Τα γνωστά δημοσιογραφικά κυκλώματα (και) στην Ελλάδα κινδυνολογούν σε βάρος της Ρωσίας και δεν έμεινε ούτε μονόστηλο για την πιο ιστορική Σύνοδο της Οργάνωσης της Σαγκάης (SCO), κατά σύμπτωση την 13η από την ίδρυσή της το 2001. Η Σύνοδος επιβεβαίωσε πανηγυρικά τη μεταφορά του κέντρου βάρους της Ευρασίας προς τα ανατολικά, αλλά και την οργιώδη επιτάχυνση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας!
Στην ξεχωριστή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών διακηρύχθηκε η ανάπτυξη της συνεργασίας (εκτός, φυσικά της συμβατικής Ενέργειας) και στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της υδροηλεκτρικής, της επιστήμης & τεχνολογίας και της αεροναυπηγικής. Η Κίνα εκδήλωσε και επίσημα το ενδιαφέρον της για αυξημένες επενδύσεις, ειδικά στη ρωσική Άπω Ανατολή!
Μόλις πέντε (5) ημέρες νωρίτερα, ο Βλ. Πούτιν σημείωνε στη διάρκεια της επίσης σημαντικότατης επίσκεψής του στην Ινδία. «Έχουμε στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής και θα κατασκευάσουμε νέες υποδομές εκεί»! Από το 2017 θα αρχίσει για πρώτη φορά η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ινδία, ενώ υπογράφτηκαν ακόμη βαρυσήμαντες συμφωνίες για την προμήθεια ρωσικών «Σουκχόι» και νέων πυρηνικών μονάδων. Τέλος, η Ινδία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρασιατική Ένωση, τη ζώνη του ρουβλίου που μόλις ξεκίνησε να ισχύει από την Πρωτοχρονιά!
Βλέποντας τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει η σαφής στροφή της Ρωσίας προς Ανατολάς, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι έδωσε άλλο ένα δείγμα της απόγνωσης που αρχίζει να διαχέεται στις Βρυξέλες: «Η ΕΕ δεν πρέπει να συρθεί σε μάχη με τη Ρωσία. Καλό θα ήταν στο μέλλον να δημιουργήσουμε περισσότερους τομείς συνεργασίας, παρά ανταγωνισμού»!
Από κοντά και ο Τζον Κέρι, που κι αυτός καταλαβαίνει ότι οι «κυρώσεις» γίνονται μπούμερανγκ: «Οι κυρώσεις είχαν ξεκάθαρο στόχο να οδηγήσουν το Πρόεδρο Πούτιν να κάνει διαφορετικές επιλογές και θα μπορούσαν να αρθούν σε διάστημα εβδομάδων ή ημερών, ανάλογα με τις επιλογές του»!
Δείχνουν όλα τα παραπάνω έναν… «απομυθοποιημένο Πούτιν» (Κύρτσος), κάποιον που ετοιμάζεται… «να ζητήσει δανεικά απ΄ την Ελλάδα» (Μανδραβέλης) ή που «δεν μπορεί να προστατεύσει το νόμισμά του» (Σπυράκη); Εσείς θα κρίνετε…
Τη δική μας άποψη τη γνωρίζετε: Κρατήστε όλα αυτά τα αποφθέγματα στο αρχείο και τη μνήμη σας. Την Πρωτοχρονιά του 2017 θα κάνουμε ένα ειδικό «αφιέρωμα γελοιότητας», καθώς θα εξετάζουμε πόσο σοβαρές ήταν οι προβλέψεις τους!
Χρήστος Φωτιάδης