Από τον Οκτώβρη του 1999, όταν πήγα για πρώτη φορά στην Κίνα, υποστήριξα με επιμονή, υπομονή και διάρκεια ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα γινόταν πρώτη παγκόσμια οικονομική δύναμη, το αργότερο μέσα στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Στην αρχή εισέπραξα ειρωνεία, απαξίωση και άφθονα σκωπτικά σχόλια. Στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, οι πιο έξυπνοι από μένα ζάλιζαν το κεφάλι του εκδότη, με επιχειρήματα του τύπου «τι δουλειά έχουμε εμείς με την Κίνα»! Ευτυχώς που δεν τους άκουσε!
Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότεροι «ειδικοί» αναγκάζονταν μεν να δεχτούν (με πολύ βαριά καρδιά!) ότι η Κίνα θα ξεπερνούσε «κάποτε» την Αμερική, αλλά έδιναν ως πιο σύντομο ορίζοντα το… 2030. Και πάλι έπεσαν έξω, και μάλιστα πάρα πολύ!
Πριν λίγες μέρες, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι «η Κίνα παρήγαγε το τελευταίο έτος αγαθά και υπηρεσίες αξίας 17,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι ΗΠΑ 17,4 τρις. δολαρίων»!
Σε επόμενο αναλυτικό μας κείμενο, θα εκπλήξουμε τους αναγνώστες με επιπλέον στοιχεία, που αλλάζουν δραματικά τα οικονομικά δεδομένα των Δυτικών και των υπολοίπων χωρών, με νεότερους επιστημονικούς υπολογισμούς! Μέχρι τότε, αφήστε μας να απολαύσουμε το θρίαμβό μας!
Χρήστος Φωτιάδης