Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 20/11
Πριν λίγους μήνες ένα κύμα ενθουσιασμού κυρίευσε τον πλανήτη, μετά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες Μπάιντεν, για ένα νέο… New deal, με πακέτα άπειρων τρισ. $, που θα έβγαζαν την χρεωκοπημένη υπερδύναμη από τα πολλαπλά βάσανα! Γενναίες δαπάνες στην κοινωνική πολιτική και στο περιβάλλον, μέσω φορολόγησης στα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ΘΑ άλλαζαν την όψη της αμερικανικής κοινωνίας. Πολλοί θυμήθηκαν τον… Ρούσβελτ και χάρηκαν για το ρόδινο μέλλον!
Από τη σελίδα αυτή, προειδοποιήσαμε για το φιάσκο που θα ερχόταν σύντομα, σε κύριο άρθρο στις 28 Μαΐου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κακέκτυπος Ρούζβελτ»!
Αναγκαστική προσγείωση
Η εξαγγελία του πακέτου 4,5 τρισ. για την ανανέωση των υποδομών της χώρας, εκ των οποίων τα 3,5 τρισ. θα πήγαιναν για το κοινωνικό κράτος και την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής αλλαγής, αποδείχθηκε πολύ καλή για να είναι αληθινή. Το πακέτο των 3,5 τρισ. περιορίστηκε στα 2, ενώ οι πλούσιοι δεν θα βάλουν καθόλου το χέρι στην τσέπη! Το πρόβλημα εν προκειμένω, είναι οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζο Μάντσιν και Κίρστεν Σίνεμα, οι οποίοι αποδεικνύονται χειρότεροι από τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς με την αδιαλλαξία τους στο ζήτημα της αύξησης των φόρων για τους πλούσιους χρηματοδότες τους, ουσιαστικά τορπιλίζουν το φιλόδοξο πακέτο των 3,5 τρισ. δολαρίων.
Ο ίδιος ο «νέος Ρούζβελτ» παραδέχτηκε ότι η τελική πρόταση που θα κατατεθεί στο Κογκρέσο είναι πολύ κατώτερη των αρχικών του προσδοκιών. Όπως και τα σχέδια για επί πληρωμή γονική άδεια 12 εβδομάδων, που θα μειωθούν σε 4 και η δωρεάν φοίτηση σε κολέγια επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία θα περιοριστεί σε αύξηση των επιδομάτων για πάμπτωχους φοιτητές. «Δεν θα λυθεί το όλο πρόβλημα», είπε ο Μπάιντεν, «είναι όμως μια αρχή»!
Εσωτερικές συγκρούσεις
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εμφανίστηκε… αισιόδοξη: «Θα το ψηφίσουμε σύντομα», είπε, αναφερόμενη στο πακέτο των 2 τρισ. και στο συναινετικό του 1 τρισ. για τις υποδομές που ενέκρινε η Γερουσία. Ακόμα κι αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα πείσει τη ριζοσπαστική πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία, δικαιολογημένα, δεν υποδέχθηκε καθόλου θερμά την προτροπή Μπάιντεν να εγκρίνει ένα κοινωνικό πακέτο πολύ κατώτερο των αρχικών προσδοκιών.
Ό,τι και αν γίνει με το ψαλιδισμένο πακέτο, γεγονός παραμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα παραμείνει σκιά του παλιού καλού της εαυτού, με το γιγάντιο χρέος να μεγαλώνει κι άλλο. Ακόμα κι αν περικοπούν οι αυτοκρατορικές βλέψεις για παγκόσμια κυριαρχία και μειωθούν οι τεράστιες πολεμικές δαπάνες, η κατάσταση δεν πρόκειται να ομαλοποιηθεί. Το απαραίτητο «νοικοκύρεμα» απαιτεί τόσα πολλά, που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν…