Και σε επίπεδο γειτονιάς ως ζωντανού κυττάρου της τοπικής κοινωνίας, πώς λειτούργησε η νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης;
Δεν έχουμε απάντηση επίσης:
α) Εάν η μετ’ εμφάσεως τονιζομένη από τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης ανάγκη, απαίτηση της ενίσχυσης της υπόστασης της γειτονιάς ως ζωντανού κυττάρου της τοπικής κοινωνίας, όπου υπήρξε διεύρυνση των Δήμων δια συνενώσεως, βρήκε την εφαρμογή της για όλες της περιοχές του Δήμου μας, π.χ. για την περιοχή των συνοικιών εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου (ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΚΑΤΩ ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΔΑΜΕΣ, ΚΑΛΥΦΤΑΚΙ, ΠΑΝΟΡΑΜΑ).
β) Εάν λειτούργησαν επαρκώς οι υπό του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για το όσα το άρθρο 214 του ΚΔΚ & το άρθρο 78 του Ν. 3852/2010 περί διαβουλεύσεως & προηγούμενης ενημέρωσης προ της λήψεως των αποφάσεων, ορίζουν.
γ) Εάν εξασφαλίσθηκαν με τα όσα ο ΚΔ Κ (Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων) και ο Νόμος 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) ορίζουν, οι προϋποθέσεις ασκήσεως του σοβαρού ρόλου της αντιπολιτεύσεως, ιδιαίτερα ως προς τη σκοπιμότητα των λαμβανομένων αποφάσεων στα Συλλογικά Όργανα Διοικήσεως του Δήμου, η οποία σκοπιμότητα κατά το Σύνταγμα (άρθρο 102) δεν είναι επιτρεπτή από κανένα άλλο κρατικό όργανο (το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο έλεγχο νομιμότητος στις αποφάσεις των οργάνων των ΟΤΑ). Η προσωπική μου άποψη που υποστηρίζεται από παρακολούθηση και μελέτη των σχετικών θεμάτων είναι ότι οι προαναφερθέντες ως οργανωτικοί και λειτουργικοί στόχοι (που δεν είναι οι μοναδικοί) δεν επετεύχθησαν στο βαθμό που επεβάλλετο, τουναντίον για κάποιους, π.χ. εκείνους που σχετίζονται με την ενίσχυση της υπόστασης της γειτονιάς, υπήρξε αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις γειτονιές (συνοικίες) του πρώην Δήμου Κηφισιάς εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου (Νέα – Κάτω Κηφισιά, Αδάμες, Καλυφτάκι -Πανόραμα).
Η πολυπόθητη συνένωση, δηλαδή, δεν επετεύχθη;
Τα κύρια αίτια αυτού του αποτελέσματος πρέπει να αναζητηθούν: Στη συνέχιση, εμμονή σε πρακτικές του παρελθόντος που ταίριαζαν στους μικρότερους ΟΤΑ (Δήμος, Κοινότητα) με περιορισμένες αρμοδιότητες και πόρους. Την άρνησή μας γενικώς να δεχθούμε, ό,τι αποτελεί σχεδόν κανόνα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., δηλαδή, την πιλοτική εφαρμογή προ της υλοποιήσεως μιας δομικής θεσμικής μεταβολής σε όλη τη χώρα, ως ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και να κάνουμε συστηματικό και σε εύλογο χρόνο απολογισμό (αποτίμηση) κατά την πορεία της υλοποιήσεως. Και, βεβαίως, την κύρια ευθύνη, όπως και κατά το παρελθόν, την έχει το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο:
Δεν ζήτησε αυτή την αποτίμηση από τους Δήμους.
Δεν ενημερώνει – εκπαιδεύει εκείνους που καλούνται να υλοποιήσουν τις νέες δομικές θεσμικές αλλαγές με βραχυχρόνια σεμινάρια.
Δεν παρακολουθεί με συγκρότηση ειδικών ομάδων (task force) το πώς αυτές υλοποιούνται ώστε να παρεμβαίνει, απαιτώντας από πεπειραμένα στελέχη την εφαρμογή των ή διορθώνοντας τα κακώς ή ελλιπώς σχεδιασθέντα. Κλασικό παράδειγμα ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη (άρθρο 77 ν. 3852/2010) που ακόμη δεν λειτούργησε λόγω εσφαλμένης σχεδιάσεως και μη παρεμβάσεως του ΥΠΕΣ.
Κ. Κυριαζόπουλε θα ήθελα να μας δώσετε κάποιες περισσότερες πληροφορίες γι’αυτό που είπατε για το νέο ρόλο του δημάρχου και για την άγνωστη σχεδόν σε όλους μας Εκτελεστική Επιτροπή…
Προσωπικά θεωρώ το νέο ρόλο του δημάρχου ως μία των πλέον σημαντικών μεταβολών στο σύστημα διακυβερνήσεως και επομένως ανάλογα εκτιμώ και το ρόλο της «άγνωστης» ως αναφέρατε Εκτελεστικής Επιτροπής. Γι’ αυτό όμως θα αφήσω να μιλήσουν εκείνοι που σχεδίασαν τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», παραδίνοντας σχετικά κείμενα από μελέτες της Νέας Αρχιτεκτονικής και την εισηγητική έκθεση του νόμου 3852/2010.
Θα σας δώσω δύο κείμενα: Τον πίνακα θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος της συνοικίας μας, όπως αναφέρονται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο. Τον πίνακα που δώσαμε εκπρόσωποι – μέλη Συλλόγων που δραστηριοποιούνται σε συνοικίες εκατέρωθεν του αυτοκινητοδρόμου στον κ. Θωμάκο, εκλεγέντα νέο δήμαρχο Κηφισιάς, κατά πρόσφατη συνάντησή μας (8/8/2014).
Κτίρια εκπαίδευσης, αποχέτευση, πλευρικά διόδια, κυκλοφοριακό και χωροταξικό τα κυριότερα προβλήματα