Σύγχρονος Μεντερές;
Οι παλιότεροι θα θυμούνται την ανάλογη πορεία του Αντνάν Μεντερές, που έμεινε πρωθυπουργός επί μια δεκαετία (1950-1960). Πολλά τα κοινά στοιχεία του με τον Ερντογάν, κυριότερα από τα οποία οι ηγετικές ικανότητες, η λαοπλάνα ρητορεία και οι απεριόριστες φιλοδοξίες, που τόσο συχνά έχουν παρασύρει ικανούς ηγέτες στην αλαζονεία!
Θυμίζουμε κι άλλο ένα κοινό τους στοιχείο: ο Μεντερές ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τα περίφημα «Σεπτεμβριανά» της Πόλης, την ταπεινωτική εξολόθρευση των ελάχιστων Ελλήνων που απέμεναν στη «Βασιλεύουσα», αλλά και για την υπογραφή των Συμφωνιών της Ζυρίχης για το Κυπριακό! Ποιος δεν θυμάται τις υπερφίαλες δηλώσεις του Ερντογάν, για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας από τα μνημόνια;
Ο Μεντερές γλύτωσε ως από θαύμα τη ζωή του, όταν το αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ζυρίχη τον Μάιο του 1960 συντρίφτηκε στο έδαφος! Υπέγραψε τις συμφωνίες στο… νοσοκομείο! Όμως, τον Σεπτέμβριο του 1961, μετά από πολύμηνη εξευτελιστική δίκη στην οποία τον υπέβαλε η χούντα που τον ανέτρεψε, απαγχονίστηκε στο νησί Βέσβικο, στη θάλασσα του Μαρμαρά!
Τα μεταξωτά βρακιά…
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η συνέχεια στο δράμα Ερντογάν. Όμως, μπορεί να βγάλει σαφή διδάγματα ήδη από τώρα. Το σύγχρονο ηγετικό προφίλ δεν επιτρέπει λάθη. Οι μελλοντικές εξελίξεις θα καθορίζονται όλο και περισσότερο από τις οικονομίες, όλο λιγότερο από τις ένοπλες συγκρούσεις. Όταν είναι απαραίτητο, ο ικανός ηγέτης πρέπει να δείχνει πυγμή. Όμως ποτέ χωρίς λόγο. Ο Ερντογάν δεν είχε κανένα λόγο να αναμειχθεί στη συριακή κρίση. Το έκανε και το πληρώνει!
Ως αντιδιαστολή στους δικούς του λεονταρισμούς, δείτε τι είπε πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τους φανατικούς ισλαμιστές που δρουν υπόγεια εντός της Ρωσίας: «Στη Ρωσία ζουν Ρώσοι. Οποιαδήποτε μειονότητα από οπουδήποτε, αν θέλει να ζει στην Ρωσία, να εργάζεται και να τρώει στη Ρωσία, θα πρέπει να μιλάει ρωσικά και θα πρέπει να σέβεται τους ρωσικούς νόμους. Αν επιθυμούν το νόμο της Σαρίας, τους συμβουλεύουμε να πάνε σε εκείνα τα μέρη που είναι νόμος του κράτους τους»!
Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα σ’ έναν ηγέτη που γνωρίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιεί βία και σε έναν άλλο, που πέφτει θύμα της φαινομενικής του ισχύος. Πολύ θα χαιρόταν ο Μακιαβέλι, αν έβλεπε πόσο σωστές ήσαν οι προβλέψεις του…
Xρήστος Φωτιάδης