Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 24/02/2024
Δύο χρόνια συμπληρώνονται πλέον από τη στιγμή που ο πόλεμος χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το χειρότερο είναι πως οι προσδοκίες για να σταματήσουν σύντομα οι εχθροπραξίες είναι εξαιρετικά αδύναμες. Αντιθέτως, η διάρκεια περισσότερο και λιγότερο η σφοδρότητα των συγκρούσεων έχει εκπλήξει σχεδόν όλους τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο ο πόλεμος να τελειώσει μέσα σε μερικούς μήνες. Ασφαλώς τούτο οφείλεται σ’ έναν βαθμό στη συνεχιζόμενη στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, η οποία αντίστοιχα έχει ενισχύσει σημαντικά τις αντοχές των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ωστόσο αναπτύσσεται σε πολλές χώρες έντονος σκεπτικισμός για το αν και πώς θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η βοήθεια, τη στιγμή μάλιστα που οι ρωσικές δυνάμεις επιδεικνύουν επιτυχημένες επιχειρήσεις στο μέτωπο, όπως η προ ημερών κατάληψη της σημαντικής πόλης Αβντιίβκα.
«Πονοκέφαλος» σε Ευρώπη – ΗΠΑ
Από τη μια πλευρά, π.χ. στη Γερμανία, το κόστος υπολογίζεται ότι έχει επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό κι έχει οδηγήσει τη γερμανική οικονομία στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Από την άλλη, στις ΗΠΑ, η προοπτική της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα, καθώς είναι γνωστό πως δεν υποστηρίζει την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ στο παρελθόν πολλά έχουν ειπωθεί για την τουλάχιστον φιλική σχέση που φέρεται να έχει με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Περίπλοκη ωστόσο είναι η κατάσταση και ως προς τη στάση της Μόσχας, η οποία, παρά τη διεθνή απομόνωση στην οποία βρίσκεται αυτά τα δύο χρόνια πλην ελαχίστων συνομιλητών της -μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Τουρκία- κυρίως για λόγους εντυπώσεων και επιβολής δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει τον πόλεμο, ενώ οι μαζικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν δεν δείχνουν να έχουν επιφέρει μοιραίο πλήγμα στην οικονομία της.
Ναβάλνι και ανταλλαγή «πυρών»
Η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι άλλωστε σοκαρισμένη από το γεγονός του αιφνίδιου θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, που βρισκόταν έγκλειστος για αρκετό καιρό σε φυλακές της Σιβηρίας. Η Δύση εγκαλεί το Κρεμλίνο για τον θάνατο του Ναβάλνι και επαναλαμβάνει τα περί ολοκληρωτικού καθεστώτος, δείχνοντας προς την πλευρά του προέδρου Πούτιν. Εκείνος ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο του πολιτικού του αντιπάλου και απαντά με σκληρό τρόπο στη Δύση, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση και εκτοξεύοντας νέες απειλές που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην παγκόσμια σταθερότητα.
Και στη Μέση η… Ανατολή
Όλα αυτά ασφαλώς, ενώ το άλλο μέτωπο, αυτό της Μέσης Ανατολής, συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις μάταια να επισημαίνουν την ανθρωπιστική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς η λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξακολουθεί να μαίνεται και οι επιθέσεις σε πλοία να δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο, με την επίκληση του γνωστού στίχου «τίποτε δεν έχει αλλάξει και τίποτε δεν είναι όπως παλιά» να μοιάζει για κάποιον που προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση πιο ταιριαστή και πιο επίκαιρη από ποτέ.