Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 17/04
Όσοι παρακολουθούμε με προσοχή τις φιλοκυβερνητικές τηλεοπτικές ειδήσεις, κοντέψαμε να πειστούμε ότι η κάθοδος Μητσοτάκη – Δένδια στη Λιβύη ήταν πρώτης τάξεως επιτυχία και ότι ο Ερντογάν κλαίει απ’ το κακό του (Δύο μόλις μέρες αργότερα, ο Λίβυος επισκέφθηκε την Άγκυρα, με… 14 υπουργούς του)! Διαβάστε, όμως, τη δήλωση του πρωθυπουργού της Λιβύης και θα καταλάβετε την αλήθεια: «Η Λιβύη φροντίζει τα συμφέροντα του λαού της, όπως κάθε χώρα… Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας και Λιβύης – Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ των κρατών για να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου»! Βγάλτε τα συμπεράσματά σας…
Busines trip;
Δεν έχει προηγούμενο η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Τρίπολη της Λιβύης, ενώ ήταν φανερό ότι η πρωτοβουλία του θα εξελιχθεί σε διπλωματικό φιάσκο για τη χώρα. Παλαιοί διπλωμάτες δεν θυμούνται άλλο προηγούμενο μειωτικής για την Ελλάδα υποδοχής από ηγεσία άλλης χώρας! Ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν έδειξε διάθεση να μεταβάλει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία – ή να ακυρώσει το Τουρκο-λυβικό Σύμφωνο.
Αντίθετα είπε ευθέως στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του «ενδιαφέρεται για τα δικά της συμφέροντα και θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες τις περιοχής». Το μυστικό πίσω από αυτή τη στάση είναι ότι η επίσκεψη δεν αφορούσε την αλλαγή της κατάστασης στην περιοχή, όπως προβλήθηκε επισήμως. Δεν πήγε ο πρωθυπουργός στην Τρίπολη γιατί ωριμάσαν τα πράγματα με τη Λιβύη, αλλά
κατόπιν παράκλησης από τρεις ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες στον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυβε στις ομιλίες του την οικονομική ατζέντα της επίσκεψής του. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπου σήμερα διαμορφώνονται εξαιρετικές ευκαιρίες για δημόσιες και για ιδιωτικές επενδύσεις», καθώς και στα «ελληνικά κεφάλαια που θα δραστηριοποιηθούν στη Λιβύη»!
Δεν ξέρουμε τι κατάφερε πίσω από τις κλειστές πόρτες και αν θα πάρει τον έπαινο όσων τον έστειλαν. Ήταν όμως μια επίσκεψη που υποβάθμισε τη χώρα στην περιοχή και δεν πλησίασε καν στον διακηρυγμένο στόχο της, την ακύρωση του Τουρκολιβυκού Συμφώνου…
Καντάφι ήταν και πάει…
Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται τις κατηγορηματικές μας προβλέψεις για τη Λιβύη, μετά την παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Δύσης και το λυντσάρισμα του Καντάφι. Όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουμε πόσο καλές ήσαν οι σχέσεις μας με τη Λιβύη του Καντάφι, σε όλα τα επίπεδα. Προειδοποιήσαμε ότι δεν θα βγει τίποτα καλό για την Ελλάδα, αλλά φυσικά δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τον σφιχτό εναγκαλισμό ενός μέρους της διχασμένης χώρας με την Τουρκία και την περίπου εθνική καταστροφή που αποτελεί το «μνημόνιο»! Μια συμφωνία που στην ουσία τροφοδότησε την Τουρκία με «επιχειρήματα», για την αμφισβήτηση ακόμα και της ΑΟΖ της… Κρήτης!
Τον Μουαμάρ Καντάφι δεν τον νοσταλγούν μόνον οι περισσότεροι κάτοικοι της Λιβύης (και σύσσωμη η ελληνική κοινότητα!), σε όποια φυλετική ομάδα και παράταξη κι αν ανήκουν. Τον νοσταλγούν οι γειτονικές χώρες, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια τεράστια αστάθεια στα σύνορά τους. Στη λίστα των νοσταλγών προστίθεται τώρα όψιμα και η Ελλάδα, που δικαίως ανησυχεί σφόδρα για τα εθνικά της συμφέροντα, αφού κανείς δεν είχε εκτιμήσει σωστά τον ρόλο του ιστορικού ηγέτη και ανανεωτή της Λιβύης…