Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 24/09/2022
Για κάποιους ήταν έκπληξη, για άλλους όχι. Η απόφαση όμως του Βλάντιμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση ως απάντηση στην αντεπίθεση των Ουκρανών ανοίγει ξεκάθαρα ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο που καλά κρατεί από τον Φεβρουάριο. Ένα κεφάλαιο που, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, μπορεί να οδηγήσει είτε στη νίκη της Μόσχας είτε στην ευρύτερη κλιμάκωση των συγκρούσεων και άρα μια παγκόσμια σύρραξη – την ώρα μάλιστα που ο Ρώσος πρόεδρος έβαλε ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της χρήσης πυρηνικών όπλων, με την επισήμανση μάλιστα πως δεν μπλοφάρει.
Θέλει λοιπόν ο Πούτιν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας του από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις στη λεγόμενη «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τις βαριές απώλειες του ρωσικού στρατού; Ή απλώς πετάει το γάντι στη Δύση, προκαλώντας ουσιαστικά την αντίδρασή της για να γενικεύσει πράγματι τη σύγκρουση και ν’ αποφύγει κατ’ αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο οριστικής ήττας στο ουκρανικό πεδίο της μάχης και κατ’ επέκταση μια σοβαρότατη πολιτική ήττα του ιδίου; Την αγωνία του για την έκβαση των πραγμάτων επιβεβαιώνει και η πρόθεση της Μόσχας να προχωρήσει σε δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, με ερώτημα την προσάρτηση των περιοχών αυτών στη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, η Δύση απουσιάζει από τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου, παρά το γεγονός ότι η μερική επιστράτευση δεν έγινε δεκτή με… ενθουσιασμό στη Ρωσία. Αντιθέτως, μέσα σε λίγες μόνο ώρες από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου και την ανακοίνωση της απόφασής του «ξεπούλησαν» οι πτήσεις… άνευ επιστροφής προς τα λίγα αεροδρόμια που έχουν απομείνει ανοικτά για απευθείας δρομολόγια από και προς τη Ρωσία. Ο ίδιος πανικός καταγράφηκε και στα χερσαία σύνορα, με «καραβάνια» Ρώσων ν’ αποχωρούν προκειμένου να μην είναι στους περίπου 300.000 εφέδρους που θα πληρώσουν το… μάρμαρο.
Παράλληλα, στους δρόμους της Μόσχας και άλλων πόλεων της Ρωσίας οργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καθώς και ο έγκλειστος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι «ο Πούτιν στέλνει περισσότερους Ρώσους στον θάνατο για έναν ήδη φαλιρισμένο πόλεμο». Μολονότι το Κίεβο χαρακτήρισε προβλέψιμη την εξέλιξη, η Δύση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και προσπαθεί να κατανοήσει εάν πράγματι ο Ρώσος πρόεδρος παίζει κάποιο από τα παιχνίδια του και θα είναι ή όχι σε θέση να προχωρήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως αφήνει να «επικρέμαται» ως ενδεχόμενο.
Η υπόλοιπη Δύση παρακολουθεί επιφυλακτικά τα επόμενα βήματα του Ρώσου προέδρου, λαμβάνοντας πάντως σοβαρά υπόψη τις απειλές του. Είναι ενδεικτικό ότι γειτονικές της Ρωσίας χώρες, όπως η Φινλανδία και η Λιθουανία, θέτουν τις ένοπλες δυνάμεις τους σε ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενο, με τον Πούτιν να έχει πάρει ήδη ένα σαφές μήνυμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Οργανισμού της Σαγκάης ότι ακόμη και οι (δυνητικοί) σύμμαχοί του στην Ασία, όπως η Κίνα και η Ινδία, παίρνουν τώρα σαφείς αποστάσεις από τον πόλεμο.