Χαμός γίνεται με το παιχνίδι της ενέργειας. Πολύ πηγαινέλα, συμφωνίες, συμμαχίες, νέες δυνάμεις και δε συμμαζεύεται. ´Ενας από τους πρωταγωνιστές και η Τουρκία του Ερντογάν, που θέλει να το παίξει “διαμετακομιστικό κέντρο”, δυστυχώς όχι χωρίς ελπίδες επιτυχίας.
Τελευταία πράξη η επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ (προσέξτε αυτόν τον Αλ-Θάνι, ίσως παίξει σοβαρό ρόλο στο μέλλον…) στην Κωνσταντινούπολη και το Μποντρούμ (Αλικαρνασσό), όπου υπέγραψε τρία πρωτόκολα, οκτώ μνημόνια και τέσσερις συμφωνίες συνεργασίας. Ειδικό βάρος δόθηκε στο αέριο, όπου το Κατάρ αποτελεί ισχυρό παίκτη, αλλά και γενικά στις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις.
Τα διάφορα σαίνια του ελληνικού ΥΠΕΞ, τόσο επί Giorgakis όσο και επί Ντόρας, κατάφεραν να καταστρέψουν τα σοβαρά στρατηγικά ερείσματα που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας στις αραβικές χώρες, ενώ και η πάγια υποστήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό αρχίζει να ξεθωριάζει…
Ετσι το λέμε, ως μέτρο σύγκρισης της σοβαρότητας δύο χωρών και δύο λαών. Οι ΗΠΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτύχει η μετατροπή του Αφγανιστάν σε μια κοσμική χώρα, με ισότητα για τις γυναίκες και κοινωνικές παροχές για το λαό. Δημιούργησαν τους ταλιμπάν και διέλυσαν ό,τι είχε χτιστεί με κόπο και αγώνα επί δεκαετίες, φέρνοντας στη χώρα τον αναχρονισμό.
Αντίθετα, η Ρωσία βοηθά (από την πρώτη στιγμή, το 2001) τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ώστε να φύγει η χολέρα. Η βοήθεια αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, μετά τη συμφωνία Ομπάμα-Μεντβέντεφ. Μια άβυσσος χωρίζει τον πολιτισμό από το γουέστερν…
Ονομα Νικόλαος, Επώνυμο Πρίγκηπας! Αυτά γράφει το εγγλέζικο διαβατήριο του νεαρού Γλύξμπουργκ, γυιού του Κοκού και επίδοξου μονάρχη! Μ’ αυτά τα χαρτιά και μ’ αυτά τα μυαλά ταξιδεύουν με τα κότερα των νεόπλουτων, οραματιζόμενοι επιστροφή στην παλιά καλή εποχή. Μόνο στα παραμύθια…
Κανείς δεν με επαίνεσε για την αυτοσυγκράτησή μου. Τόσα και τόσα έγιναν στο ΣΥΝ, κι εγώ ούτε κουβέντα! Τι καυγάδες, τι Κοροβέσηδες, τι ο Χ”σωκράτης που δεν τους ψήφισε καν (!), τι νεκρανάσταση του Κύρκου, όμως η αφεντιά μου μιλιά!
Θυμηθείτε απλώς τι είχα πει προ καιρού: “Αξίζει, άραγε, να ασχολείται κανείς μ’ αυτούς τους ανθρώπους;”. Η απάντηση δόθηκε από τους ίδιους… (Και μη σας ξενίζει, ότι τους φιλοξενώ στις διεθνείς ειδήσεις. Από άλλο κόσμο είναι οι άνθρωποι!)
Πέθανε στα 96 χρόνια του ο ποιητής και συγγραφέας Σεργκέι Μιχάλκοφ, πατέρας του σκηνοθέτη Νικίτα Μιχάλκοφ. Είχε γράψει τους στίχους του εθνικού ύμνου επί Στάλιν και -με την ίδια μελωδία- επί Πούτιν! Δεν πρόδωσε την προσωπική του ιστορία, σε αντίθεση με το γυιό του, που ακολούθησε την πορεία των “πρώην”…
Αγωνιώδης η προσπάθεια, να πείσουν τον κόσμο για την “ανάκαμψη”. Προς το παρόν, βλέπουμε πρωτόγνωρες μορφές αντίδρασης στην διογκούμενη απώλεια θέσεων εργασίας. Κάπου 60 απολυμένοι της γαλλικής εταιρείας “Serta” παγίδευσαν με εκρηκτικά τρία φορτηγά με αέριο, στην προσπάθειά τους να εισπράξουν τουλάχιστον την αποζημίωση για την απόλυσή τους!
Θα δούμε κι άλλα πολλά, σας το έχω υποσχεθεί…
Σε συνέντευξη-ποταμό, που παραχώρησε στο πάντα φιλόξενο στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα CNN, o πολύς Τζορτζ Σόρος καυχήθηκε για την ενεργό συμμετοχή του στην καταστροφή του σοσιαλιστικού πειράματος, με την ίδρυση των περίφημων “ιδρυμάτων” του, κατ’ αρχήν στην “πατρίδα του” Ουγγαρία το 1984 και κατόπιν στην Πολωνία, την Κίνα και την ΕΣΣΔ.
“Μέχρι το 1992 υπήρχαν “Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας” (sic) σε 22 χώρες, με κόστος 184 εκ. δολάρια”, είπε ο… μετρ των διεθνών αναταραχών. ´Αλλωστε, μπρος στα κάλλη τι είναι το χρήμα…
Ρε παιδιά, μέχρι και το “Σπίγκελ” απελπίστηκε από την εξέλιξη των κρατών-Φρανκενστάιν! “Τόσο το Κόσοβο όσο και η Βοσνία κυβερνώται από ανεύθυνες ελίτ, που πολύ συχνά περνούν τη διαχωριστική γραμμή του οργανωμένου εγκλήματος”, γράφει το περιοδικό που επί 20 χρόνια στήριζε με πάθος την εγκληματική πολιτική της καταστροφής στη Γιουγκοσλαβία. Βλέπετε, το αδιέξοδο και το… κόστος συντήρησης των προτεκτοράτων γίνεται όλο και πιο αβάσταχτο, στην εποχή της μεγάλης κρίσης…
”Θρίαμβο του καπιταλισμού” το είχαν ονομάσει. Ακούστε τώρα την συνέχεια. Σε ολόκληρη την περιοχή του Αρχανγκέλσκ, μόνο το 70% των μαθητών παίρνουν δωρεάν βιβλία, λόγω έλλειψης κονδυλίων, ενώ τουλάχιστον 6 σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακής συντήρησης. Για τον ίδιο λόγο δεν θα λειτουργήσουν το 15% των σχολείων του Βορονέζ. Στη Βουλγαρία, έχουν κλείσει 60 σχολεία απ’ την αρχή του χρόνου και 1.500 εκπαιδευτικοί μένουν άνεργοι. Χιλιάδες μαθητές μετακινούνται μέχρι και… 150 χιλιόμετρα, επειδή δεν υπάρχουν ανοιχτά σχολεία στην περιοχή τους.
Αυτά μόνον ως προς την παιδεία, και πάντα ενδεικτικά. Είναι ή δεν είναι “θρίαμβος” η επιβολή του καπιταλισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη;
Δεν τελειώσαμε. Ακούστε κι αυτό. Η τσεχική αστυνομία συνέλαβε πρόσφατα 12 ακροδεξιούς, για μια εμπρηστική επίθεση εναντίον μιας οικογένειας Ρομά, με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρά εγκαύματα τρία μέλη της, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 2 ετών. Καμαρώστε “θρίαμβο”…
Κι όμως υπάρχει! Ο λόγος για το “Κίνημα των Αδεσμεύτων”, που τον Ιούλιο πραγματοποίησηε την 15η Σύνοδό του, στην Αίγυπτο. Είχε ιδρυθεί το 1955, με πρωτοβουλία των προέδρων Τίτο, Νάσερ και Νεχρού, τριών προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την εποχή της κατάρρευσης της αποικιοκρατίας και των ελπίδων για έναν καλύτερο κόσμο. Σήμερα, με ψαλιδισμένα τα φτερά, έχει 118 χώρες-μέλη και αναζητεί νέες ισορροπίες. Παρήγορο το γεγονός ότι η Κούβα παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του Κινήματος.