδεδεμένες με την εκδήλωση συναισθημάτων. Πολλές φορές στην αρχαιότητα συναντάμε το χορό ως μέσω μίμησης και σε θρησκευτικές τελετές. Ωστόσο, υπήρχε και ως αυτόνομη τέχνη που τη συναντάμε πολλές φορές σε θεατρικές παραστάσεις αλλά και αμφορείς της εποχής . Στην Ιστορία έχει μείνει ο χορός του Ζαλόγγου. Εμπνευσμένες από την επανάσταση οι Σουλιώτισσες και θέλοντας να διατηρήσουν την υπερηφάνεια τους, χορεύανε με τόλμη, λύπη και περίσσια παλικαριά, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο πως μέσα από το χορό μπόρεσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.
Χορός: ένα ανεξάντλητο μέσο ανθρώπινης επικοινωνίας
O χορός γεννήθηκε από πολλές και διαφορετικές ανάγκες του ανθρώπου: να ξορκίσει τους φόβους του, να εξευμενίσει τους θεούς, να εκφράσει τον έρωτά του και κυρίως να επικοινωνήσει. Από τότε πολλά πράγματα άλλαξαν, ο χορός όμως παραμένει ακόμα πανταχού παρών.
Έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένες φορές, στο άκουσμα μιας ρυθμικής μουσικής, δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό του λικνίσματος; Μελέτες δείχνουν ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τους δυνατούς ήχους σαν απότομες μετακινήσεις και προσπαθώντας να ισορροπήσει το σώμα τού δίνει εντολή για κίνηση. Όλη αυτή η διαδικασία προκαλεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια έντονη αίσθηση ευχαρίστησης που πλημμυρίζει τον οργανισμό. Λόγος ικανός για να εντάξετε το χορό στη ζωή σας. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε λέξεις τις κινήσεις και τα συναισθήματα που εκδηλώνουμε με το χορό και να σας παρουσιάσουμε τα βασικότερα είδη του.
Τι μας προσφέρει ο χορός:
Δεν είναι τυχαίο που οι χορευτές έχουν σώματα άξια θαυμασμού. O χορός είναι μια από τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις. Αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού, βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και επομένως συμβάλλει στην απώλεια κιλών.
● Αν πιστεύετε ότι χορεύοντας γυμνάζονται μόνο τα πόδια, καιρός να αναθεωρήσετε. Όσο εσείς απολαμβάνετε το ρυθμό της μουσικής, όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματός σας καταβάλλουν τη δική τους προσπάθεια. Ένας χρόνος συστηματικής ενασχόλησης με το χορό βοηθά στη σύσφιγξη των κοιλιακών, δυναμώνει τον κορμό και γυμνάζει τα άκρα, ενώ παράλληλα χαρίζει ευλυγισία. O μαθητής διδάσκεται να συντονίζει τα διάφορα μέλη του σώματός του, αποκτώντας αρμονία στην κίνηση.
● Επίσης, μέσα από το χορό διδάσκεται κανείς να στέκεται και να περπατάει σωστά, ελέγχοντας το σώμα του. Όλα αυτά επιτυγχάνονται και με τη βοήθεια της διαφραγματική αναπνοής, που ισχυροποιεί την καρδιά και διευρύνει την ελαστικότητα των πνευμόνων.
● Τα οφέλη, όμως, δεν είναι μόνο σωματικά. Η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης, μια διέξοδος από την καθημερινότητα και το στρες. Κάθε χορός γεννήθηκε εξάλλου για να υπηρετήσει μια κοινωνική ανάγκη. Μακριά από την έννοια του «μοναχικού σπορ», ο χορός είναι φτιαγμένος πάντα για δύο ή περισσότερους ανθρώπους, που βιώνουν έτσι τη χαρά της επαφής και της ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο χορός, με την παραδοσιακή του έννοια, είναι της μόδας. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και κάντε μια νέα αρχή.
Χορό μπορεί να ξεκινήσει ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ικανότητες ή ταλέντο. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση.
Η θεραπευτική δύναμη του χορού
Η άσκηση είναι γνωστό ότι προάγει τη σωματική και ψυχική υγεία. Όμως περιορίζει την προσωπική έκφραση και προωθεί τη μίμηση. Οι ασκήσεις για να αποδώσουν πρέπει να γίνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Η χοροθεραπεία, αντίθετα, δίνει την ευκαιρία για απελευθέρωση από προσωπικές και κοινωνικές αναστολές, μέσα από δομημένες ασκήσεις, που εναρμονίζουν το σώμα, το νου και το «πνεύμα».
Η χοροθεραπεία έχει, εκτός από το καλλιτεχνικό μέρος, μια βιολογική πτυχή, την απελευθέρωση. Δουλεύονται οι αντιθέσεις, η συμβολική κίνηση, οι επαναλήψεις και οι ασκήσεις δυναμικής. Έτσι ο άλλος γνωρίζει καλύτερα το σώμα του και τον εαυτό του.
Ο χορός ή η θεραπεία με κίνηση είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού για τη συναισθηματική, γνωστική και κοινωνική συμπεριφορά.
Ως μια μορφή θεραπείας στηρίζεται στη βάση ότι η κίνηση και το συναίσθημα σχετίζονται άμεσα με την έκφραση. Ο απώτερος σκοπός της χοροθεραπείας είναι να βρεθεί μια υγιή ισορροπία και μια αίσθηση της πληρότητας.
Η χοροθεραπεία ασκείται σε μέρη, όπως ψυχικά κέντρα αποκατάστασης υγείας, ιατρικά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, γηροκομεία, εγκαταστάσεις ημερήσιας φροντίδας, καθώς και σε άλλα προγράμματα προαγωγής της υγείας. Εξειδικευμένες θεραπείες χορού μπορούν να βοηθήσουν να θεραπευθούν πολλές ασθένειες και αναπηρίες.
Ευεργετική η επίδραση του χορού στους αρρώστους
Η αγωγή μέσω του μέσω του χορού έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση πάνω σε αρρώστους.
Πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κατανοήσει τη θεραπευτική δύναμη του ρυθμού και της αρμονίας και ιδιαίτερα οι Πυθαγόρειοι. Ο χορός και η μουσική που κατά τους αρχαίους αποτελείται από τη φορά και το σχήμα, είναι τέχνες άρρηκτες συνδεδεμένες με την αρμονία, τέχνες αξιόλογες με τις οποίες μπορούν να εκφραστούν οι διάφορες ψυχικές καταστάσεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Εξ άλλου ανάμεσα στους χορούς και τη μουσική διαφόρων λαών, υπάρχουν πολλά στοιχεία που μοιάζουν μεταξύ τους, γιατί ξεκινούν από την ίδια ακριβώς ανάγκη. Την ανάγκη για έκφραση.
Τα πλεονεκτήματα της μουσικής και του χορού
Τόσο ο χορός όσο και η μουσική, έχουν και πολλά άλλα πλεονεκτήματα. Βοηθούν τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα παιδιά, να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το περιβάλλον, να ανακαλύψουν το ρυθμό που κρύβουν μέσα τους και να πειθαρχήσουν το κορμί και το μυαλό τους. Οι αρχαίοι λαοί, θεωρούσαν την τέχνη του χορού απαραίτητη για όλους εκείνους που νιώθουν την ανάγκη να εκφραστούν με την κίνηση. Γυναίκα, άνδρας ή παιδί δεν έχει σημασία. Ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει την αρμονία μέσω του χορού και της μουσικής.
Αν και ο χορός υπήρξε μια μέθοδος έκφρασης για αιώνες, πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως μορφή θεραπείας.
Η θεωρία της χοροθεραπείας βασίζεται στην ιδέα ότι «το σώμα και το μυαλό είναι αδιαχώριστα».
Οι αρχές της θεραπείας του χορού είναι:
– Το σώμα και το μυαλό αλληλεπιδρούν, έτσι ώστε μια αλλαγή στην κίνηση θα επηρεάσει συνολικά τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
– Η κίνηση αντανακλά την προσωπικότητά του ατόμου.
– Η θεραπευτική σχέση γίνεται μη λεκτικά.
– Η κίνηση είναι μια συμβολική λειτουργία και ως εκ τούτου μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ασυνείδητης διεργασίας.
– Ο αυτοσχεδιασμός επιτρέπει σε αυτόν που χορεύει να πειραματιστεί.
Μέσα από την ενότητα του σώματος, του νου και του πνεύματος, η χοροθεραπεία παρέχει μια αίσθηση της πληρότητας σε όλα τα άτομα. Η χοροθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει σοβαρές διαταραχές και ασθένειες. Η αγωγή μέσω του μέσω του χορού έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση πάνω σε αρρώστους.
Χοροθεραπεία
– Αυτισμός: Παρέχει μια αίσθηση αποδοχής και διευρύνει τις δεξιότητες και τις γνωστικές ικανότητες και αυξάνει την ωριμότητα
– Μαθησιακές Δυσκολίες: Αναπτύσσει καλύτερα τις οργανωτικές δεξιότητες, μαθαίνει και βιώνει τον έλεγχο και την επιλογή, τον ανώτερο εαυτό.
– Ανασφάλεια: Τονώνει την αυτοπεποίθηση.
– Νοητική Καθυστέρηση: Βελτιώνει την εικόνα του σώματος, τις κοινωνικές δεξιότητες, τον συντονισμό και τις κινητικές δεξιότητες και προωθεί την επικοινωνία.
– Κωφάλαλοι και Βαρήκοοι: Μειώνει τα συναισθήματα της απομόνωσης, παρέχει έμπνευση για τις σχέσεις.
– Τυφλοί ή με προβλήματα όρασης: Βελτιώνει την εικόνα του σώματος, τις κινητικές δεξιότητες και την προσωπική συνειδητοποίηση.
– Άτομα με ειδικές ανάγκες: Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες και την εικόνα του σώματος, παρέχει έναν τρόπο να επικοινωνούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
– Ηλικιωμένοι: Προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση, την έκφραση και την άσκηση, ανακουφίζει τους φόβους της μοναξιάς και της απομόνωσης.
– Διατροφικές Διαταραχές: Αλλάζει την εικόνα του σώματος και βοηθά στις καταστροφικές συμπεριφορές.
– Ψυχοσωματικές διαταραχές: Δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στη σχιζοφρένεια και στην κατάθλιψη.
– Νόσος του Πάρκινσον: Χρησιμοποιεί τον ρυθμό για να βοηθήσει στη μείωση της δυσλειτουργίας του σώματος η οποία βελτιώνει τις κινητικές ικανότητες, την ισορροπία, και τη χρήση των άκρων.
– Άγχος: Ο χορός με τις τεχνικές χαλάρωσης μειώνει το άγχος, μέσα από την αναπνοή και την απελευθέρωση.
– Καρκινοπαθείς: Ευεργετική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Θεραπεία μέσω της ψυχολογικής και σωματικής ευεξίας και τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθενείς με καρκίνο.
– Εγκεφαλικό επεισόδιο: Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να επανέλθουν από εγκεφαλικά επεισόδια και εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις, αυξάνοντας την ικανότητα μετακίνησής τους, καθώς και τη γνωστική λειτουργία.
– Κοινωνικότητα: Η ενέργεια που αποκτάται από τον χορό τονώνει την αυτοπεποίθηση και βοηθάει επαγγελματικά.
– Κατάθλιψη: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα είναι γενικά επωφελής για τους ασθενείς που πάσχουν από ήπια κατάθλιψη.
Συνήθως οι ενήλικες που πάσχουν από ψυχικές νόσους και νευρώσεις, εκτονώνονται με την κίνηση, αλλά συγχρόνως αποκτούν και αυτοπεποίθηση. Ο χορός επιδρά θετικά στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Ο συνδυασμός μουσικής και κινήσεως συντελεί στο να αποκατασταθεί η αρμονική σχέση και η ισορροπία ανάμεσα στον ασθενή και τον εξωτερικό κόσμο. Αυτό βοηθάει αφάνταστα στη βαθμιαία αποκατάσταση της ψυχικής του υγείας και διευκολύνει το έργο των θεραπευτών. Τα προβληματικά παιδιά και ιδιαίτερα εκείνα που συναντούν δυσκολίες στην ομιλία, μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα να εκφράζονται με λόγια. Άλλωστε αναπτύσσεται ανάμεσα στο δάσκαλο και στο παιδί ένας σιωπηλός διάλογος και μια ψυχική επαφή μέσω της κινήσεως και του ρυθμού που οπωσδήποτε δρα ευεργετικά στις πνευματικές και σωματικές λειτουργίες του τελευταίου. Μ΄ αυτό τον τρόπο το «ειδικό παιδί» προετοιμάζεται κατάλληλα για την υπόλοιπη θεραπεία, αλλά και συχνά παρουσιάζει ανέλπιστη καλυτέρευση μόνο με την εφαρμογή της αγωγής μέσω »του χορού και της μουσικής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της επιτυχίας μέσω της αγωγής αυτής είναι πολύ μεγάλο αφού συχνά σε ελαφρές περιπτώσεις, αρκεί και μόνο η αγωγή αυτή για να αποκατασταθεί η υγεία του ασθενούς κι αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους νευρωτικούς ασθενείς.
Ο χορός και η μουσική που κατά τους αρχαίους αποτελείται από τη φορά και το σχήμα, είναι τέχνες άρρηκτες συνδεδεμένες με την αρμονία, τέχνες αξιόλογες με τις οποίες μπορούν να εκφραστούν οι διάφορες ψυχικές καταστάσεις και τα ανθρώπινα συναισθήματα.dance. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι υπάρχουν πολλές μέθοδοι και τεχνικές χοροκινησιοθεραπείας.
Η ποικιλία των προσεγγίσεων συνδέεται άμεσα με το πόσο πλατύ είναι το εύρος των εφαρμογών της χοροθεραπείας και αναδεικνύει με συγκινητικό τρόπο τη σχέση θεραπευτή – θεραπευομένου που είναι μια σχέση αμφίδρομης αμοιβαίας ανέλιξης που εμπλουτίζει και διαμορφώνει εξ ίσου και τους δύο. Το δέντρο της σύγχρονης χοροθεραπείας μας συνδέει με τη «μαγεία» του παρελθόντος, με την επιστήμη και την Τέχνη του παρόντος και με μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.