Τα “διεθνή ΜΜΕ” και αρκετοί δυτικοί ηγέτες προσπαθούν να πλασάρουν την άποψη ότι “άρχισε η ανάκαμψη” και ότι “ξεπερνιέται η κρίση”, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει κατηγορηματικά.
Εκτός από τους οικονομικούς δείκτες και την ανεργία, δύσκολα είναι τα πράγματα στις ΗΠΑ και σε πολιτικό επίπεδο. Μετά την ευφορεία που έφερε η εκλογή Ομπάμα, φαίνεται ότι η σκληρή Δεξιά παιρνά σε αντεπίθεση. Κύριο στόχο τους αποτελεί η πρόθεση του Ομπάμα για ένα δωρεάν σύστημα υγείας. Αποκαλούν το σχέδιο “κομμουνιστικό” και υπερασπίζονται “το δικαίωμα στην επιλογή για την υγεία”! Δηλαδή, οι παλιοί, καλοί Αμερικανοί, σε όλο τους το μεγαλείο!
Μέτωπα ορθάνοιχτα
Παράλληλα, ανατριχιαστικά είναι τα νέα από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Βαγδάτης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα πληθαίνουν, όπως και οι ενδείξεις ότι το σχέδιο παραχώρησης της ασφάλειας στον “ιρακινό στρατό” (δηλαδή στις πρώην παραστρατιωτικές δυνάμεις των Σιιτών!) αποτυγχάνει παταγωδώς.
Εκτός αυτού, η εικόνα του κατοχικού πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι πλήττεται από εσωτερικές έριδες και αμφισβητείται ακόμη και από την σιιτική πλειψηφία, που οδηγείται σε νέες συμμαχίες. Ταραχή προκαλεί το γεγονός, ότι ξαναμπαίνει στο παιχνίδι ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ και άλλοι φιλοϊρανοί ηγέτες.
Στο Αφγανιστά τα πράγματα είναι ακόμη πιο θλιβερά. Θα το ξαναπούμε, ότι η Ιστορία εκδικείται! Αυτοί που δημιούργησαν τους ταλιμπάν, τώρα γεύονται το αποτέλεσμα!
Οι “εκλογές” αποτελούν από μόνες τους ανέκδοτο, ενώ μόνο μέσα στον Αύγουστο σκοτώθηκαν 45 Αμερικανοί, αρκετοί άλλοι κατοχικοί και εκατοντάδες πολίτες.
Εκτός όλων των άλλων, διαφαίνεται και ρήγμα μεταξύ των Παστούν στο νότο και των Τατζίκων και Ουζμπέκων στο βορρά, κάτι που γεμίζει απαισιοδοξία ακόμη και τους εχθρούς των Αμερικανών, αφού όλα δείχνουν ότι το τζίνι που απελευθέρωσαν δεν μπάινει με τίποτε στο λυχνάρι του!
Ο ίδιος ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, ναύαρχος Μιούλεν, δήλωσε ότι “η Αλ Κάιντα παραμένει πολύ ικανή και αφοσιωμένη στο στόχο της, είναι σε θέση να εκπαιδεύει και να χρηματοδοτεί μαχητές”. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι ο βάλτος του Αφγανιστάν θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολος απ’ όσο φαντάζονταν ακόμη και όσοι προειδοποιούσαν γι’ αυτή την εξέλιξη….
Χρήστος Φωτιάδης