Λίγες μέρες μετά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που μάχεται τις δυνάμεις του δοτού από τη Δύση πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ με στόχο τον πλήρη έλεγχο της εξουσίας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, οι δυνάμεις του στρατηγού ανακοίνωσαν πως επιβραδύνουν τις συγκρούσεις, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω πλήγματα σε βάρος αμάχων. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, που στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ, ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις του τελευταίου είναι πλέον σε απόσταση 20 χλμ. από το κέντρο της Τρίπολης και πως ελέγχουν μεταξύ άλλων το παλιό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και μια γέφυρα που το συνδέει με το κέντρο της πόλης. Νωρίτερα, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάνοντας νεότερο απολογισμό θυμάτων, ανακοίνωσαν ότι από τις 5 Απριλίου, οπότε ξεκίνησε ο στρατηγός Χαφτάρ την επίθεση,σκοτώθηκαν πάνω από 250 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 1.200 και οι εκτοπισμένοι τους 32.000. Αυτός είναι μόλις ο πιο πρόσφατος απολογισμός του «θριάμβου» της Δύσης, αφότου ανέτρεψαν και δολοφόνησαν τον Μουαμάρ Καντάφι. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, το λιβυκό χάος εισέρχεται σε νέα φάση…
«Συγκεχυμένα» μηνύματα από τις ΗΠΑ
Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα του Τραμπ στον Χαφτάρ, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται πως «εξήρε τον ρόλο του στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξασφάλιση των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας». Συζήτησαν ακόμη «ένα κοινό όραμα για τη μετάβαση της Λιβύης σε ένα σταθερό, δημοκρατικό πολιτικό σύστημα», όνειρο που φαντάζει ισάξιο του σαιξπηρικού της θερινής νυκτός. Θυμίζουμε ότι ο Χαφτάρ ήταν πρώην αξιωματικός του Καντάφι (με σπουδές στην ΕΣΣΔ), που στη συνέχεια πέρασε στην υπηρεσία της CIA, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει στενές επαφές με τη Ρωσία.
Ενδεικτικό της αμερικανικής παλινωδίας είναι ότι πριν από λίγες μέρες είχε προηγηθεί δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του στη στρατιωτική επίθεση του Χαφτάρ, ενώ ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, Πατ Σάναχαν, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο και η κυβέρνηση Φ. Σάρατζ «συνεργάζονται καλά», προσθέτοντας ότι «μια στρατιωτική λύση δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Λιβύη». Επιπλέον, η υποστήριξη του Προέδρου Τραμπ στον Χαφτάρ, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Γαλλία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο κ.ά., προκάλεσε έντονες αντιδράσεις του προέδρου του «Αμερικανικού Συμβουλίου Ξένων Σχέσεων», Ρίτσαρντ Χάας, που επέκρινε την πολιτική του Λευκού Οίκου στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντάς την «αποτέλεσμα κακής καθοδήγησης δίχως διαδικασία μακροπρόθεσμης πολιτικής». Την ίδια ώρα, η ιταλική κυβέρνηση (χάρη στα συμφέροντα της ενεργειακής ΕΝΙ) στηρίζει τον Σάρατζ και καλεί σε εξουδετέρωση του Χαφτάρ! Πριν λίγες μέρες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να εγκρίνει πρόταση που είχε καταρτιστεί από τη Βρετανία και ζητούσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. Ένα από τα ζητήματα που προκάλεσαν το αδιέξοδο ήταν το εάν το κείμενο θα κατονόμαζε ή όχι τον στρατό του Χαφτάρ….