Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 16/07/2022
Πρόσφατα μιλήσαμε για την ακροδεξιά, φιλοναζιστική παράδοση του μεγαλύτερου τμήματος της Ευρώπης. Ευκαιρία να θυμηθούμε και τη βασική εκπρόσωπο της «συλλογικής Δύσης» στην Ασία. Ο Άμπε είναι ένα κλασικό παράδειγμα Ιάπωνα ηγέτη, που συγκέντρωνε όλα τα στοιχεία του ιαπωνικού μαχητικού μιλιταρισμού και άγριου ρατσισμού, μπολιασμένα με την ακράδαντη πίστη στη φυλετική υπεροχή της φυλής! Ήταν ο τυπικός απόγονος των βάρβαρων μαζικών εγκληματιών της Ιαπωνίας, σε βάθος αιώνων, με αποκορύφωμα τα εγκλήματα κατά των γειτονικών χωρών, τον προηγούμενο αιώνα.
Μαύρο μητρώο
Η δολοφονία του μακροβιότερου πρωθυπουργού της Ιαπωνίας σηματοδοτεί το τέλος μιας από τις πιο σκοτεινές πολιτικές δυναστείες που καθόρισαν την πορεία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Αλήθεια, πώς να πρωτοπαρουσιάσει κανείς τον Σίνζο Άμπε;
Σαν τον δισέγγονο του μεγάλου στρατηγού του αυτοκρατορικού στρατού Οσίμα Γιοσιμάσα; Σαν γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Σιντάρο Άμπε, ο οποίος είχε καταταγεί σαν καμικάζι αλλά δεν πρόλαβε να θυσιαστεί για τον αυτοκράτορα καθώς τελείωσε ο πόλεμος; Σαν τον μικρότερο αδερφό του CEO της Mitsubishi Χιρονόμπου Άμπε; Σαν τον μεγαλύτερο αδερφό του «δικού του» υφυπουργού Εξωτερικών Νομπούο Κίσι; Ή μήπως σαν τον γαμπρό του προέδρου της μεγαλύτερης σοκολατοβιομηχανίας της Ιαπωνίας;
Η κολυμβήθρα της Ουάσιγκτον
Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος που στιγματίζει το οικογενειακό δέντρο του Άμπε είναι ο παππούς -από τη μεριά της μητέρας του, που άκουγε στο όνομα Νομπουσούκε Κίσι. Ως de facto κυβερνήτης του Μαντσουκούο, ενός ιαπωνικού κράτους-μαριονέτα στην ανατολική Κίνα, ο Κίσι δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα εκμετάλλευσης σκλάβων που γνώρισε η ανθρωπότητα στον 19ο και τον 20ό αιώνα. Μπλεγμένος με το εμπόριο οπίου και λευκής σάρκας, δεν είχε καμία δυσκολία να μετατραπεί σε μεσάζοντα ανάμεσα στην ιαπωνική μαφία (γιακούζα) και τους μεγαλύτερους βιομήχανους της εποχής, που αναζητούσαν τάγματα εφόδου για να ελέγχουν τους εργαζομένους τους, έναν γνωστό ρόλο που στην Ιταλία είχε αναλάβει ο Μουσολίνι και στη Γερμανία ο Χίτλερ. Ο Κίσι, άλλωστε, δήλωνε λάτρης του φασισμού και του ναζισμού!
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο παππούς του Άμπε φυλακίστηκε ως εγκληματίας πολέμου κατηγορίας Α. Ήταν μια περίοδος, όπως έλεγε και ο ίδιος, στην οποία υπέφερε γιατί δεν μπορούσε να έχει τις δεκάδες επαφές με ιερόδουλες και σκλάβες, με τις οποίες γέμιζε τον χρόνο του στην κανονική του ζωή.
Ευτυχώς γι’ αυτόν, η Ουάσιγκτον είδε στο πρόσωπο του φυλακισμένου φασίστα έναν πολύτιμο σύμμαχο για την επιβολή της κυριαρχίας της στην ανατολική Ασία. Και έτσι σε λίγα χρόνια, ο Κίσι είχε περάσει από τη φυλακή στη θέση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας! Το «ξέπλυμα» κορυφαίων στελεχών του Άξονα, με μεγάλη εγκληματική δραστηριότητα, υπήρξε ένδοξο μεταπολεμικό πεδίο δράσης των Αμερικανών! Αυτών που σήμερα εμφανίζονται ως θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο!
Πιο μαύρο δεν γίνεται
Αλλά για να μη μένουμε μόνο στα παλιά, ας δούμε και τα πιο φρέσκα. Ως πρωθυπουργός, ο Άμπε έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να στρέψει την Ιαπωνία στην πλέον ακροδεξιά και εθνικιστική γραμμή που έχει γνωρίσει η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως μέγας αναθεωρητής της Ιστορίας αρνούνταν για χρόνια ότι η χώρα του χρησιμοποιούσε γυναίκες στην κατεχόμενη Κορέα σαν σκλάβες του σεξ. Υποστήριζε δηλαδή ότι χιλιάδες γυναίκες εκδίδονταν με τη θέλησή τους, πολλές φορές την ημέρα, σε δεκάδες Ιάπωνες στρατιώτες. Ακόμη και οι New York Times αναρωτήθηκαν κάποτε πώς γίνεται ο πρωθυπουργός μιας χώρας σαν την Ιαπωνία να μη μπορεί να ξεχωρίσει «την πορνεία από τους ομαδικούς, κατ’ εξακολούθηση βιασμούς γυναικών»! Συνολικά, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσει το όνομα της οικογένειάς του υποστηρίζοντας ότι βάσει της ιαπωνικής νομοθεσίας, ο αυτοκρατορικός στρατός δεν πραγματοποίησε κανένα έγκλημα πολέμου!
Στην εξωτερική πολιτική, ο ακραία εθνικιστικός λόγος του Άμπε μετουσιώθηκε σε μια προσπάθεια μεταρρύθμισης του ιαπωνικού Συντάγματος, που απαγορεύει την επιθετική χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αναθεωρητής ακόμη και στη στρατιωτική ορολογία, ο Άμπε υποστήριζε ότι ο βομβαρδισμός ξένων χωρών, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν την Ιαπωνία, δεν συνιστά «πρώτο χτύπημα» και συνεπώς δεν παραβιάζει το Σύνταγμα! Πάντα με πρόσχημα την «απειλή» της Βόρειας Κορέας, ο Άμπε δαπανούσε υπερδεκαπλάσια ποσά από την Πιονγκ Γιανγκ για τις πολεμικές ανάγκες της Ιαπωνίας, ενώ προωθούσε τα πιο επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ για τον έλεγχο της περιοχής. Μαχητικός πολέμιος της μετανάστευσης αλλά ακόμη και της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, ο Άμπε κατάφερε να γυρίσει το ιαπωνικό κράτος αλλά και την ιαπωνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.
Abenomics
Αλλά και στο πεδίο της οικονομίας, επί της ηγεσίας του η χώρα έζησε τον όλεθρο! Τεράστια κέρδη για τις τράπεζες και τις μεγάλες εταιρείες, αύξηση των φόρων κατανάλωσης για τα νοικοκυριά και περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα. Η Ιαπωνία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική μονεταρισμού και απορρύθμισης, κατά τα πρότυπα του βρετανικού θατσερισμού ή του βορειοαμερικανικού ρηγκανισμού, ανεβάζοντας το ποσοστό σχετικής φτώχειας της Ιαπωνίας από 14,% το 2004, σύμφωνα με το ΟΟΣΑ, σε 15,7% το 2007. Σε λίγα χρόνια, 20 εκατομμύρια Ιάπωνες πολίτες ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας, με την ισχυρή αυτή οικονομία να κατακτά την τέταρτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στο ποσοστό της φτώχειας μετά το Μεξικό, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, καθώς και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής φτώχειας και βρεφικής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα του ευνόησε την προώθηση ολιγοπωλίων μεγάλης κλίμακας και συγκεντρώσεων ισχύος σε χρηματοοικονομικές, βιομηχανικές, αγορές ενέργειας και επικοινωνιών, αλλά και του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, ιδιαίτερα την κατασκευή πυρηνικών σταθμών, όπως και την ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ.
Καλό είναι να γνωρίζουμε το λεπτομερές βιογραφικό του, αφού τις προηγούμενες μέρες ακούσαμε ατελείωτους ύμνους από τα κατευθυνόμενα διεθνή μέσα προπαγάνδας. Για να μη λέμε ότι δεν ξέραμε…
Διαβάστε επίσης: Νεκρός ο Σίνζο Άμπε – Υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε