Οι εξελίξεις στην Λατινική Αμερική συνεχίζουν να γεννούν ελπίδες. Καθώς η οικονομική κρίση θίγει όλο και περισσότερο τις πραγματικές οικονομίες της Δύσης και περνά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα στους απλούς πολίτες, ουδείς θέτει ζήτημα αλλαγών στο αποτυχημένο πολιτικοοικονονομικό σύστημα. Μόνο στην Λατινική Αμερική, αυτήν που τόσο εύστοχα είχαμε αποκαλέσει «καζάνι» φαίνεται ότι υπάρχει ζωντανό το αίτημα για ένα άλλο σύστημα, για μια πιο δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου.
Στο μέτωπο του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά για τον εκπρόσωπο της ολιγαρχίας Μιτσελέτι. Οι διαδηλώσεις φουντώνουν, οι απεργίες παραλύουν την οικονομική ζωή και η χούντα απομονώνεται πλήρως. Ακόμη και οι ελάχιστοι εναπομείναντες πιστοί της Ουάσιγκτον προσπαθούν να δρομολογήσουν συμβιβαστική λύση.
Το κυρίαρχο, όμως, πρόβλημα των ημερών είναι η απόφαση του πράκτορα Ουρίμπε (επισήμως φέρεται ως «πρόεδρος της Κολομβίας…) να παραχωρήσει στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ! Η προκλητική αυτή ενέργεια αντιμετωπίστηκε από την αρχή με την δέουσα αποφασιστικότητα. Κυρίως η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός, δηλαδή οι χώρες που λόγω γειτνίασης με την Κολομβία θεωρούν ότι η αμερικανική παρουσία τις απειλεί ευθέως, έχουν ξεκινήσει μια πραγματική πολεμική εναντίον του καθεστώτος Ουρίμπε. Ο μεν Ισημερινός έχει διακόψει από μήνες τις διπλωματικές του σχέσεις με την Κολομβία, η δε Βενεζουέλα απέσυρε τον πρεσβευτή της από την Μπογκοτά, μετά την αναγγελία της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις.
Πιο άμεσο είναι το οικονομικό χτύπημα που πρόκειται να δεχτεί η Κολομβία, παραδοσιακός εξαγωγέας πάσης φύσεως προϊόντων προς τη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος Τσάβες, εκρηκτικός και αστραπιαίος όπως πάντα στις αντιδράσεις του, συμφώνησε με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες (η οποία επισκέφθηκε την Βενεζουέλα) να αγοράσει άμεσα 10.000 οχήματα, από αυτά που έως τώρα εισήγαγε από την Κολομβία!
«Θα αγοράσουμε από την Αργεντινή, που έχει οχήματα καλής ποιότητας. Τα άλλα, της Κολομβίας, ας τα αγοράσει ο Ομπάμα», δήλωσε ο Τσάβες!
Η συμφωνία με την Αργεντινή προβλέπει την θεαματική αύξηση των εισαγωγών τροφίμων, ειδών ιματισμού και πολλών άλλων καταναλωτικών ειδών, που μέχρι τώρα γέμιζαν τα ταμεία της Κολομβίας. Η μεταφορά θα γίνεται με πλοία και θα διαρκεί κάπου 50 ημέρες.
Το τίμημα για τον Ουρίμπε θα είναι πολύ μεγάλο, όπως και οι πολιτικές επιπτώσεις από την περαιτέρω απομόνωσή του, στο πλαίσιο της όλο και πιο ισχυρής συνεργασίας των χωρών της περιοχής. Αντίθετα, η πρόεδρος της Αργεντινής δεν μπόρεσε να κρύψει την ικανοποίησή της…
Χρήστος Φωτιάδης