Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η ιέρεια του νεοφιλελευθερισμού. Η οικονομική της πολιτική, που αναδιένειμε τα εισοδήματα σε βάρος των ασθενέστερων, καταγράφηκε ως «επιτυχημένη» και σ’ ένα βαθμό ήταν: οι πλούσιοι έγιναν πράγματι πλουσιότεροι. Η πολιτική της συνεχίστηκε «με άλλα μέσα», δηλαδή με τον «εργατικό» μανδύα του Τόνι Μπλερ. Και αυτός θεωρήθηκε επιτυχημένος, παρά την εμπλοκή του στο Ιράκ.
Ο γιος της κ. Θάτσερ κατέχει τον τίτλο του «σερ», λόγω και των άριστων σχέσεων της οικογένειας με το παλάτι. Αυτό δεν τον εμπόδισε να εμπλακεί σε «μαύρες» μπίζνες στην Αφρική, όπου θεωρείται ως μέγα «λαμόγιο»! Έχει καταδικαστεί ερήμην για πραξικόπημα στη Νέα Γουινέα, έχει καταδικαστεί και στη Ν. Αφρική, όπου και συνεργάτες του δικάζονται για τον ίδιο λόγο. Χαρακτηριστικό της «εκτίμησης» που απολαμβάνει ο 52χρονος «επιχειρηματίας» είναι ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν βίζα, παρά το ότι έχει σπίτι στο Τέξας, όπου ζει και η οικογένειά του!
Πριν λίγο καιρό έγινε στη Νέα Γουινέα η δίκη ενός στενού συνεργάτη του Μαρκ, του Σάιμον Μαν, ο οποίος έχει εξίσου πλούσιο βιογραφικό. Μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων και μισθοφόρος στη Γουινέα, ο Μαν συμμετείχε στο αποτυχημένο πραξικόπημα και συνελήφθη. Στην απολογία του κατέθεσε ότι ο Μαρκ Θάτσερ ήταν ο κύριος οργανωτής του πραξικοπήματος και ότι για τον λόγο αυτό υπέθεσε ότι υπήρχε κυβερνητική έγκριση από τη Βρετανία. Στο πραξικόπημα εμπλέκεται και η τότε συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας.
Μικρή λεπτομέρεια: το μικροσκοπικό κράτος της Αφρικής και πρώην ισπανική αποικία έχει αρκετά υψηλό βιοτικό επίπεδο, χάρη στα κοιτάσματα πετρελαίου που του χάρισε η φύση! Όπως και στην περίπτωση του Ιράκ, όμως, το «χάρισμα» αυτό προκαλεί περιπέτειες…
Χρήστος Φωτιάδης