Μετά από μια πολύπλοκη και πολυήμερη εκλογική διαδικασία, στην οποία είχαν δικαίωμα ψήφου 814 εκατομμύρια πολίτες, ο ηγέτης του εθνικιστικού Μπαρατίγια Τζανάτα (JP) Ναρέντρα Μόδι θα είναι πλέον ο νέος ηγέτης της δεύτερης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Ο Μόδι είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ώστε να επικρατήσει έναντι του Κόμματος του Κογκρέσου (κληροδότημα της δυναστείας των Νεχρού – Γκάντι), που βρίσκεται στην εξουσία επί μια δεκαετία και έχει κατηγορηθεί για σειρά σκανδάλων διαφθοράς. «Οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τις ψεύτικες υποσχέσεις, τη διαφθορά και τα παλιά συνθήματα», είπε ο Μόδι μετά την επίσημη λήξη της εκστρατείας. Τι πρωτότυπο!
Στον αντίποδα, οι ηγέτες του Κόμματος του Κογκρέσου της Ινδίας Σόνια και Ραχούλ Γκάντι πρότειναν να παραιτηθούν μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός τους στις εκλογές, όμως η πρότασή τους δεν έγινε δεκτή. Το Κόμμα του Κογκρέσου γνώρισε τη χειρότερη ήττα στην ιστορία του, κερδίζοντας μόλις 67 από τις 543 έδρες της Κάτω Βουλής του ινδικού κοινοβουλίου, δηλαδή το ένα τέταρτο των εδρών που είχε κερδίσει το 2009, ενώ το Εθνικιστικό Ινδουιστικό Κόμμα (BJP) κατάφερε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία με 282 έδρες.
Ο Μόδι έχει υποσχεθεί ότι θα αποδεσμεύσει τις επενδύσεις που έχουν μείνει στάσιμες στους τομείς της ενέργειας, των οδικών έργων και των σιδηροδρόμων, για να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη που μειώθηκε για πρώτη φορά κάτω από το 5%.
Όμως, εκτός από το αναμφισβήτητα σημαντικό θέμα της οικονομίας, υπάρχουν και άλλα ερωτηματικά ως προς την πορεία της Ινδίας, κυρίως στον τομέα των διεθνών της σχέσεων.
Αρνητικά προηγούμενα με ΗΠΑ…
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι συνεχάρη τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Ινδίας, αναφέροντας ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί» μαζί του. Όμως το 2005 οι αμερικανικές αρχές είχαν απαγορεύσει την έκδοση βίζας για την είσοδο του Μόδι στις ΗΠΑ, λόγω των υποψιών που τον βάρυναν για τις πολύνεκρες ταραχές του Γκουτζάρατ το 2002. Τότε, η κυβέρνησή του είχε επικριθεί έντονα διότι δεν υπήρξε καμιά επέμβαση των αρχών για να σταματήσει ένα λουτρό αίματος με στόχο τους μουσουλμάνους! Στις ταραχές, κατά τον επίσημο απολογισμό είχαν βρει το θάνατο πάνω από 1.000 άνθρωποι.
Άλλο ένα πρόσφατο αγκάθι στις αμερικανοϊνδικές σχέσεις ήταν η σύλληψη και κακομεταχείριση Ινδής διπλωμάτη από την αμερικανική αστυνομία, που προκάλεσε την οργή της ινδικής κυβέρνησης και τα αντιαμερικανικά αισθήματα των Ινδών!
Επίσης, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ κάλεσε τον Μόδι να επισκεφθεί το Ισλαμαμπάντ και τον συνεχάρη επίσης για τη νίκη του. Ο Σαρίφ είχε έλθει στην εξουσία πέρυσι, υποσχόμενος μεταξύ άλλων να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Ινδία, τον ιστορικό της εχθρό, αλλά μια σειρά βίαιων επεισοδίων στο Κασμίρ έθεσαν εν αμφιβόλω την ειρηνευτική διαδικασία. Το γεγονός ότι ο απερχόμενος Ινδός πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ δεν επισκέφθηκε ποτέ το Ισλαμαμπάντ παρότι είχε προσκληθεί, ήταν μια από τις ενδείξεις της εμμένουσας έντασης στις διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Μια ενδεχόμενη επίσκεψη Ινδού ηγέτη στο Πακιστάν θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα σημείο καμπής στη σχέση αυτή.