Άτυχη η σύγκριση με την Κίνα…
Οι σχέσεις της Ινδίας με την Κίνα και τη Ρωσία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της όλο και ισχυροποιούμενης συμμαχίας BRICS, μαγνητίζει τις αναλύσεις των ειδικών. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, αν και δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές.
Πολλοί αναλυτές κάνουν το λάθος να ταυτίζουν τη θεαματική άνοδο της Ινδίας σε οικονομικά μεγέθη, με τη συνολική ανάπτυξη της Κίνας. Πρόκειται όμως για δυο εκ διαμέτρου αντίθετα μοντέλα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Ενδεικτικά, μεταξύ του 1990 και του 2000 πέθαναν στην Ινδία πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα! Υπολογίζεται ότι το 47% των παιδιών υποσιτίζονται και δεν έχουν κανονική ανάπτυξη! Η κατώτερη θέση της γυναίκας στην ινδική κοινωνία (οι ομαδικοί βιασμοί είναι απλά μια φρικτή έκφραση του φαινομένου!), τα εκατομμύρια άστεγοι, τα γκέτο φτωχών και η υψηλότατη εγκληματικότητα, αποτελούν μερικά μόνον από τα κοινωνικά φαινόμενα που ταλαιπωρούν τη σύγχρονη ινδική κοινωνία.
Από την άλλη, μια ολιγάριθμη κάστα πλουσίων νέμονται το πραγματικό όφελος της ανάπτυξης, περιορίζοντας την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, που στην Κίνα είναι ραγδαία. Οι τεράστιες οικονομικές ανισότητες και τα υπόλοιπα οργανωτικά προβλήματα περιορίζουν τις ξένες επενδύσεις, αλλά διώχνουν ακόμη και τους Ινδούς επιχειρηματίες! «Έκλεισα όλα μου τα εργοστάσια και έφυγα απ’ τη χώρα μου, για να επενδύσω στην Κίνα. Τουλάχιστον εκεί σε αφήνουν να δουλέψεις και δεν σε φρενάρουν διαρκώς με τη γραφειοκρατία, ενώ βρίσκεις εύκολα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό υψηλής ποιότητας», είχε δηλώσει πριν λίγα χρόνια στο Νταβός ένας Ινδός επιχειρηματίας! Δεν είναι τυχαίο ότι οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα είναι δεκαπλάσιες απ’ ό,τι στην Ινδία!
Το επίπεδο ζωής και εκπαίδευσης στην Κίνα δεν είναι πλέον συγκρίσιμο με το ινδικό. Το 1970 είχαν ταυτόσημο κατά κεφαλή εισόδημα ενώ σήμερα το κινεζικό είναι διπλάσιο, με τη διαφορά να αυξάνεται! Τέλος, η θρησκευτική διαίρεση μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, αλλά και οι πολυάριθμες λοιπές αιρέσεις, ταλαιπωρούν βαθύτατα την Ινδία, σε αντίθεση με την Κίνα, όπου ο Κομφουκιανισμός, ο Ταοϊσμός και ο Βουδισμός έχουν περισσότερο φιλοσοφικό παρά λατρευτικό χαρακτήρα…
Κομμάτι του παζλ
Μέσα στην κινούμενη άμμο του νέου παγκόσμιου σκηνικού, η πολιτική της νέας ινδικής ηγεσίας αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα προκαλέσει μείζονες αλλαγές ή θα προσαρμοστεί στις παραδοσιακές ισορροπίες που ακολουθήθηκαν λίγο πολύ από όλες τις κυβερνήσεις της ανεξάρτητης Ινδίας;
Χρήστος Φωτιάδης