Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν υπέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και την επέστρεψε στη Βουλή της χώρας.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωσή του, ο Ιβανόφ προέβη σε αυτή την ενεργώντας πάντα υπεύθυνα και ασκώντας τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας.
«Δεν είμαι υποχρεωμένος να υπογράψω το διάταγμα. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα του 2014 είναι ότι δεν δέχομαι αλλαγή του Συντάγματος προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα», την ιδιαιτερότητα του «μακεδονικού έθνους», τη «μακεδονική γλώσσα» και το «μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ιβάνοφ.
Και συμπλήρωσε: «Αυτή η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή τη Δημοκρατία της Ελλάδας. Και σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, «πολίτης ο οποίος φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών». Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για την τέλεση ενός εγκλήματος»
Μετά από αυτήν την εξέλιξη το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας επιστρέφει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπου πρέπει να περάσει με την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος (61 βουλευτές).