Η Ελλάδα στο προσκήνιο, χάρη στη νέα μας κυβέρνηση και τα ταλαντούχα πρόσωπα που τη συνθέτουν. Δεν είναι λίγο να μιλά όλος ο κόσμος για σένα και να μένεις στην Ιστορία επειδή κατέστρεψες το ευρώ και ανέστησες το δολάριο. Όλα αυτά μέσα σε λίγους μήνες, σκεφτείτε τι μπορεί να γίνει αν εξαντλήσουν την τετραετία…
Σε πρόσφατη έκθεσή του, το Ινστιτούτο Stratfor, όπου διάφοροι χαραμοφάηδες, αποτυπώνουν τις απόψεις τους για όλες τις χώρες του κόσμου, η Ελλάδα έχει φυσικά πρωταγωνιστική θέση. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Με την διάλυση της ΕΣΣΔ, το τέλος των πολέμων στα Βαλκάνια και το βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, η πολιτική γεωγραφία της περιοχής άλλαξε γι’ άλλη μια φορά. Αυτή η αλλαγή είναι δυσμενής για την Αθήνα, αφού η Δύση έχασε το ενδιαφέρον της και η Ελλάδα την ιδιότητα του στρατηγικού συμμάχου. Μαζί μ’ αυτά, η Αθήνα έχασε την πολιτική και οικονομική στήριξη, που της επέτρεπαν να ξεπερνά τα προβλήματά της.
Αυτό ήταν φανερό σε όλους, πλην των Ελλήνων! Η Αθήνα αρνήθηκε να κατανοήσει την γεωπολιτική της υποβάθμιση. Αντίθετα, έκανε ότι μπορούσε για να παραμείνει μέλος του κλαμπ των πρώτων, δανειζόμενη τεράστια ποσά για τα πιο εξελιγμένα όπλα και παραποιώντας τα στοιχεία για την είσοδό της στην Ευρωζώνη. Παρά τα όσα γράφονται στο δυτικό Τύπο για την τεμπελιά και ανικανότητα των Ελλήνων, μετά την απώλεια ενδιαφέροντος των συμμάχων της, η Ελλάδα δεν είχε εναλλακτική λύση από το να δανειστεί. Τώρα και αυτή η διαδικασία έχει γίνει αβέβαιη (…)
Το ερώτημα για την Ελλάδα είναι αν θα αποδεχτεί τον υποβαθμισμένο γεωπολιτικό της ρόλο. Η Τουρκία είναι μια ανερχόμενη δύναμη και στοχεύει στην αύξηση της επιρροής της στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Αναγκαστικά, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να γίνει χρήσιμη σε μια ή περισσότερες μεγάλες δυνάμεις, να επιτύχει μια βιώσιμη ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία και να μάθει να ζει με την αληθινή γεωπολιτική της σημασία.
Τα επόμενα 3 χρόνια μπορεί να μείνουν στην Ιστορία. Το πρόγραμμα σωτηρίας των 110 δισ. ευρώ είναι πιθανόν να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, λόγω του συνδυασμού του με σκληρά μέτρα. Η αποτυχία του είναι σχεδόν σίγουρη, μ’ ένα χρέος που σύντομα θα ξεπεράσει το 150% του Α.Ε.Π. Είναι μόνον ερώτημα του πότε και όχι του εάν οι Ευρωπαίοι θα τραβήξουν το καλώδιο επιβίωσης απ’ την πρίζα. Πιθανότατα μόλις βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα δεν απειλεί πλέον ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Τότε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κατάρρευση του πολιτικού ελέγχου και κοινωνική βία, που είχε να γνωρίσει απ’ την επιβολή της χούντας του 1967.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ασυνήθιστη κατάσταση. Πρώτη φορά απ’ το 1820 βρίσκεται αληθινά μόνη».
Πολλές από τις διαπιστώσεις της έκθεσης έχουμε εντοπίσει ήδη πριν αρκετό καιρό. Η ωμότητά τους δεν θα πρέπει να ενοχλεί, αφού τις θεωρούμε αρκετά αντικειμενικές. Το ερώτημα είναι αν θα αποκτήσει η Ελλάδα μια κυβέρνηση, που να μπορέσει να την κάνει «χρήσιμη» σε κάποια απ’ τις ανερχόμενες μεγάλες δυνάμεις. Προς το παρόν, το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν θα μπορούσε να σώσει απ’ την καταστροφή ούτε τον εθνικό κήπο!