Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 01/04/2023
Bαρύ πλήγμα στη δημοτικότητά του δέχεται ο Εμανουέλ Μακρόν με την επιμονή του στο νέο ασφαλιστικό και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχει βγάλει στους δρόμους όλους σχεδόν τους Γάλλους και έχει βυθίσει στο χάος το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις. Παρά το γεγονός ότι τα συνδικάτα δεν εμφανίζονται αρνητικά στο ενδεχόμενο διαβούλευσης, με μοναδικό όρο να παγώσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου, με το οποίο το όριο ηλικίας αυξάνεται σταδιακά έως το 2030 στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος επιμένει στη θέση του ότι το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί για λόγους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και γι’ αυτό επέλεξε να το κυρώσει με προεδρικό διάταγμα, αφού εισέπραξε το «όχι» του Κοινοβουλίου. Εκτός και αν επιβάλει μπλόκο το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται ν’ αποφανθεί εντός των επομένων ημερών.
Προειδοποιητική «βολή»
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Μακρόν επιχειρεί να «πειράξει» το ασφαλιστικό σύστημα: το 2019, κατά την πρώτη θητεία του, είχε προχωρήσει σε ενοποίηση ταμείων και σε απαλλαγή από 42 ειδικά καθεστώτα για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων στο Δημόσιο. Απέφυγε, ωστόσο, να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή αφορούσε στα όρια ηλικίας, μολονότι και τότε είχε υποστηρίξει ότι τις μεταρρυθμίσεις υπαγορεύει η ανάγκη βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση, το τίμημα των αλλαγών και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο τις εφαρμόζει είναι βαρύ για τον ίδιο, αφού βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί για πρώτη φορά μετά το 2018 και τα «Κίτρινα Γιλέκα» κάτω από το 30%, ωστόσο επιμένει ότι η ανάγκη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η Γαλλία αφενός είναι από τις χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ για τις συντάξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφετέρου η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί αν ληφθούν υπόψη και τα δημογραφικά δεδομένα και η γήρανση του πληθυσμού – πρόβλημα που είναι έντονο επίσης στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Ελλάδας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία οι αναλογίες είναι 2,1 εργαζόμενοι για κάθε συνταξιούχο το 2000 και σήμερα 1,7, ενώ το 2070 θα διαμορφωθούν σε 1,2.
Οι πολιτικά ωφελημένοι
Η κατάσταση που διαμορφώνεται πάντως στη Γαλλία έχει άμεσες επιπτώσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντικές απώλειες για την «Αναγέννηση», το κόμμα του Μακρόν, με τους ψηφοφόρους να κατευθύνονται προς τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν και δεύτερος πόλος να ανδεικνύεται η συμμαχία Αριστεράς – Πρασίνων με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Με άλλα λόγια, Λεπέν και Μελανσόν μετατρέπονται σε βασικοί παίκτες του -διπολικού- γαλλικού
πολιτικού συστήματος, με τον Μακρόν να μένει εκτός νυμφώνος. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι οι νεότερες ηλικίες -κάτω των 35 ετών- εμφανίζονται να στρέφονται προς την Αριστερά και οι μεγαλύτερες προς τον «Εθνικό Συναγερμό».
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθηστε μας στο Twitter