Νέα χαράτσια εν όψει, πληρωτέα όπως πάντα μετά τις εκλογές. Για όσους εύκολα πείθονται από την προπαγάνδα των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και παίρνουν είδηση την αλήθεια μόνον μόλις λάβουν την ειδοποίηση πληρωμής. Αλλά και για τους άλλους, τους πολλούς, που έχουν πια χάσει το λογαριασμό από τις απανωτές αλλαγές και δεν ξέρουν πως τελικά κατέληξαν οι «συνεννοήσεις» με την τρόικα.
Νέα χαράτσια με το φόρο εισοδήματος
Οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος, που θα πρέπει να γίνουν μέχρι 30 Ιουνίου, θα γίνουν με βάση το φορολογικό νόμο 4172 /2013. Ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2013, ισχύει όμως για πρώτη φορά από τις φετινές δηλώσεις και προβλέπει τα εξής:
1. Πρώτα από όλα, και για όποιον δεν κατάλαβε, ο νόμος προσθέτει 2,5 δισ. ευρώ επιπλέον φόρους. Όλοι μας ξέρουμε τι έγινε πέρυσι, αλλά τώρα έχουμε και επίσημα στοιχεία:
Σύμφωνα με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2013, στα 6,82 δισ. ευρώ έφτασε το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι (επιπλέον των όσων τους παρακρατήθηκαν άμεσα), από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, όταν για τις δηλώσεις του 2012 το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,1δισ. ευρώ. Ήταν δηλαδή το 2013 πάνω από έξι φορές μεγαλύτερο!
2. Καμία πρόβλεψη για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, κάτι που, έστω και υποκριτικά, «καυτηρίασε» ακόμα και η Μέρκελ και οι όμοιοί της. Μένουν έτσι τα συνήθη υποζύγια να πληρώνουν το λογαριασμό, γιατί πάλι τάχα επειγόμαστε.
3. Μειώνεται η φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου: Οι ΑΕ, ΕΠΕ και κεφαλαιουχικές θα φορολογούνται για όλα τα κέρδη με συντελεστή 26% από 20% που ισχύει για τις χρήσεις 2010 έως 2011. Για όσα όμως μερίσματα ή κέρδη κεφαλαιοποιούν ή διανέμουν, θα κάνουν παρακράτηση φόρου 10% από 25% που ισχύει σήμερα. Δηλαδή από συνολική επιβάρυνση 40% (20%+25% επί του 80% των κερδών, με αφαίρεση δηλ. του φόρου που λογίστηκε στα συνολικά κέρδη) πέρυσι και πρόπερσι, φέτος θα έχουν 33,4%. Μείωση6,6%! Ο δε φόρος 10% για μερίσματα, εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση του μετόχου. Αν δηλαδή κάποιος έχει μεγάλο εισόδημα μόνο από μερίσματα, φορολογείται με 10% ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος (αντί για το 42% των μισθωτών)!
4. Για τα φυσικά πρόσωπα θα ισχύσει αυτοτελής φορολόγηση ανάλογα με την πηγή, κάτι που ευνοεί τα μεγάλα εισοδήματα από πολλές πηγές, μιας και το πρόσθετο εισόδημα δεν θα αθροίζεται ώστε να φορολογείται ολόκληρο στις ανώτερες κλίμακες. Για κάθε πηγή ξεχωριστά θα ισχύουν τα εξής:
5. Για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (και μισθωτούς με μπλοκάκι) προβλέπεται φορολόγηση από το 1ο ευρώ αλλά και μείωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000, ενώ από κει και πέρα η μείωση φόρου γίνεται μικρότερη και μηδενίζεται στις 42.000. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με αφορολόγητο 9.500 μέχρι τις 21.000, ενώ από κει και πάνω το «αφορολόγητο» μειώνεται μέχρι μηδενισμού. Έτσι, μέχρι 23.000 ευρώ χωρίς παιδιά, θα υπάρχει μικρή ελάφρυνση από πέρυσι (από την άποψη της κλίμακας μόνο, δείτε παρακάτω για τις φοροαπαλλαγές που καταργούνται). Για ένα παιδί υπάρχει ελάφρυνση για εισόδημα κάτω από 12.000, για δύο παιδιά κάτω από 11.000 ενώ από το τρίτο παιδί υπάρχει επιβάρυνση. Για εισοδήματα πάνω από τα προηγούμενα όρια και μέχρι τις 35.000 ευρώ η επιβάρυνση είναι αναλογικά μεγαλύτερη. Οι μειώσεις προϋποθέτουν αποδείξεις δαπανών 25% του εισοδήματος (μέχρι 10.500 ευρώ για εισόδημα 42.000), ενώ αν αυτές δεν συγκεντρωθούν, θα υπάρχει πρόστιμο 22% στη διαφορά. Όλες οι φοροαπαλλαγές καταργούνται, π.χ. μειώσεις για προστατευόμενα τέκνα, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο κατοικίας φορολογούμενου και παιδιών, ασφάλιστρα, δίδακτρα κλπ, εκτός από τις ιατρικές δαπάνες (αλλά και από αυτές μόνο για ποσά πάνω από το 5% του συνολικού εισοδήματος), δωρεές προς το δημόσιο και διατροφή προς σύζυγο, που κι αυτές παραμένουν ως μειώσεις μόνο για μισθωτούς, και φυσικά με ανώτατο όριο.
6. Προσοχή στα τεκμήρια: Η ραγδαία πτώση μισθών και συντάξεων, η εκτεταμένη ανεργία, τα αυξημένα ως προς το παρελθόν τεκμήρια, με τις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών να είναι πια μεγαλύτερες από τις πραγματικές, έχουν σαν αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις το πραγματικό εισόδημα να είναι μικρότερο από τα τεκμήρια. Έτσι ο φόρος είναι μεγαλύτερος υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια και είναι δυσανάλογα μεγάλος! Υπενθυμίζουμε ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να τα αμφισβητήσει πηγαίνοντας στην εφορία. Μπορεί επίσης να επικαλεσθεί εισόδημα προηγούμενων ετών, για να δικαιολογήσει τη διαφορά.
7. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 26% για εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ και 33% για το επιπλέον ποσό, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς καμία μείωση φόρου, ούτε για νοσοκομειακή – ιατρική περίθαλψη! Αυτό προκαλεί μεγάλες επιβαρύνσεις για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 35.000, ενώ είναι ευνοϊκότερη για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται επίσης σε 650 ευρώ από 500.
8. Οι αγρότες θα φορολογηθούν για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 22%, από 25.001 ευρώ έως 42.000 ευρώ με 32%, ενώ για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 42.001 ευρώ με 42%. Θα υπάρξουν τελικά (μόνο για φέτος) οι εκπτώσεις φόρου των μισθωτών (αυτό το κέρδισαν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους, γιατί ο νόμος δεν το προέβλεπε), αλλά χωρίς φοροαπαλλαγές για ιατρικές δαπάνες, διατροφή και δωρεές, που έμειναν μόνο για τους μισθωτούς.
9. Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% μέχρι 12.000 και για επιπλέον ποσά με 33%, με πρόσθετο φόρο 1,5% για κατοικίες και 3% για επαγγελματική στέγη ή κατοικίες μεγαλύτερες των 300 τ.μ. Επιβαρύνονται δηλ. οι μικροϊδιοκτήτες που με το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνουν αισθητά το «αφορολόγητο» και ελαφρύνονται όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
10. Η φορολογία τόκων των καταθέσεων αυξάνει από 10% σε 15% (αυτή η διάταξη εφαρμόστηκε ήδη από 1/1/2014), επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στα ακίνητα(στη διαφορά τιμής πώλησης του ακινήτου από την τιμή αγοράς του), και φόρος υπεραξίας 20% στη μεταβίβαση μετοχών.
Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Οι δηλώσεις Ε9 θα είναι η βάση του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Με το νόμο 4223/2013 (που ψηφίστηκε στις 31/12/2013), το τάχα έκτακτο χαράτσι της ΔΕΗ, που από ΕΕΤΗΔΕ είχε γίνει στο μεταξύ ΕΕΤΑ (για να παρακάμψουν την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το 1ο χαράτσι παράνομο αν γινόταν μόνιμο), έγινε τελικά μόνιμος φόρος και μάλιστα διευρυμένος, με ονομασία ΕΝΦΙΑ αυτή τη φορά.
Το άρθρο 1 ξεκινάει χαρακτηριστικά ως εξής: «Από το έτος 2014 και για κάθε επόμενο έτος επιβάλλεται Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.)».
Ο ΕΝΦΙΑ διαφημίστηκε όπως πάντα ως δικαιότερος και ελαφρύτερος φόρος. Παρόλο που τα έσοδα που αναμένονται ετησίως είναι 2,65 δισ. έναντι των 2,48 πριν (του αθροίσματος ΕΕΤΑ + ΦΑΠ), 170 εκατ. δηλαδή παραπάνω (και 6 φορές πάνω από τη φορολογία του 2010)! Αλλά ας δούμε τη νέα φοροκλοπή αναλυτικά:
1. Πρώτα από όλα, για να εισπραχθούν τα 2,65 δισ., ο φόρος που θα βεβαιωθεί είναι 3,28 δισ!
Ο φορολογούμενος που τελικά θα μπορέσει να πληρώσει, θα πληρώσει 24% επί πλέον!
2. Ακόμα, ενώ μέχρι τώρα η φορολογία αφορούσε μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τώρα φορολογούνται τα πάντα, κτίσματα ηλεκτροδοτούμενα και μη, οικόπεδα εντός σχεδίου (που δεν πλήρωναν χαράτσι στη ΔΕΗ), αγροτεμάχια εκτός σχεδίου (που δεν πλήρωναν ούτε χαράτσι ούτε ΦΑΠ), όλα.
3. Για τα κτίσματα, ίσχυε μέχρι τώρα η τιμή ζώνης που είχαν στείλει οι δήμοι στη ΔΕΗ, η οποία σε κάποιες περιοχές και για ειδικούς λόγους ήταν μικρότερη από την τιμή ζώνης της εφορίας (αυτό ίσχυε και για κάποιες περιοχές της Κηφισιάς). Τώρα θα ισχύσει η τιμή ζώνης της εφορίας, οπότε στις παραπάνω περιπτώσεις ο υπολογισμός ξεκινάει από μεγαλύτερη βάση.
4. Η τιμή ζώνης των περιοχών εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας αυξάνει, σε πολλές περιπτώσεις δραματικά. Γιατί σ΄αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή ζώνης που θα ισχύσει είναι η κατώτερη ΤΖ της δημοτικής ενότητας, του δήμου ή της περιφερειακής ενότητας για την οποία υπάρχουν αντικειμενικές τιμές ΑΕ, που είναι συνήθως μεγαλύτερες από την κατώτατη τιμή ζώνης με την οποία υπολογιζόταν το ΕΕΤΗΔΕ / ΕΕΤΑ.
5. Οι ημιυπαίθριοι χώροι (ΗΥΧ) που είχαν νομιμοποιηθεί με το νόμο 3843/2010 (νόμο Μπιρμπίλη), εξαιρούνταν μέχρι τώρα από τη φορολογία. Αυτό ήταν και το κίνητρο που προέβλεπε ρητά ο νόμος αυτός για τη δήλωση των ΗΥΧ, ώστε να μαζέψουν λεφτά. Τώρα, το κράτος απατεώνας, αναιρεί τις δικές του δεσμεύσεις: Οι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν και αυτούς τους ΗΥΧ στο Ε9 μέχρι τέλος Μαΐου, για να φορολογηθούν με ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζουμε ότι νομιμοποιήσεις που έγιναν με μεταγενέστερους νόμους, πρέπει να έχουν ήδη δηλωθεί (εφ’ όσον έγιναν μέχρι το 2012), ή να δηλωθούν τώρα (εφ’ όσον έγιναν το 2013).
6. Ο φόρος έχει 2 τμήματα: Ο κύριος φόρος που υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, και ο συμπληρωματικός φόρος που υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων (για σύνολο αξίας πάνω από 300.000 Ευρώ). Έτσι, για τον κύριο φόρο (που είναι ο βασικός) δεν υπάρχει καμία αναλογικότητα ούτε απαλλασσόμενη αξία, όπως και με τα χαράτσια της ΔΕΗ. Όλα τα ακίνητα, φτωχών και πλούσιων, φορολογούνται από το 1ο ευρώ, και με τον ίδιο (μη αναλογικό) τρόπο.
7. Για φορολογούμενους με βεβαιωμένη αδυναμία πληρωμής, υπάρχει έκπτωση 50%, αν ισχύουν σωρευτικά τα εξής:
• Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα στο προηγούμενο φορολογικού έτος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
• Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειας του φορολογούμενου, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
• Ο φορολογούμενος και ή τα μέλη της οικογένειάς του δεν έχουν ληξιπρόθεσμες ή μη ρυθμισμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Αν ο φορολογούμενος έχει 3 και πάνω παιδιά ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του έχει αναπηρία 80% και πάνω και ταυτόχρονα πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις (με το πλαφόν εισοδήματος στις 12.000), τότε απαλλάσσεται από το φόρο για το έτος αυτό.
Είναι φανερή η κοροϊδία! Οι προϋποθέσεις κάνουν τις εκπτώσεις αδύνατες, για την τεράστια πλειοψηφία!
Αυτό είναι το πραγματικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της.
Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς